Εγκυμοσύνη

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η θεραπεία της ανεμοβλογιάς εξαρτάται από το στάδιο της εγκυμοσύνης και τα συμπτώματά σας. Εάν είστε έγκυος και νομίζετε ότι έχετε ανεμοβλογιά, επικοινωνήστε αμέσως με τον παθολόγο ή τον γυναικολόγο σας.

Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές τόσο για την έγκυο μητέρα όσο και για το μωρό της, γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθεί ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί η ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προκαλέσει προβλήματα σε εμένα και το μωρό μου;

Ναι. Η ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθετε πνευμονία και μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή σας. Η πνευμονία είναι μια πνευμονική λοίμωξη που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Τα συμπτώματα της πνευμονίας περιλαμβάνουν βήχα, πόνο στο στήθος όταν αναπνέετε ή βήχετε, πυρετό, κόπωση (να είστε πολύ κουρασμένοι) και δύσπνοια.

Η ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα στο μωρό σας:

Εάν κολλήσετε ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, το μωρό σας μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο συγγενούς ανεμοβλογιάς. Πρόκειται για μια σπάνια ομάδα σοβαρών γενετικών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσει:

  1. Ουλές στο δέρμα
  2. Προβλήματα με τα χέρια, τα πόδια, τον εγκέφαλο και τα μάτια
  3. Γαστρεντερικές επιπλοκές
  4. Χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτό συμβαίνει όταν ένα μωρό γεννιέται με βάρος μικρότερο από 2,5 κιλά.

Εάν προσβληθείτε από ανεμοβλογιά μεταξύ 2 εβδομάδων πριν από τη γέννηση και 2 εβδομάδων μετά τη γέννηση, μπορείτε να μεταδώσετε τη λοίμωξη στο μωρό σας. Εάν συμβεί αυτό, η λοίμωξη στο μωρό σας είναι συνήθως ήπια.

Εάν κολλήσετε ανεμοβλογιά αμέσως πριν ή αμέσως μετά τη γέννηση (5 ημέρες πριν τη γέννηση έως 2 ημέρες μετά τη γέννηση), το μωρό σας μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο για μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται νεογνική ανεμοβλογιά. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά η θεραπεία βοηθά περισσότερα μωρά να επιβιώσουν.

Εάν έχετε πρόωρο τοκετό, το νεογνό σας μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από ανεμοβλογιά. Πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που συμβαίνει πριν από τις 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η συνήθης φαρμακευτική αγωγή για την ανεμοβλογιά;

Μπορεί να σας προσφερθεί ακυκλοβίρη, ένα αντιιικό φάρμακο, το οποίο θα πρέπει να σας χορηγηθεί εντός 24 ωρών από την εμφάνιση του εξανθήματος της ανεμοβλογιάς. Η ακυκλοβίρη δεν θεραπεύει την ανεμοβλογιά, αλλά μπορεί να κάνει τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, λιγότερο σοβαρά και να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών. Η ακυκλοβίρη συνιστάται συνήθως μόνο εάν είστε έγκυος άνω των 20 εβδομάδων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να σας το προτείνει εάν είστε έγκυος σε διάστημα μικρότερο των 20 εβδομάδων. Συζητήστε τους κινδύνους και τα οφέλη με το γιατρό σας.

Τι μπορώ να κάνω μόνη μου για την ανεμοβλογιά;

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Πιείτε πολλά υγρά
  • Πάρτε παρακεταμόλη για να μειώσετε τη θερμοκρασία ή να βοηθήσετε τον πόνο.
  • Χρησιμοποιήστε ψυκτικές κρέμες ή τζελ από το φαρμακείο σας

Θα χρειαστεί να πάω στο νοσοκομείο;

Εάν είστε έγκυος, έχετε ανεμοβλογιά και εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο:

Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν ένδειξη ότι μπορεί να εμφανίζετε επιπλοκές της ανεμοβλογιάς και να χρειάζεστε εξειδικευμένη φροντίδα.

Θα χρειαστεί θεραπεία ανεμοβλογιάς το μωρό μου;

Από τη στιγμή που έχετε ανεμοβλογιά, δεν υπάρχει θεραπεία που μπορεί να αποτρέψει το μωρό σας να κολλήσει ανεμοβλογιά στη μήτρα.

Μετά τον τοκετό, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στο μωρό σας αντισώματα κατά της ανεμοβλογιάς που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη κατά της ανεμοβλογιάς (VZIG) εάν:

  1. Το μωρό σας γεννηθεί εντός 7 ημερών από την εμφάνιση εξανθήματος ανεμοβλογιάς
  2. Αναπτύξετε εξάνθημα ανεμοβλογιάς εντός 7 ημερών από τον τοκετό
  3. Το μωρό σας εκτίθεται σε ανεμοβλογιά ή έρπητα ζωστήρα εντός 7 ημερών από τη γέννηση και δεν έχει ανοσία στον ιό της ανεμοβλογιάς

Σε περίπτωση που το νεογέννητο μωρό σας αναπτύξει ανεμοβλογιά, ο γιατρός μπορεί να του χορηγήσει ακυκλοβίρη.