Πρόληψη και θεραπεία

Πώς επηρεάζει η νικοτίνη το σάκχαρο του αίματος;

Η νικοτίνη μπορεί να ανεβάσει ή να κατεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η χημική ουσία μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη, το σάκχαρο στο αίμα σας που τροφοδοτεί τα κύτταρά σας με ενέργεια. Θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη σας. Από την άλλη πλευρά, η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή χαμηλή γλυκόζη στο αίμα (υπογλυκαιμία) σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και λαμβάνουν ινσουλίνη.

Πώς επηρεάζει η νικοτίνη την ινσουλίνη;

Η νικοτίνη αλλάζει τις χημικές διεργασίες στα κύτταρά σας, ώστε να μην ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη και να μην την αφήνουν να εισέλθει, μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα κύτταρά σας χρειάζονται ινσουλίνη για να μπορούν να παίρνουν τη γλυκόζη από το αίμα σας και να τη χρησιμοποιούν για ενέργεια. Όταν δεν μπορούν, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα σας και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας ανεβαίνει.

Η νικοτίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει περισσότερα τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους που συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Και η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που καταπολεμούν την ινσουλίνη.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας με το κάπνισμα;

Το κάπνισμα δεν αργεί να επηρεάσει την ικανότητα των κυττάρων σας να χρησιμοποιούν την ινσουλίνη. Μπορεί να έχετε σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη μόλις μια ώρα αργότερα. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη και καπνίζουν χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης για να ελέγξουν τη γλυκόζη στο αίμα τους.

Αυτό είναι πρόβλημα, διότι όταν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι πολύ υψηλή για μερικά χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και βλάβες στα νεφρά, τα νεύρα και τα μάτια σας.

Πoιες είναι οι πηγές νικοτίνης;

Το κάπνισμα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος πρόσληψης νικοτίνης και όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάθετε διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 30% έως 40% περισσότερες πιθανότητες. Το κάπνισμα περισσότερων από 20 τσιγάρων την ημέρα σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητές σας.

Άλλοι τρόποι πρόσληψης νικοτίνης μπορούν επίσης να αυξήσουν τη γλυκόζη στο αίμα σας:

  1. Παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού από τσιγάρα άλλων ανθρώπων).
  2. Μάσημα καπνού
  3. Τσίχλες νικοτίνης
  4. Ηλεκτρονικά τσιγάρα (πχ άτμισμα)

Το κόψιμο του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να χειροτερέψει λίγο αν πάρετε βάρος τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή της νικοτίνης – αλλά μείνετε σε αυτό. Μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα, η ινσουλίνη θα αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα.

Εάν δεν έχετε ήδη διαβήτη, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε διαβήτη τύπου 2 αφού το κόψετε. Η πιθανότητα να τον αποκτήσετε είναι μεγαλύτερη για τα πρώτα 2 χρόνια. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή έχετε πάρει βάρος, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας για τρόπους να αποφύγετε να πάρετε κιλά.

Μετά από 2 χρόνια, οι πιθανότητες αρχίζουν να μειώνονται και μέχρι τα 12 χρόνια, θα είστε σε ισότιμο επίπεδο με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.

+ 14 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The endocrine effects of nicotine and cigarette smoke https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22561025/

Novel and Reversible Mechanisms of Smoking-Induced Insulin Resistance in Humans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501865/

Nicotine and Insulin Resistance: When the Smoke Clears https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501863/#:~:text=Their%20results%20suggest%20that%20skeletal,are%20reversible%20with%20smoking%20cessation.

Cigarette smoking and brain regulation of energy homeostasis https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2012.00147/full

The changes of blood glucose control and lipid profiles after short-term smoking cessation in healthy males https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21852992/

Smoking and Type 2 Diabetes Mellitus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530709/

SMOKING AND DIABETES https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_diabetes_508.pdf

Bill B.’s Story https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/stories/bill.html

Diabetes: An Overview https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes-mellitus-an-overview

Exercising Caution When You Have Diabetes https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=47314

Diabetes: Does alcohol and tobacco use increase my risk? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20058540#:~:text=Yes%2C%20alcohol%20and%20tobacco%20use,risk%20of%20type%202%20diabetes.

Smokeless tobacco (snus) is associated with an increased risk of type 2 diabetes: results from five pooled cohorts https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28164394/#:~:text=Conclusion%3A%20Our%20findings%20indicate%20that,by%20changing%20to%20snus%20use.

Come to Where Insulin Resistance Is, Come to AMPK Country https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25955203/

Diabetes, Tobacco and Your Health https://www.michigan.gov/documents/mdhhs/Diabetes-Tobacco-and-Your-Health_528714_7.pdf