Καρδιά και αγγεία

Πώς η άσκηση διαμορφώνει την καρδιά και πώς προωθεί την καλή υγεία;

Μια διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πιθήκους και σε ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων και υποβάθρων, αποκαλύπτει το πώς η ανθρώπινη καρδιά ανταποκρίνεται στη σωματική δραστηριότητα και πώς αυτό συμβάλλει, τελικά, στη διαμόρφωσή της και την υγεία της.

Συγκεκριμένα, η μελέτη συνέκρινε τις καρδιές πιθήκων, με τις καρδιές Αμερικανών ανδρών που δεν ασκούνταν και Αμερικανών αθλητών, δείχνοντας το πώς η ανθρώπινη καρδιά εξελίσσεται και προσαρμόζεται στον τύπο της δραστηριότητας που κάνει κάθε άτομο. Ο Δρ. Aaron L. Baggish, διευθυντής του εργαστηρίου καρδιακής απόδοσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σημείωσε ότι αυτά τα ευρήματα, ενισχύουν τη σημασία που έχει το γρήγορο περπάτημα και το τζόκινγκ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, στη διατήρηση της καλής υγείας των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν.

Πώς διαμορφώνεται η καρδιά ανάλογα με την άσκηση;

Η μελέτη περιελάμβανε πιθήκους (γορίλες και χιμπατζήδες) και τέσσερις διαφορετικές ομάδες ανδρών: ανενεργούς άνδρες, δρομείς αντοχής, ποδοσφαιριστές και Ινδούς Tarahumara. Σημειώνεται ότι όλοι υποβλήθηκαν σε υπερήχους κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων, για να ελεγχθεί η καρδιακή λειτουργία τους. Οι ομάδες επιλέχθηκαν και μελετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν ενδείξεις για τη λειτουργία της καρδιάς από μια εξελικτική σκοπιά.

Οι χιμπατζήδες, οι στενότεροι εξελικτικοί συγγενείς μας, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους τρώγοντας και ξαπλώνοντας. Για μικρά χρονικά διαστήματα κάνουν αναρρίχηση και «μάχες» μεταξύ τους και αυτή η σύντομη, αλλά έντονη άσκηση, προκαλεί πίεση στους θαλάμους της καρδιάς τους, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα της να είναι παχύτερα και σκληρότερα.

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας, από την πλευρά τους, για να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν το φαγητό τους έπρεπε να κυνηγήσουν, γεγονός που απαιτούσε να περπατήσουν και να τρέξουν μεγάλες αποστάσεις. Ακολούθως και καθώς το ανθρώπινο είδος εξελισσόταν, οι πρώτοι αγρότες βασίζονταν και πάλι στη φυσική τους αντοχή για να οργώσουν, να φυτέψουν και να μαζέψουν τα τρόφιμα τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς δραστηριότητας, οι ανθρώπινες καρδιές άρχισαν να έχουν πιο λεπτά τοιχώματα και ήταν πιο ευάλωτες. Οι θάλαμοι της καρδιάς τους ήταν ελαφρώς μεγαλύτεροι και κατάφεραν να στρίψουν ελαφρώς, όπως στύβουμε μια πετσέτα, γεγονός που βοηθούσε στην άντληση περισσότερου αίματος όταν η καρδιά των ανθρώπων αυτών χαλάρωνε.

Σήμερα, οι Ινδοί Tarahumara, είναι ένας από τους λίγους πολιτισμούς που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτοι από το δυτικό τρόπο ζωής. Όπως εξηγεί ο Δρ Baggish, ακολουθούν ένα τρόπο διαβίωσης που απαιτεί πολύ περπάτημα, τζόκινγκ και άλλες σωματικές δραστηριότητες όλη την ημέρα. Οι καρδιές αυτών των ανθρώπων, σημείωσε, αντιπροσωπεύουν την φυσική εξέλιξη της καρδιάς στην προσπάθεια της να λειτουργήσει σωστά, «αντιπροσωπεύουν την καθαρή μορφή της ανθρώπινης καρδιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η καρδιά προσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της ζωής, ανάλογα με το είδος της άσκησης που κάνει κάποιος ή που δεν κάνει. Ο κύριος θάλαμος άντλησης αίματος, η αριστερή κοιλία της καρδιάς, αντανακλά τον τύπο της δραστηριότητας που κάνει συνήθως ένα άτομο. Στην μελέτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι οι αριστερές κοιλίες των δρομέων ήταν μακρύτερες, μεγαλύτερες και πιο ελαστικές από τον μέσο όρο, άρα ήταν σε θέση να αντλήσουν μεγάλες ποσότητες αίματος. Οι καρδιές των ποδοσφαιριστών, από την άλλη, ήταν πιο προσαρμοσμένες σε σύντομες, έντονες περιόδους άσκησης, που αντικατοπτρίζουν την προπόνηση τους. Τα τοιχώματα των αριστερών τους κοιλιών ήταν παχύτερα και λιγότερο εύκαμπτα και μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την πίεση, παρά τον όγκο του αίματος.

Τέλος, η ομάδα των ανδρών που δεν ασκούνταν καθόλου, στα 20 και 30 τους χρόνια, δεν αντιμετώπιζαν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά οι καρδιές τους, έμοιαζαν περισσότερο με τις καρδιές των πιθήκων, είχαν δηλαδή παχύτερα και λιγότερο εύκαμπτα τοιχώματα. Όπως εξήγησε ο Δρ Baggish, όταν ένας άνθρωπος δεν ασκείται σωματικά, σημαίνει ότι δεν αντλούνται μεγάλες ποσότητες αίματος μέσω της καρδιάς και των αιμοφόρων του αγγείων, με αποτέλεσμα και τα δύο να σκληραίνουν. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, όπου όσο λιγότερο κινείται κάποιος, τόσο λιγότερο θα μπορεί να κάνει κάποιο τύπο άσκησης που προάγει την υγεία του.

Συμπερασματικά

Παρόλο που είναι σημαντικό να ασκείται κάποιος σε όλη του τη ζωή, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Για πολλούς ανθρώπους, είναι δύσκολο να αλλάξουν τον καθιστικό τρόπο ζωής τους, αλλά αν κατανοήσουν τις συνέπειες των επιλογών τους και με λίγη προσπάθεια, θα βελτιώσουν κατά πολύ την υγεία τους. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και κατά συνέπεια για την πρόληψη όλων των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved