Παιδί

Πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά του μωρού απ’ το χώρο που ζείτε!

© Oksun70 | Dreamstime Stock Photos
© Oksun70 | Dreamstime Stock Photos

Τα βρέφη, που προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, τείνουν να εμφανίζουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η απογοήτευση, σε σχέση με τα βρέφη που γεννιούνται σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κοινοτικής Ψυχολογίας. Όπως αναφέρεται,  τα βρέφη που γεννιούνται στις μεγάλες πόλεις είναι συνήθως λιγότερο θορυβώδη και δεν ενοχλούνται τόσο πολύ από τα όρια που τους βάζουν οι δικοί τους.

Τι αποκάλυψε η μελέτη;

Η μελέτη, με επικεφαλής την ψυχολόγο Maria Gartstein από την Ουάσινγκτον και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Alyssa Neumann, εξέτασε τις ιδιοσυγκρασιακές διαφορές ανάμεσα στα βρέφη που μεγαλώνουν σε αγροτικές και αστικές περιοχές, τις αλληλεπιδράσεις τους με τους γονείς τους και το άγχος που παρουσιάζουν οι γονείς τους. Σημειώνεται ότι οι οικογένειες ήταν  παρόμοιας κοινωνικοοικονομικής και φυλετικής σύνθεσης και κατοικούσαν στην Βορειοανατολική ενδοχώρα και στο San Francisco.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που ζουν στις πόλεις, τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στα παιδιά τους, όταν αυτά χρειάζονται κάτι ή θέλουν να παίξουν. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγεί τα βρέφη να είναι γενικά πιο ήσυχα και να νιώθουν λιγότερη αναστάτωση. Από την άλλη, οι οικογένειες που ζουν σε αγροτικές περιοχές ανέφεραν ότι τα παιδιά τους εκδηλώνουν συχνότερα αρνητικά συναισθήματα και ότι αντιδρούν υπερβολικά όταν τους βάζουν όρια.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης επαληθεύουν τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που εξέτασαν τις διαφορές στην ανατροφή των παιδιών που ζουν σε αστικές και αγροτικές περιοχές και την επίδραση που έχουν αυτά τα περιβάλλοντα στην συμπεριφορά τους. Σε αντίθεση, όμως, με αυτές τις μελέτες, η ανάλυση της Gartstein και της Neumann, επικεντρώθηκε ειδικά στα βρέφη, διότι διαπιστώθηκε μια σημαντική έλλειψη στοιχείων στην επιστημονική βιβλιογραφία, για τις επιπτώσεις που έχει το αγροτικό ή το αστικό περιβάλλον σε ένα βρέφος.

Για τη μελέτη τους, η Gartstein, η Neumann και οι συνεργάτες τους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Louisville και την Κλινική του Σιάτλ, ανέλυσαν και συνέκριναν δεδομένα από δύο μελέτες που διεξήχθησαν προηγουμένως και αφορούσαν τις αλληλεπιδράσεις μητέρων-παιδιών και τις ιδιοσυγκρασίες των βρεφών τους. Η πρώτη μελέτη περιελάμβανε 68 συμμετέχουσες και τα βρέφη τους από την Περιοχή του Κόλπου του San Francisco, ενώ στη δεύτερη συμμετείχαν 120 μητέρες με τα βρέφη τους από αγροτικές περιοχές και συγκεκριμένα από τις κοινότητες Whitman και Latah στο Βορειοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι μητέρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, για να καταγράψουν τη συχνότητα των 191 διαφορετικών συμπεριφορών που παρουσίασε το παιδί τους στους 6-12 μήνες μετά τη γέννηση του. Ακολούθως, οι ερευνητές ανέλυσαν τις 14 πιο συχνές συμπεριφορές που κυμαίνονταν από αδυναμία έως τη φωνητική αντιδραστικότητα. Σημειώνεται ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μητέρων και των βρεφών, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα εκπαίδευσης, έτυχαν επίσης εργαστηριακής ανάλυσης.

Η Gartstein, ανέφερε ότι ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της μελέτης της, που ήταν εντελώς αντίθετο με τις προβλέψεις, ήταν η διαπίστωση ότι δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα του γονικού άγχους, μεταξύ αστικών και αγροτικών οικογενειών. Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς, αλλά λειτουργικά ισοδύναμους παράγοντες κινδύνου, όπως η έκθεση στο βίαιο έγκλημα στις πόλεις που προκαλεί γονικό άγχος, η οποία ισοδυναμεί με το γονικό άγχος που απορρέει από την απομόνωση στις αγροτικές περιοχές. «Η έρευνα αυτή ανοίγει πολλές ενδιαφέρουσες πόρτες για περεταίρω διερεύνηση» είπε καταλήγοντας η  Gartstein.

Περαιτέρω έρευνα

Η Gartstein, σημείωσε ότι το επόμενο βήμα στην έρευνα της θα είναι μια προσπάθεια εντοπισμού των παραγόντων που προκαλούν αυτές τις διαφορές στις ιδιοσυγκρασίες των βρεφών ανάμεσα στα δυο περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα η περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίας ψυχικής υγείας και στους πόρους παιδικής μέριμνας που παρατηρείται στις αγροτικές περιοχές κ.α.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Where you live may influence your baby's behavior https://medicalxpress.com/news/2020-03-baby-behavior.html

News tagged with big cities https://medicalxpress.com/tags/big+cities/

News tagged with negative emotions https://medicalxpress.com/tags/negative+emotions/

News tagged with infants https://medicalxpress.com/tags/infants/

News tagged with rural families https://medicalxpress.com/tags/rural+families/