Ορθοπαιδικά

Πως η άσκηση βοηθά να μειωθεί ο πόνος στην πλάτη

Είναι συνηθισμένος ο πόνος στη σπονδυλική στήλη;

Ο πόνος στην πλάτη ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αν και τα αίτια που προκαλείται είναι λίγο πολύ γνωστά στους ειδικούς, ορισμένες φορές μπορεί να αποτελεί ένα ‘μυστήριο’ στους ασθενείς καθώς συχνά αυτός εμφανίζεται αιφνιδίως και χωρίς καμία προειδοποίηση, οι οποίοι αδυνατούν αν καταλάβουν πως ξεκίνησε εφόσον οι ίδιοι δεν σήκωσαν κάποιο βάρος ή δεν επιβάρυναν την πλάτη τους με κάποιο άλλο τρόπο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% των ενηλίκων αναφέρει πως έχει βιώσει πόνο στην πλάτη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Αλλά και στο υπόλοιπο 20% που δεν έχει βιώσει πόνο στην πλάτη, όταν υποβλήθηκε στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, βρέθηκαν οι ίδιες αλλοιώσεις και ο ίδιος βαθμός εκφυλισμού που υπήρχε και στο 80%. Οι ειδικοί αναφέρουν πως το γεγονός ότι δεν έχουν αισθανθεί πόνο δεν οφείλεται στο ότι η σπονδυλική τους στήλη είναι σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη του 80%.

Η κίνηση βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου;

Η κίνηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως είναι το ερέθισμα που ομαλοποιεί την αντίδραση του πόνου που προκαλείται από το νευρικό σύστημα. Έρευνες σε ζώα με τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη δείχνουν πως εκείνα που μπορούν να ασκηθούν αποβάλουν γρηγορότερα το αίσθημα του πόνου, σε σχέση με εκείνα που είχαν περιορισμούς στην κίνηση.

Η κίνηση και η άσκηση φαίνεται πως βοηθούν στο να μειωθεί ο πόνος και το άτομο που υποφέρει από πόνους στην πλάτη δείχνει να επανέρχεται γρηγορότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες αν κινείται, ενώ αν βρίσκεται σε ακινησία, ο πόνος διαρκεί περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση για τον πόνο στην πλάτη;

Αν και μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η μοναδική επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περισσότερες επεμβάσεις μπορεί να αποφευχθούν ή έστω να καθυστερήσουν εφόσον το άτομο είναι δραστήριο και κινείται. Οι φυσικοθεραπευτές μπορεί να βοηθήσουν πολύ τον ασθενή σε αυτές τις περιπτώσεις, δίνοντας τις κατάλληλες ασκήσεις και οδηγίες ώστε να γίνει ταχύτερα και με ασφάλεια η αποκατάσταση.

Τι θα πρέπει να κάνετε αν υποφέρετε από πόνο στην πλάτη ή την μέση

  • Μην είστε διαρκώς ξαπλωμένοι: Αν και αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο στην οξεία φάση του προβλήματος, μακροπρόθεσμα οι μύες θα ατροφήσουν, η ευλυγισία θα μειωθεί και το πρόβλημα θα παραμείνει. Προσπαθείστε να κινείστε αρκετά, χωρίς όμως να κάνετε ασκήσεις ή δραστηριότητες που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη.
  • Ζεστές ή κρύες κομπρέσες: Μπορεί να προσφέρουν άμεσα μεγάλη ανακούφιση και είναι εύκολες στη χρήση τους.
  • Δυναμώστε το σώμα: Αν και όταν πονάτε δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο ή να σηκώσετε βάρη, οι ειδικές ασκήσεις που θα σας δώσει ο φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσουν να διατηρήσετε τον μυικό σας τόνο και να δυναμώσετε την περιοχή.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved