Αίμα

Πώς γίνεται η αιμοληψία; Τι να περιμένετε;

Είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή σας να σας πάρουν αίμα είτε για ιατρικές εξετάσεις είτε για αιμοδοσία. Η διαδικασία είναι παρόμοια και συνήθως πολύ λιγότερο επώδυνη από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Τι πρέπει να κάνω πριν από την αιμοληψία;

Πριν από την αιμοληψία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν πρέπει να ακολουθήσετε ειδικές οδηγίες πριν από την εξέταση. Για παράδειγμα, ορισμένες εξετάσεις απαιτούν να μείνετε νηστικοί (να μην φάτε ή να μην πιείτε τίποτα) για ορισμένο χρονικό διάστημα. Άλλες δεν απαιτούν καθόλου νηστεία. Εάν δεν έχετε ειδικές οδηγίες, εκτός από την ώρα άφιξης, υπάρχουν ακόμα κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία:

 1. Πιείτε άφθονο νερό πριν από το ραντεβού σας. Όταν είστε ενυδατωμένοι, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται και οι φλέβες σας είναι πιο παχουλές και πιο εύκολα προσβάσιμες.
 2. Φάτε ένα υγιεινό γεύμα πριν πάτε. Η επιλογή ενός γεύματος με άφθονη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες ολικής άλεσης μπορεί να σας αποτρέψει από το να αισθάνεστε ζαλισμένοι μετά την αιμοδοσία.
 3. Φορέστε ένα πουκάμισο με κοντό μανίκ ή ένα t-shirt. Αυτό διευκολύνει την πρόσβαση στις φλέβες σας.
 4. Σταματήστε να παίρνετε ασπιρίνη τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την αιμοληψία σας, εάν δίνετε αιμοπετάλια.
 5. Μπορεί να επιθυμείτε να αναφέρετε εάν κάποιο από τα δύο χέρια σας έχει καλύτερη φλέβα για να σας πάρουν αίμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μη κυρίαρχο χέρι σας ή μια περιοχή όπου γνωρίζετε ότι το άτομο που σας παίρνει αίμα είχε επιτυχία στο παρελθόν.

Ποια είναι η διαδικασία αιμοληψίας;

Ο χρόνος που απαιτείται για την αιμοληψία εξαρτάται συνήθως από την ποσότητα του αίματος που απαιτείται. Για παράδειγμα, η αιμοδοσία μπορεί να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά, ενώ η λήψη μικρής ποσότητας αίματος για δείγμα μπορεί να διαρκέσει μόλις λίγα λεπτά. Ενώ η διαδικασία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποιος παίρνει το αίμα και για ποιο σκοπό, το άτομο που εκτελεί την αιμοληψία θα ακολουθήσει αυτή τη γενική διαδικασία:

 1. Σας ζητά να εκθέσετε το ένα σας χέρι και στη συνέχεια τοποθετεί μια σφιχτή ελαστική ζώνη, γνωστή ως περίδεση, γύρω από το εν λόγω άκρο. Αυτό κάνει τις φλέβες να «γεμίζουν» με αίμα και να είναι ευκολότερο να εντοπιστούν.
 2. Εντοπίζει μια φλέβα που φαίνεται εύκολα προσβάσιμη, συγκεκριμένα μια μεγάλη, ορατή φλέβα. Μπορεί να ψηλαφίσουν μια φλέβα για να εκτιμήσουν τα όρια και το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι.
 3. Καθαρίζει τη στοχευόμενη φλέβα με επιθέματα αλκοόλης ή άλλη μέθοδο καθαρισμού. Είναι πιθανό να έχουν δυσκολία πρόσβασης στη φλέβα όταν εισάγουν τη βελόνα. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν άλλη φλέβα.
 4. Εισάγουν με επιτυχία μια βελόνα μέσα στο δέρμα για να αποκτήσουν πρόσβαση στη φλέβα. Η βελόνα συνδέεται συνήθως με ειδικό σωλήνα ή σύριγγα για τη συλλογή αίματος.
 5. Αφαιρεί την περίδεση και τη βελόνα από το χέρι, ασκώντας ήπια πίεση με γάζα ή επίδεσμο για να αποτρέψει περαιτέρω αιμορραγία. Το άτομο που παίρνει αίμα πιθανότατα θα καλύψει το σημείο του «τρυπήματος¨με επίδεσμο.

Πώς να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας;

Ενώ η αιμοληψία είναι ιδανικά μια γρήγορη και ελάχιστα επώδυνη εμπειρία, είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να αισθάνονται πολύ νευρικοί όταν τους τρυπούν με μια βελόνα ή όταν βλέπουν το ίδιο τους το αίμα. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις αντιδράσεις και να παραμείνετε ήρεμοι:

 1. Επικεντρωθείτε στο να παίρνετε βαθιές, πλήρεις αναπνοές πριν από την αιμοληψία. Εστιάζοντας στην αναπνοή σας, μπορείτε να ανακουφιστείτε από την ψυχική ένταση και να χαλαρώσετε φυσικά το σώμα σας.
 2. Πάρτε τα ακουστικά σας και ακούστε μουσική πριν και κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας. Αυτό σας επιτρέπει να αποκλείσετε ένα περιβάλλον που διαφορετικά θα μπορούσε να σας κάνει να αισθανθείτε νευρικοί.
 3. Ζητήστε από το άτομο που σας παίρνει αίμα να σας πει να κοιτάξετε αλλού πριν φέρει τη βελόνα κοντά στο χέρι σας.
 4. Ρωτήστε αν υπάρχουν συσκευές ή μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιήσει το άτομο που σας παίρνει αίμα για να ελαχιστοποιήσει τη δυσφορία. Για παράδειγμα, ορισμένες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν αναισθητικές κρέμες ή μικρές ενέσεις λιδοκαΐνης (ένα τοπικό αναισθητικό) πριν εισαγάγουν τη βελόνα στη φλέβα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της δυσφορίας.

Το άτομο που σας παίρνει αίμα έχει πιθανότατα ξαναδεί νευρικά άτομα που πρόκειται να τους πάρουν αίμα. Εξηγήστε τις ανησυχίες σας και μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι να περιμένετε.

Ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες της αιμοληψίας;

Οι περισσότερες αιμοληψίες προκαλούν ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποιες από τις ακόλουθες:

Τα περισσότερα από αυτά θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν εξακολουθείτε να εμφανίζετε αιμορραγία, δοκιμάστε να κρατήσετε την πίεση με μια καθαρή, στεγνή γάζα για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Εάν το σημείο συνεχίζει να αιμορραγεί και να διαβρέχει τους επιδέσμους, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε μια μεγάλη αιμορραγία, γνωστή ως αιμάτωμα. Ένα μεγάλο αιμάτωμα μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς τους ιστούς. Ωστόσο, τα μικρότερα αιματώματα (μικρότερα από το μέγεθος του ευρώ) συχνά υποχωρούν μόνα τους με την πάροδο του χρόνου.

Τι πρέπει να κάνετε μετά την αιμοληψία;

Ακόμα και αν σας έχουν πάρει μικρή ποσότητα αίματος, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε το πώς αισθάνεστε μετά την αιμοληψία:

 1. Κρατήστε τον επίδεσμό σας για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα (εκτός εάν εμφανίσετε ερεθισμό του δέρματος). Αυτό είναι συνήθως τουλάχιστον τέσσερις έως έξι ώρες μετά την αιμοληψία σας. Μπορεί να χρειαστεί να τον αφήσετε περισσότερο χρόνο αν παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.
 2. Αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη άσκηση, η οποία θα μπορούσε να διεγείρει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει αιμορραγία από το σημείο.
 3. Τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των χαμένων αποθεμάτων σιδήρου για να ξαναφτιάξετε την κυκλοφορία αίματος.
 4. Εφαρμόστε μια παγοκύστη καλυμμένη με ύφασμα στο χέρι ή το μπράτσο σας εάν έχετε πόνο ή μώλωπες στο σημείο της παρακέντησης.
 5. Τρώτε σνακ με τρόφιμα που ενισχύουν την ενέργεια, όπως τυρί και κράκερς και μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μισό σάντουιτς με γαλοπούλα.
 6. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που σας ανησυχούν ότι είναι ασυνήθιστα, καλέστε το γιατρό σας ή το σημείο που σας έγινε η αιμοληψία.