Ορθοπαιδικά

Πώς αντιμετωπίζεται το διάστρεμμα και η εξάρθρωση δακτύλου;

Το διάστρεμμα και η εξάρθρωση δακτύλου, είναι συνήθεις τραυματισμοί των χεριών. Διάστρεμμα προκαλείται όταν ο σκληρός ιστός που υποστηρίζει μια άρθρωση τεντωθεί υπερβολικά. Ο εν λόγω ιστός ονομάζεται σύνδεσμος και μπορεί να σχιστεί μερικώς ή πλήρως. Αν η ζημία είναι μεγάλη, τότε η άρθρωση διαλύεται και αυτή η κατάσταση ονομάζεται εξάρθρωση. (Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για έναν ξαφνικό πόνο;)

Και οι δύο πιο πάνω καταστάσεις προκαλούν πόνο και πρήξιμο και συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια αθλημάτων, χειρωνακτικών εργασιών και τροχαίων ατυχημάτων. Η εξάρθρωση είναι πιο σοβαρή από το διάστρεμμα, αλλά η θεραπεία και των δύο είναι παρόμοια. (Εξάρθρωση ώμο: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το διάστρεμμα;

Διάστρεμμα μπορεί να προκύψει όταν το δάκτυλο λυγίσει με ασυνήθιστο τρόπο, σε οποιαδήποτε άρθρωση του δακτύλου, κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος ή μιας εργασίας. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η άρθρωση στη μέση του δακτύλου, που ονομάζεται μεσοφαλαγγική άρθρωση PIP, είναι η πιο επιρρεπής στα διαστρέμματα.

Τα συμπτώματα ενός διαστρέμματος στο δάκτυλο περιλαμβάνουν:

  • Πόνο με την κίνηση του δακτύλου
  • Πρήξιμο γύρω από την επηρεαζόμενη άρθρωση
  • Ευαισθησία στο δάκτυλο και γύρω από την άρθρωση
  • Ακαμψία του δακτύλου

Σε περίπτωση στραμπουλήγματος του δακτύλου, χρειάζεται ακτινογραφία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο σπάσιμο (κάταγμα), το οποίο χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση.


Πώς αντιμετωπίζεται το διάστρεμμα του δακτύλου;

Το δάκτυλο, καθώς επουλώνεται από το διάστρεμμα, πρέπει να παραμένει ακίνητο και ως εκ τούτου η χρήση νάρθηκα κρίνεται απαραίτητη. Ο νάρθηκας είναι ένα στήριγμα που συνήθως κατασκευάζεται από αφρό και μέταλλο, το οποίο κρατά το δάκτυλο στη θέση που πρέπει.

Για να βοηθήσετε περεταίρω την επούλωση του δακτύλου που έχει υποστεί διάστρεμμα:

Αν δεν έχει σπάσει κάποιο κόκκαλο, τότε το δάκτυλο δεν έχει υποστεί εξάρθρωση και συνήθως μπορεί να μετακινηθεί ξανά σε περίπου μια εβδομάδα. Αν το δάκτυλο συνεχίζει να είναι πρησμένο και άκαμπτο μετά τη θεραπεία, η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εξάρθρωση του δακτύλου;

Η εξάρθρωση του δακτύλου είναι ένας πιο σοβαρός τραυματισμός από το διάστρεμμα, στον οποίο εμπλέκεται ο σύνδεσμος της άρθρωσης, ο χόνδρος και άλλοι ιστοί. Σε περίπτωση που μια άρθρωση υποστεί εξάρθρωση, η κανονική ευθυγράμμιση του δακτύλου αλλάζει και ως εκ τούτου το δάκτυλο πρέπει να επανατοποθετηθεί στην σωστή του θέση.

Πώς αντιμετωπίζεται η εξάρθρωση του δακτύλου;

Μερικές φορές η αντιμετώπιση του εξαρθρωμένου δακτύλου είναι πολύ εύκολη και προϋποθέτει την απλή μετακίνησή του στη θέση του. Άλλες όμως φορές, είναι πιο δύσκολη και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την επαναφορά του. Για να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση πρέπει να υπάρχουν τένοντες και άλλοι ιστοί που να εμποδίζουν την άρθρωση να επανέλθει στη σωστή της θέση. (Αθλητικοί τραυματισμοί ειδικά σε παιδιά και εφήβους)

Για να βοηθήσετε περεταίρω την επούλωση ενός δακτύλου που έχει υποστεί εξάρθρωση, ακολουθείστε τα ίδια βήματα που περιγράψαμε πιο πάνω για το διάστρεμμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση νάρθηκα και σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη. (Οίδημα των αρθρώσεων: Τι πρέπει αν γνωρίζετε;)