Γυναίκα

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση το στήθος; Τι μπορείτε να κάνετε;

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε μέρος του γυναικείου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μαστών. Κατά την προεμμηνόπαυση, αρχίζουν να παρατηρούνται αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών, ενώ παράλληλα είναι πιο ευερέθιστοι και πονάνε σε απρόοπτες στιγμές. Φαίνονται μάλιστα πιο χοντροκομμένοι από ότι παλαιότερα.

Τι είναι όμως φυσιολογικό και τι όχι; Και τι μπορείτε να κάνετε για την κάθε αλλαγή; Πάμε πιο κάτω να δούμε.

Πώς επηρεάζει το στήθος η εμμηνόπαυση και τι μπορείτε να κάνετε;

Υπάρχουν τρεις συνήθεις τρόποι με τους οποίους η εμμηνόπαυση και η περιεμμηνόπαυση επηρεάζουν το στήθος.

1. Ευαισθησία και πόνος

Γιατί συμβαίνει;

Πριν από την περίοδο μιας γυναίκας, συσσωρεύεται υγρό στο στήθος με αποτέλεσμα να είναι πρησμένο, ευαίσθητο και επώδυνο από τον υπόλοιπο μήνα. Επειδή οι ορμονικές αλλαγές της προεμμηνόπαυσης κάνουν τον κύκλο ακανόνιστο, ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται σε απροσδόκητες στιγμές, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Τι μπορείτε να κάνετε; Αν το στήθος σας πονάει, το σωστό σουτιέν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με μελέτη του 2015, το 85% των γυναικών με πόνο στο στήθος βρίσκουν ανακούφιση όταν φοράνε σωστού μεγέθους και σωστά τοποθετημένο αθλητικό σουτιέν. Στην ίδια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι τεχνικές χαλάρωσης και το μασάζ στο στήθος με κρέμες που ηρεμούν τον πόνο, ανακούφισαν το 60% των γυναικών. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι πολύ έντονος και δεν υποχωρεί, μιλήστε με τον γιατρό σας.

2. Αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του στήθους

Γιατί συμβαίνει;

Όταν μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων της μειώνονται σημαντικά. Το σύστημα παραγωγής γάλακτος αρχίζει να κλείνει και ο αδενικός ιστός στο στήθος συρρικνώνεται. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, το στήθος να γίνεται λιγότερο πυκνό και λιπαρό, γεγονός που οδηγεί σε χαλάρωση. Την ίδια ώρα παρατηρούνται αλλαγές και στο μέγεθος.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Γυμναστική: Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για να αντιστρέψετε τη χαλάρωση, η άσκηση κάνει το στήθος πιο σφριγηλό, αναπτύσσοντας και τονώνοντας τους μυς από κάτω.
  • Σωστό σουτιέν: Μερικά στυλ σουτιέν, όπως τα αθλητικά, χαρίζουν περισσότερη ευεξία. Επίσης, το σωστό νούμερο σουτιέν, που εφαρμόζει τέλεια στο στήθος, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που βλέπουν το στήθος τους να μεγαλώνει κατά την προεμμηνόπαυση και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

3. Εξογκώματα στο στήθος

Γιατί συμβαίνει;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται εξογκώματα στο στήθος κατά την προεμμηνόπαυση, όπως η γήρανση και οι ορμονικές αλλαγές. Τα εν λόγω εξογκώματα συνήθως προκαλούν πόνο. Όπως σε κάθε ηλικία, έτσι και σε αυτή την περίοδο, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε τι είναι αυτά τα εξογκώματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι:

Τι μπορείτε να κάνετε; Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι όταν μειώνουν την καφεΐνη, το στήθος τους είναι λιγότερο ευαίσθητο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστή κομπρέσα στην επώδυνη περιοχή και μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα. (Καφεΐνη: Πόση περιέχει κάθε ρόφημα; Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση;)