Αλλεργίες, Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πώς η ακαταστασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας;

© Thomaseder | Dreamstime Stock Photos
© Thomaseder | Dreamstime Stock Photos

Στην περίπτωση που οι ντουλάπες σας είναι αφόρητα γεμάτες ή το γραφείο σας ξεχειλίζει από χαρτιά, ενδεχομένως να έχετε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική σας υγεία. Οι περισσότερες, τουλάχιστον, μελέτες καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, με μόνο μια να ισχυρίζεται ότι η ακαταστασία δείχνει δημιουργικότητα.

Πώς η ακαταστασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία;

1. Η ακαταστασία ισοδυναμεί με άγχος

Όταν το σπίτι σας είναι συγυρισμένο, ξέρετε ακριβώς που θα βρείτε το κάθε τι όταν το ψάξετε. Αυτό δεν εξοικονομεί μόνο χρόνο, αλλά μειώνει το άγχος και την ένταση. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη, οι γυναίκες που είχαν ασυγύριστα σπίτια, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με τις γυναίκες που είχαν συγυρισμένα σπίτια των οποίων τα επίπεδα της κορτιζόλης τους ήταν μειωμένα. Να υπενθυμίσουμε ότι η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες.

2. Η ακαταστασία δημιουργεί ανασταλτικότητα στο χαρακτήρα

Εάν ο χώρος σας είναι ακατάστατος, μην περιμένετε να καθαρίσει μόνος του. Έρευνες έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ενήλικες της δεκαετίας του ’50 που έχουν πάρα πολλά πράγματα μαζεμένα στο σπίτι τους, ανέβαλαν συνεχώς την απόφαση να τα ξεφορτωθούν. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα πολλά μαζεμένα πράγματα στο σπίτι, κάνουν τους ανθρώπους πιο ανικανοποίητους από τη ζωή τους.

3. Η ακαταστασία περιπλέκει το μυαλό

Όταν ζείτε σε ένα ακατάστατο ή αφόρητα γεμάτο σπίτι, είναι πολύ δύσκολο να εστιάσετε σε σημαντικές εργασίες, εφόσον υπάρχουν πολλά πράγματα που τραβούν την προσοχή σας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη πολλών αντικειμένων στον περίγυρο ενός ατόμου, αποδιοργανώνει τον εγκέφαλο του και τον δυσκολεύει στην εστίαση του. Η χαώδης κατάσταση, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Εάν έχετε ΔΕΠΥ, μιλήστε με έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα το σπίτι σας.

4. Η ακαταστασία αυξάνει την αλλεργία

Τα πολλά μαζεμένα πράγματα σε ένα χώρο αυξάνουν την σκόνη. Πολλοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στην σκόνη και στα ακάρεα σκόνης, επιδεινώνουν την κατάσταση τους εάν ζουν σε ένα σπίτι που είναι γεμάτο πράγματα.

5. Αμηχανία και απομόνωση

Ένα κομψό και καθαρό σπίτι είναι πιο φιλόξενο, τόσο για αυτούς που κατοικούν σε αυτό, όσο και για τους επισκέπτες. Πολλοί άνθρωποι με ακατάστατα σπίτια, αποφεύγουν να καλούν ανθρώπους στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να απομονώνονται και τελικά να οδηγούνται σε κατάθλιψη και διαταραχές άγχους.

6. Ενδεχόμενο τραυματισμού

Ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί  να οδηγήσει εύκολα σε ατυχήματα και τραυματισμούς. Όταν το πάτωμα είναι καλυμμένο με κουτιά, ρούχα και οτιδήποτε άλλο, μπορείτε εύκολα αν σκοντάψετε και να πέσετε. Επίσης και τα ασφυκτικά γεμάτα ράφια εμπεριέχουν επίσης μια δόση κίνδυνου, καθώς κάτι μπορεί να γλιστρήσει και να σας χτυπήσει στο κεφάλι.

7. Ηρεμία και γενναιοδωρία

Ένα οργανωμένο περιβάλλον μπορεί να σας κάνει πιο γενναιόδωρους, καθώς θα σας δώσει την δυνατότητα να στρέψετε την προσοχή σας στους γύρω σας. Μια μελέτη, κατά την οποία οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια σε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο, έδειξε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να χαρίσουν κάτι ή να δώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε αντίθεση με τα άτομα που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια σε μια ακατάστατη αίθουσα.

8. Θέματα μνήμης

Η ερεύνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ασφυκτικά γεμάτα σπίτια παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης και αυτό γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να παρακολουθεί μόνο μερικές λεπτομέρειες ταυτόχρονα για σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο σπίτι, ο εγκέφαλος υπερφορτώνεται και χάνει σημαντικές λεπτομέρειες, οπότε εμφανίζονται προβλήματα μνήμης.

9. Πρώτα η ασφάλεια

Ένα γεμάτο από χαρτιά και εύφλεκτα υλικά σπίτι, εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για έκρηξη πυρκαγιάς. Σκεφτείτε μόνο ότι ακόμη και αν η πυρκαγιά ξεσπάσει στην κουζίνα, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος σε ένα υπερφορτωμένο σπίτι, καθώς η φωτιά θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλα τα δωμάτια και εσείς θα δυσκολευτείτε να βγείτε εγκαίρως από το σπίτι αφού οι διάδρομοι θα είναι ήδη γεμάτοι με αντικείμενα. Τέλος, ακόμη και οι πυροσβέστες θα δυσκολευτούν να σβήσουν τις φλόγες σε όλο το σπίτι καθώς θα υπάρχουν πολλές μικρές μικρές εστίες και η πρόσβαση σε όλα τα δωμάτια θα είναι πιο δύσκολη.

10. Η ακαταστασία συνδέεται με την αύξηση βάρους

Οι άνθρωποι που γεμίζουν τα σπίτια τους με τόσα πολλά πράγματα, συνήθως πάσχουν από μια διαταραχή που ονομάζεται διαταραχή συσσώρευσης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταναλώσουν τις μεγάλες ποσότητες τροφίμων που μαζεύουν στο σπίτι τους και τελικά να γίνουν παχύσαρκοι. Μια μελέτη, μάλιστα, διαπίστωσε ότι κατά την επιδείνωση της εν λόγω διαταραχής, παράλληλα αυξάνονται και οι ποσότητες τροφίμων που καταναλώνουν οι πάσχοντα και αναπόφευκτα και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των ασθενών.

11. Αϋπνία

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχή συσσώρευσης είναι πιο πιθανόν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αυπνίας, ωστόσο, η σχέση μεταξύ των δύο δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Clutter Can Affect Your Health https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-clutter-affects-health

Personality and Social Psychology Bulletin https://undecidedthebook.files.wordpress.com/2012/07/saxbe-repetti-pspb-2010.pdf

The Dangers of Too Much Stuff https://www.nfpa.org/News-and-Research/Publications-and-media/NFPA-Journal/2012/January-February-2012/Features/The-Dangers-of-Too-Much-Stuff

Inability to suppress salient distractors predicts low visual working memory capacity https://www.pnas.org/content/113/13/3693

Introduction to “Procrastination, Clutter, & Hoarding” https://link.springer.com/article/10.1007/s12144-018-9803-0

A messy desk encourages a creative mind, study finds https://www.apa.org/monitor/2013/10/messy-desk