Γυναίκα

Πώς η αύξηση βάρους και η απώλεια βάρους επηρεάζουν την περίοδο;

Η αύξηση βάρους ή η απώλεια βάρους, επηρεάζουν μερικές φορές τον εμμηνορροϊκό κύκλο, είτε θετικά, είτε αρνητικά.  Συγκεκριμένα, η αλλαγή στο σωματικό βάρος μπορεί να μετατρέψει την περίοδο από ακανόνιστη σε κανονική, να την διακόψει εντελώς ή να την κάνει να έρχεται λιγότερο συχνά.

Ένας τυπικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί από 24 – 38 ημέρες, με μέσο όρο τις 28 ημέρες. Μια κανονική περίοδος διαρκεί 2-7 ημέρες, με μέσο όρο τις 5 ημέρες. Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή λιποβαρείς, είναι πιο πιθανόν να έχουν ακανόνιστη περίοδο. (Έχετε ακανόνιστη περίοδο; Δείτε που μπορεί να οφείλεται)

Πώς επηρεάζει την περίοδο το σωματικό βάρος;

Οι λιποβαρείς και υπέρβαρες γυναίκες παρουσιάζουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των ωοθηκών και του εγκεφάλου.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν ωορρηξία και οι περαιτέρω ορμονικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα την περίοδο. Οτιδήποτε παρεμβαίνει σε αυτή την αλληλεπίδραση, μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία και σε μια τέτοια περίπτωση δεν επέρχεται η περίοδος. (Γιατί είναι σημαντική η καταγραφή της περιόδου σας;)

Τα επίπεδα των ορμονών επηρεάζονται από το βάρος και την ποσότητα λίπους του σώματος. Οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς βλέπουν συνήθως την περίοδο τους να παραλείπεται, ενώ οι γυναίκες που έχουν πολύ λίπος στο σώμα τους, είτε βλέπουν την περίοδό τους να παραλείπεται, είτε έχουν πολύ βαριές περιόδους. Οι γρήγορες διακυμάνσεις του βάρους, επίσης μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. (Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις)

Α. Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους μπορεί να αλλάξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο με διάφορους τρόπους.

  • Μια γυναίκα που το βάρος της ήταν κανονικό και η αύξησή του, την κατατάσσει πλέον στις κατηγορίες των υπέρβαρων και των παχύσαρκων, ενδεχομένως να δει την περίοδό της να απορυθμίζεται.
  • Μια γυναίκα που ήταν λιποβαρής και η περίοδός της ήταν ακανόνιστη, όταν πάρει βάρος, ενδέχεται να δει την περίοδό της να ρυθμίζεται.

1. Σπάνιες περίοδοι

Οι γυναίκες που είχαν κανονικό βάρος και στη συνέχεια πήραν αρκετά κιλά, αρχίζουν να παρατηρούν ότι η περίοδός τους έρχεται πιο σπάνια. Η αύξηση του λίπους στο σώμα, οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία, που εμποδίζει την ωορρηξία. Ο λιπώδης ιστός παράγει επιπλέον οιστρογόνα που εμποδίζουν την ωορρηξία, οδηγώντας σε απώλεια της περιόδου.

Η περίσσεια οιστρογόνων που σχετίζεται με την παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου της μήτρας. Η απώλεια βάρους θα ρυθμίσει την περίοδο και θα διορθώσει την περίσσεια οιστρογόνων. (Εμμηνορροϊκές ανωμαλίες: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

2. Βαρύτερες περίοδοι

Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, είναι πιο πιθανό να ταλαιπωρούνται από βαριές περιόδους και μη φυσιολογική αιμορραγία και αυτό είναι αποτέλεσμα της συστημικής φλεγμονής που προκύπτει στο σώμα τους εξαιτίας της παχυσαρκίας, η οποία καθυστερεί την αποκατάσταση του ενδομητρίου και αυξάνει την ροή του αίματος της περιόδου.

Σημειώνεται ότι η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία ορίζεται ως η αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά βαριές περιόδους, μιλήστε με τον γιατρό σας.

3. Κανονικός κύκλος

Στις γυναίκες που είναι λιποβαρείς και δεν έχουν τακτικά περίοδο, η αύξηση του σωματικού τους βάρους μπορεί να ρυθμίσει τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Ο χαμηλός ΔΜΣ είναι συνήθως αποτέλεσμα περιορισμένων θερμίδων, άσκησης ή ασθένειας, καταστάσεις οι οποίες στρεσάρουν το σώμα και προκαλούν ορμονικές αλλαγές που παρεμβαίνουν στην ωορρηξία. Με την αύξηση του βάρους, το στρες του σώματος μειώνεται, επιτρέποντας ξανά την ωορρηξία, που έχει ως αποτέλεσμα την περίοδο. (Έμμηνος ρύση: Πώς να υποστηρίξετε την κόρη σας στην πρώτη της περίοδο)

Β. Απώλεια βάρους

Στις γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες και έχουν ακανόνιστους κύκλους ή βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, η απώλεια βάρους ρυθμίζει τις περιόδους τους, κάνοντάς τις παράλληλα και πιο ελαφριές.

Ωστόσο, η απώλεια υπερβολικού βάρους, δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, νοουμένου ότι οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 22% σωματικό λίπος για να έχουν κανονική εμμηνόρροια.

1. Ελαφριά και σπάνια περίοδος

Όσο περισσότερο βάρος χάνει μια γυναίκα και όσο πιο γρήγορα το χάνει, τόσο πιο πιθανόν είναι να επηρεαστεί η περίοδός της. Μια γυναίκα που περιορίζει σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνει και επιδίδεται σε έντονη άσκηση, αυξάνει το στρες του σώματός της, γεγονός που αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών της, με αποτέλεσμα οι περίοδοι της να γίνονται πιο ελαφριές και λιγότερο συχνές.

2. Αμηνόρροια

Μια γυναίκα που χάνει πολύ βάρος, ενδέχεται να δει την περίοδό της να σταματά για μεγάλο χρονικό διάστημα (αμηνόρροια)Το βάρος που είναι χαμηλότερο από το κανονικό, αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών, γεγονός που διακόπτει την ωορρηξία και οδηγεί σε απώλεια της περιόδου.

Βασικά συμπτώματα της αμηνόρροιας περιλαμβάνουν: