Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο μια καθημερινή βόλτα στο φυσικό περιβάλλον;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να περνάμε χρόνο έξω από το σπίτι κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία και το διαπιστώσαμε πολύ περισσότερο κατά την περίοδο της καραντίνας. Αυτό το ψυχολογικό όφελος είναι γνωστό, αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Μια νέα μελέτη λοιπόν, διαπίστωσε ότι μια καθημερινή βόλτα στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο με θετικό τρόπο.

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο μια καθημερινή βόλτα στο φυσικό περιβάλλον;

Γερμανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck που ασχολείται με την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και το Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf, προσπάθησαν να βρουν το πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο μια καθημερινή βόλτα σε φυσικά περιβάλλοντα.

Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο World Journal of Biological Psychiatry τον περασμένο Ιούλιο, συμμετείχαν έξι υγιή άτομα που ζούσαν στο Βερολίνο, οι οποίοι δούλευαν στον ακαδημαϊκό χώρο, δεν κάπνιζαν πολύ, δεν έπαιρναν ναρκωτικά και δεν έπιναν πολύ.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν το πόσο χρόνο περνούσαν σε εξωτερικά περιβάλλοντα για διάστημα 24ων ωρών, ενώ παράλληλα για διάστημα 6-8 μηνών χρειάστηκε να υποβάλλονται σε μαγνητικές τομογραφίες, δύο φορές την εβδομάδα. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν μια συσκευή παρακολούθησης της φυσικής τους κατάστασης και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη υγρών.

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι το να περνά ένας άνθρωπος χρόνο σε εξωτερικούς χώρους σχετίζεται με την αύξηση του όγκου της φαιάς ουσίας στο δεξιό μετωπιαίο και προμετωπιαίο φλοιό (DLPFC) του εγκεφάλου, υποθέτοντας ότι παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, η ποσότητα πρόσληψης υγρών, ο ελεύθερος χρόνος και η σωματική δραστηριότητα παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτή την αύξηση. Σημειώνεται ότι στο περιελθόν, διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές είχαν συσχετιστεί με τη μείωση της φαιάς ουσίας σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου και ως εκ τούτου η εν λόγω ουσία θεωρείται σημαντική για την ψυχική ευφορία των ανθρώπων.

Ο Δρ. David A. Merrill, ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Neuroscience Institute’s Pacific Brain Health Center, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολιάζοντας τα ευρήματα σημείωσε ότι το μέγεθος της αλλαγής που παρατηρήθηκε στη φαιά ουσία ήταν περίπου 3%, μια αλλαγή που εμφανιζόταν άμεσα την μέρα της εξόδου. Από την άλλη, άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η σωματική και γνωστική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση 2-5%, η οποία ωστόσο, εμφανίζεται πολύ αργότερα. Όπως εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα να γνωρίζει ότι μια δραστηριότητα, στην προκειμένη περίπτωση μια απλή έξοδος, μπορεί να έχει άμεσα θετική επίδραση στην φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Περαιτέρω έρευνα

Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς για να διαπιστωθεί με εγκυρότητα το κατά πόσο ο χρόνος που περνά ενας άνθρωπος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να επιδράσει θετικά στον εγκέφαλό του, αυξάνοντας τη φαιά ουσία και ευνοώντας τη ψυχική του υγεία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διαπιστωθεί επίσης το αν υπάρχουν διαφορές με βάση το που ζουν οι άνθρωποι, θεωρώντας πως όσοι ζουν στις πόλεις μπορούν να έχουν μεγαλύτερα οφέλη από τις εξόδους τους στα φυσικά περιβάλλοντα, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οποία εκτίθενται καθημερινά.

Πώς θα αυξήσετε τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους;

Για να αυξήσετε τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως με ασφάλεια τώρα με την πανδημία της COVID-19, μπορείτε:

  • Να κάνετε βόλτα με φίλους ή οικογένεια σε όχι πολυσύχναστους χώρους
  • Να κάνετε βόλτα στη γειτονιά με το σκύλο σας
  • Να επισκεφτείτε μονοπάτια της φύσης
  • Τρέξιμο ή περπάτημα σε ειδικά διαμορφωμένους πεζοδρόμους
  • Ποδηλασία σε ειδικά διαμορφωμένους ποδηλατοδρόμους
  • Υπαίθρια μαθήματα γιόγκας
  • Να ασχοληθείτε με τον κήπο και την αυλή σας

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Getting Outside May Change Your Brain in a Good Way https://www.verywellhealth.com/study-spending-time-outside-is-good-for-your-brain-5194067

Participate in Outdoor and Indoor Activities https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/outdoor-activities.html

Minimum Time Dose in Nature to Positively Impact the Mental Health of College-Aged Students, and How to Measure It: A Scoping Review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02942/full

Spend time outdoors for your brain – an in-depth longitudinal MRI study https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15622975.2021.1938670