Παιδί

Πώς επηρεάζει ο ύπνος την ψυχική υγεία των παιδιών;

Οι περισσότεροι γονείς έχουν προβλήματα ύπνου με το παιδί τους σε κάποιο σημείο της διαδρομής. (Οι περισσότεροι γονείς έχουν και οι ίδιοι προβλήματα ύπνου). Στο βιβλίο «Το ξεκούραστο παιδί: Why Your Tired, Wired, or Irritable Child May Have a Sleep Disorder-and How to Help» ο νευρολόγος και ειδικός στον ύπνο Chris Winter βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους για ύπνο. Απευθύνεται σε παιδιά που παρουσιάζουν ενδείξεις προβλημάτων ύπνου, αλλά, στην πραγματικότητα, απευθύνεται σχεδόν σε κάθε γονέα. Τουλάχιστον, το ξεκούραστο παιδί απευθύνεται στους γονείς των 2/3 των παιδιών που παρουσιάζουν κάποια στιγμή διαταραχή ύπνου. Επιβεβαιώνετε η πεποίθηση ότι ο ύπνος έχει σημασία με όλους τους τρόπους που είναι προφανείς και με πολλούς περισσότερους τρόπους που δεν είναι τόσο κατανοητοί. Δηλώνει μάλιστα: «Χάνουμε μάχες κατά της ΔΕΠΥ, του διαβήτη, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας, αλλά όλη την ώρα αυτές οι ασθένειες προκαλούνται ή τροφοδοτούνται σιωπηλά από μη αναγνωρισμένες και μη θεραπευμένες διαταραχές του ύπνου«.

Πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να δώσουν προσοχή στον ρόλο του ύπνου στα προβλήματα των παιδιών τους;

Η έμφαση θα πρέπει να δίνετε σε πρακτικές ιδέες και προτάσεις. Για παράδειγμα, συνιστάται η καλλιέργεια μιας «θετικής προοπτικής ύπνου», το να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον ύπνο του και να συνειδητοποιήσετε ότι είναι φυσιολογικό και εντάξει να δυσκολεύεται να κοιμηθεί μερικές φορές. Αν το παιδί σας θέλει να μιλήσει για το γεγονός ότι κοιμήθηκε άσχημα, πρέπει να περάσει απο το μυαλό σας το εξής: «Αναγνωρίστε τη νύχτα, επαναπροσδιορίστε τη νύχτα ως κάτι που το σώμα σας θεωρεί σχετικά φυσιολογικό και, τέλος, διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι το σώμα του μπορεί να το διαχειριστεί και ότι οι περισσότερες νύχτες του είναι απολύτως καλές. Τελειώστε με μια νότα που εμπνέει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, όχι φόβο».

Είναι καλό για τα παιδιά να παίρνουν υπνωτικά χάπια;

Πολλοί είναι οι μελετητές που τίθενται σταθερά αντίθετοι με τα υπνωτικά χάπια κάθε είδους. Αναφέρουν: «Ο ύπνος είναι ένας από τους αγαπημένους μας Μυστικούς Νόμους του Ύπνου: Δεν έχουμε συναντήσει ποτέ υπνωτικό χάπι που να μην λέει ψέματα'». Επίσης, γράφουν: «Κανένα παιδί δεν χρειάζεται φάρμακο για να αποκοιμηθεί. Ο ύπνος είναι αναπόφευκτος. Με το να εγκρίθεί αυτό το χάπι, υπονομεύουμε περαιτέρω την ικανότητα αυτού του παιδιού να αναπτύξει μια θετική ταυτότητα ύπνου».Ολοκληρώνουν το διάγγελμά τους κατά των υπνωτικών χαπιών με τα εξής λόγια: «Έχουμε ένα άδειο φάκελο με την ένδειξη «Μελέτες για τα υπνωτικά χάπια που βελτιώνουν τον ύπνο, την υγεία και την απόδοση των παιδιών»». Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις τους είναι να μην ξεκινάει το σχολείο πριν από τις 8:30 π.μ. Επικαλούμενοι έρευνες που δείχνουν ότι η σχολική επίδοση και η υγεία των παιδιών βελτιώνονται όταν το σχολείο ξεκινάει αργότερα, αναφέρουν: «Το σχολείο είναι η πιο σαφής και πιο παρούσα απειλή για το παιδί σας να κοιμάται υγιώς. Αν η κρίση του COVID-19 μας δίδαξε κάτι, αυτό είναι το γεγονός ότι η κατάργηση ενός αυστηρού, προσωρινού σχολικού προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του χρόνου ύπνου για πολλά παιδιά». Εάν η ώρα έναρξης του σχολείου καταναλώνει τις ώρες ύπνου του εφήβου σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποστηρίξετε μια μεταγενέστερη ώρα έναρξης. Πιθανότατα θα βρείτε άλλους γονείς, καθώς και δασκάλους και παιδιά, που θα συνεργαστούν μαζί σας για να γίνει κάτι γι’ αυτό.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Rested Child WHY YOUR TIRED, WIRED, OR IRRITABLE CHILD MAY HAVE A SLEEP DISORDER–AND HOW TO HELP By W. CHRIS WINTER, M.D.

Insomnia https://www.psychologytoday.com/us/basics/insomnia

Sleep Problems in Children and Teens https://www.psychologytoday.com/us/basics/insomnia#sleep-problems-in-children-and-teens