Ύπνος

Πώς διαλέγουμε το κατάλληλο στρώμα για το κρεββάτι μας;

Τι να προσέξουμε όταν διαλέγουμε το κατάλληλο στρώμα για εμάς;

 • Πιστοποιήσεις: Τα προϊόντα διαθέτουν πιστοποιήσεις που υποδεικνύουν ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ρύπους και δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα και πτητικές οργανικές ενώσεις.
 • Μέγεθος: Τα προϊόντα διατίθενται σε διάφορα μεγέθη.
 • Υλικά και πλήρωση: Τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, όπως αφρό μνήμης, λατέξ και μαλλί, για να ταιριάζουν σε διαφορετικά στυλ ύπνου και εκτιμήσεις.
 • Προϋπολογισμός: Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα για διάφορους προϋπολογισμούς.
 • Δοκιμές ύπνου: Όταν είναι δυνατόν, να επιλέγετε εταιρείες που προσφέρουν δοκιμαστική περίοδο.
 • Τρόπος παράδοσης: Πληροφορίες σχετικές με την παράδοση, όπως πόσο κοστίζει και πόσο διαρκεί.
 • Εγγυήσεις και πολιτικές επιστροφής: Τα προϊόντα διαθέτουν εγγυήσεις και σαφείς πολιτικές επιστροφής.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη;

Κάποιος μπορεί να θέλει να έχει κατά νου αυτούς τους παράγοντες όταν ψωνίζει ένα ρυθμιζόμενο στρώμα:

 • Δοκιμαστική περίοδος: Πολλές εταιρείες στρωμάτων προσφέρουν δοκιμαστικές περιόδους, και ορισμένες είναι αρκετά μεγάλες. Αυτό μπορεί να δώσει χρόνο σε ένα άτομο να αξιολογήσει τυχόν επιπτώσεις στον πόνο στην πλάτη.
 • Πρόσθετα χαρακτηριστικά: Πολλά στρώματα διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως τεχνολογία ψύξης, ανακούφιση από την πίεση και ενισχυμένες άκρες.
 • Έλεγχος εφαρμογών: Ορισμένα στρώματα είναι συμβατά με μια εφαρμογή που παρέχει δεδομένα ύπνου και επιτρέπει στο άτομο να ελέγχει τις ρυθμίσεις του κρεβατιού με την έξυπνη συσκευή του.
 • Τιμή: Η τιμή των ρυθμιζόμενων στρωμάτων ποικίλλει και εκείνα με περισσότερα χαρακτηριστικά τείνουν να είναι ακριβότερα.

Ποια είναι τα οφέλη των ρυθμιζόμενων στρωμάτων;

Τα άτομα με ρυθμιζόμενα στρώματα μπορούν να αλλάζουν τη σκληρότητα του κρεβατιού τους μηχανικά ή φουσκώνοντας ή ξεφουσκώνοντας τους αεροθαλάμους στο εσωτερικό τους. Με ορισμένα μοντέλα, οι άνθρωποι μπορούν να αλλάζουν τις ρυθμίσεις ξεχωριστά για κάθε πλευρά του κρεβατιού.

Η ρύθμιση της σκληρότητας ενός στρώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στην πλάτη. Μια μελέτη του 2021 σε ενήλικες ηλικίας 18-35 ετών διαπίστωσε ότι ο πόνος στη μέση έτεινε να εμφανίζεται σε όσους χρησιμοποιούσαν σκληρό ή αφρώδες στρώμα. Και μια ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν σε μέτριας σκληρότητας στρώματα είχαν βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και λιγότερο πόνο στην πλάτη.

Η μελέτη σε νεότερους ενήλικες διαπίστωσε επίσης ότι ο πόνος στην πλάτη ήταν συχνός σε όσους δεν άλλαζαν το στρώμα τους κάθε 3 χρόνια.

Εάν ένα άτομο έχει ρυθμιζόμενο στρώμα που είναι συμβατό με ρυθμιζόμενο σκελετό κρεββατιού, μπορεί επίσης να αλλάξει τη γωνία του κρεββατιού για να σηκώσει το κεφάλι, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και σε καταστάσεις όπως ο χρόνιος βήχας, το ροχαλητό ή η παλινδρόμηση οξέος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ρυθμιζόμενων στρωμάτων;

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Η εξατομίκευση του επιπέδου σκληρότητας μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στις αρθρώσεις.
 • Το στρώμα μπορεί να επιτρέπει σε κάθε άτομο που κοιμάται στο στρώμα να ρυθμίζει ανεξάρτητα την πλευρά του.
 • Το στρώμα μπορεί να βοηθήσει στη μετατόπιση του βάρους σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Τα ρυθμιζόμενα στρώματα είναι συνήθως πιο ακριβά από τα κανονικά.
 • Η εξοικείωση με τους μηχανισμούς ελέγχου μπορεί να χρειαστεί υπομονή.
 • Τα ρυθμιζόμενα στρώματα είναι επίσης συνήθως βαρύτερα από τα παραδοσιακά και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μετακινηθούν.

Βοηθούν πραγματικά τα ρυθμιζόμενα κρεββάτια στον πόνο στην πλάτη;

Τα ρυθμιζόμενα κρεββάτια μπορεί να βοηθήσουν στον πόνο στην πλάτη, αν το άτομο βρει τις σωστές θέσεις. Ωστόσο, μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους, και η αξιοποίηση μιας δοκιμαστικής περιόδου μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

Τι είδους στρώματα συνιστούν οι γιατροί για τον πόνο στην πλάτη;

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας είναι καλύτερο για τα άτομα με πόνο στην πλάτη. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις. Μια ανασκόπηση του 2019 σχετικά με τις παραμέτρους των στρωμάτων διαπίστωσε ότι ο πόνος και η δυσφορία είναι πιθανό να συνδέονται με την πίεση. Κάποιος με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να νιώθει λιγότερη πίεση αν έχει ένα πιο σκληρό στρώμα, ενώ όσοι έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ μπορεί να έχουν λιγότερη πίεση από ένα πιο μαλακό στρώμα.

Τι είδους στρώμα είναι καλύτερο για ένα ρυθμιζόμενο πλαίσιο κρεββατιού;

Τα στρώματα από αφρό μνήμης, λατέξ και υβριδικά στρώματα θα πρέπει να ταιριάζουν σε ρυθμιζόμενα πλαίσια κρεββατιών επειδή είναι ευέλικτα αλλά υποστηρικτικά.

Συνιστούν οι γιατροί ρυθμιζόμενα κρεββάτια;

Ορισμένοι γιατροί συνιστούν ρυθμιζόμενα κρεββάτια. Ορισμένα ρυθμιζόμενα κρεββάτια ιατρικά απαραίτητα, εάν η επανατοποθέτηση του σώματος μειώνει τον πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός πρέπει συνήθως να ενημερώσει για τον λόγο για τον οποίο το άτομο χρειάζεται ρυθμιζόμενο κρεββάτι.

Βοηθάει ένα ρυθμιζόμενο κρεββάτι στην ισχιαλγία;

Διάφορες υποκείμενες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ισχιακό πόνο και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν ένα ρυθμιζόμενο κρεββάτι μπορεί να βοηθήσει. Το σχέδιο θεραπείας συνήθως περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη και ανακουφιστικά φάρμακα, ενώ ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει:

 • τη λήψη μέτρων για την αύξηση της δύναμης του κορμού
 • τακτική ελαφριά άσκηση
 • αποφυγή μεγάλων περιόδων ορθοστασίας ή καθισμένοι
 • τη χρήση ψυχρών ή θερμικών επιθεμάτων στην πληγείσα περιοχή
 • καλή στάση του σώματος
 • καλή τεχνική κατά το σκύψιμο και την ανύψωση

Ποιο είναι το πιο άνετο ρυθμιζόμενο στρώμα;

Δεν υπάρχει ένα καλύτερο άνετο ρυθμιζόμενο στρώμα. Οι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε πριν από την αγορά ενός στρώματος περιλαμβάνουν το μέγεθος του σκελετού του κρεββατιού και το αν το στρώμα προσφέρει προσαρμόσιμη σκληρότητα για κάθε πλευρά του στρώματος. Εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς ενός στρώματος με δοκιμή ύπνου για να βεβαιωθείτε ότι το στρώμα έχει το κατάλληλο επίπεδο άνεσης για τις απαιτήσεις τους.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What type of mattress should be chosen to avoid back pain and imp https://link.springer.com/article/10.1186/s10195-021-00616-5

Sciatica https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507908/

Frequency of low back pain in young adults and its relationship with different mattresses https://ojs.jpma.org.pk/index.php/public_html/article/view/283

Effect of different mattress designs on promoting sleep quality, pain reduction, and spinal alignment in adults with or without back pain; systematic review of controlled trials https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352721815001400

Is an Adjustable Bed Frame Right for You? https://www.consumerreports.org/mattresses/adjustable-bed-frame-a5623890769/

Cough https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493221/

Sleeping mattress determinants and evaluation: a biomechanical review and critique https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6348954/