Διατροφή

Πώς η διατροφή κέτο βοηθάει στην καταπολέμηση της γρίπης;

Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η διατροφή κέτο, φαίνεται να καταπολεμά την γρίπη.

Πώς η διατροφή κέτο καταπολεμά τη γρίπη;

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου στο περιοδικό Science Immunology, διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια κετογονική διατροφή ήταν πιο ικανά στο να καταπολεμήσουν τον ιό της γρίπης, συγκριτικά με τα ποντίκια που έτρωγαν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, η κετογονική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, πουλερικά και μη αμυλώδη λαχανικά, ενεργοποιεί ένα υποσύνολο Τ-κυττάρων στους πνεύμονες, που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον της γρίπης, ενισχύοντας την παραγωγή βλέννας από τα κύτταρα των αεραγωγών που παγιδεύουν αποτελεσματικά τον ιό.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Akiko Iwasaki, καθηγητής Ανοσοβιολογίας και Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας και ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο αποτέλεσμα. Ο Ryan Molony, που εργάστηκε στο εργαστήριο του Iwasaki, διαπίστωσε ότι οι ενεργοποιητές του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται φλεγμονώματα, μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η Emily Goldberg που εργάστηκε στο εργαστήριο της Dixit, κατάφερε να αποδείξει ότι η κετογονική δίαιτα καταφέρνει να εμποδίζει τον σχηματισμό φλεγμονωμάτων.

Οι δυο τους, αναρωτήθηκαν αν η εν λόγω διατροφή, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίων παθογόνων παραγόντων, όπως ο ιός της γρίπης. Έτσι, σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια κετογονική διατροφή και μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης, είχαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης σε σχέση με τα ποντίκια που τρέφονταν με μια κανονική διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κετογονική δίαιτα προκάλεσε την απελευθέρωση των Τ-λεμφοκυττάρων γ, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγουν βλέννα στην κυτταρική επένδυση των πνευμόνων, ενώ η διατροφή που ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι στα ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο που κωδικοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα γ, η κετογονική δίαιτα δεν παρείχε προστασία έναντι του ιού της γρίπης.

Συμπερασματικά

Όπως εξηγεί συμπερασματικά ο Δρ. Dixit, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα καίει λίπος για να παράξει κετόνες από τα τρόφιμα που τρώμε, μπορεί να τροφοδοτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης της γρίπης.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ketogenic diet helps tame flu virus https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191115190327.htm

Story Source: Materials provided by Yale University. Original written by Bill Hathaway. Note: Content may be edited for style and length. https://news.yale.edu/2019/11/15/ketogenic-diet-helps-tame-flu-virus

Emily L. Goldberg, Ryan D. Molony, Eriko Kudo, Sviatoslav Sidorov, Yong Kong, Vishwa Deep Dixit, Akiko Iwasaki. Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection. Science Immunology, 2019; 4 (41) https://immunology.sciencemag.org/content/4/41/eaav2026