Άσκηση και Υγεία

Πώς η άσκηση επηρεάζει τον ύπνο;

Δεν είναι άγνωστα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία μας. Πέρα από σωματικά οφέλη, υπάρχουν και ένα σωρό ψυχικά οφέλη που πηγάζουν από την άσκηση. Όταν αισθανόμαστε κούραση, το μόνο που θέλουμε είναι να καθίσουμε κάπου και να ξεκουραστούμε, ωστόσο πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Επομένως μήπως τελικά είναι καλύτερο να ασκηθούμε λίγο αντί να ξεκουραστούμε; (Διαβάστε εδώ πώς η ηλικία επηρεάζει τον ύπνο και εδώ ποια ώρα ύπνου ευνοεί την υγεία της καρδιάς)

Πώς μπορεί η άσκηση να βελτιώσει τον ύπνο μας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι ακόμα και όσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον ύπνο.

  • Αν ασκείστε σε εξωτερικό χώρο, σε φυσικό φως, αυτό βοηθάει το σώμα σας να μπει σε έναν καλό ρυθμό και κύκλο ύπνου-ξύπνιου. Το σώμα συνηθίζει πότε να είναι σε εγρήγορση και πότε να ηρεμεί. Ωστόσο, ακόμα και αν ασκείστε σε εσωτερικό χώρο, πάλι η ποιότητα του ύπνου σας θα είναι καλύτερη.
  • Όπως είναι γνωστό, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα στρες και άγχους. Το στρες και το άγχος είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί ενός καλού και ποιοτικού ύπνου. Επομένως, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να εγγυηθεί έναν καλύτερο ύπνο.
  • Όσο πιο ενεργητικοί και δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο κουρασμένοι νιώθουμε και το σώμα μας πιέζει να κοιμηθούμε το βράδυ. Θα παρατηρήσετε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, λόγω του ότι οι άνθρωποι οι βγαίνουν πολύ λιγότερο έξω και κάνουν πολύ λιγότερα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί και να είναι δυσκολότερος.
  • Η άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και αυτή η αύξηση σηματοδοτεί στον οργανισμό ότι πρέπει να παραμείνει ξύπνιος. Παρόλα αυτά μετά από περίπου μισή με μιάμιση ώρα, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και η μείωση αυτή δίνει σήμα στον οργανισμό ότι έρχεται η ώρα να κοιμηθεί.

Μπορώ να ασκηθώ πριν πέσω στο κρεβάτι ή αυτό θα δυσκολέψει τον ύπνο μου;

Εξαρτάται από τον άνθρωπο. Πολλοί άνθρωποι δεν παρατηρούν κάποια αλλαγή στον ύπνο τους είτε ασκηθούν νωρίτερα μέσα στη μέρα η αργά το βράδυ πριν κοιμηθούν. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή δεν καταφέρνουν να περάσουν την απαραίτητη ώρα σε βαθύ ύπνο και να ξεκουραστούν πλήρως. 

Ειδικά μετά από αερόβια γυμναστική, που οι ενδορφίνες που παράγονται είναι πολλές, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και μπορεί να χρειαστούν μία με δύο ώρες για να ηρεμήσει η εγκεφαλική δραστηριότητα και να καταλάβει ο οργανισμός ότι έρχεται η ώρα να κοιμηθεί.

Πόσο να ασκηθώ για να έχω καλύτερο ύπνο;

Ακόμα και με μόνο μισή ώρα ήπιας αεροβικής γυμναστικής μπορεί να δείτε τεράστια διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας, ήδη από την ίδια μέρα που πρωτοασκηθήκατε. Δεν χρειάζεται δηλαδή να ασκηθείτε σε υπερβολικό βαθμό για να έχετε έναν καλύτερο ύπνο.

Είναι ένα θέμα συνήθειας και όσο πιο γρήγορα την καλλιεργήσετε και παραμείνετε τυπικοί απέναντι στην άσκηση, τόσο πιο μόνιμα θα είναι και τα αποτελέσματα στον ύπνο σας.

Για αυτό επιλέξτε το είδος άσκησης που εσείς νιώθετε ότι σας αρέσει, είναι πιο πιθανό έτσι να εγκατασταθεί στην καθημερινότητά σας. Παράλληλα εξετάζεται και ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να πραγματοποιήσετε την άσκηση σας, για εσάς προσωπικά, για να μπορέσετε να δείτε και τα μέγιστα οφέλη στον ύπνο σας.