Ορθοπαιδικά

Πώς η φυσικοθεραπεία βοηθάει στην κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αυχενικής μοίρας

Τι είναι ο δίσκος με κήλη;

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπονδύλους (οστά) που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Μεταξύ κάθε σπονδύλου υπάρχει ένα κομμάτι χόνδρου που μοιάζει με μαξιλάρι και ονομάζεται “μεσοσπονδύλιος δίσκος”. Φανταστείτε το δίσκο ως ζελέ. Το εξωτερικό τμήμα του, είναι μια ελαστική ουσία και ονομάζεται ινώδης δακτύλιος. Το εσωτερικό του τμήμα μοιάζει με ζελατίνη και ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας. Σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, ο δίσκος είναι μαλακός, εύκαμπτος και απορροφά τους κραδασμούς πολύ καλά. Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν, ο δίσκος μπορεί να χάσει κάποια από την ελαστικότητά του. Εάν ασκηθεί πίεση στη σπονδυλική στήλη, το εξωτερικό μέρος του δίσκου μπορεί να σχιστεί και ο πυρήνας που μοιάζει με ζελατίνη διαρρέει προς τα έξω. Αυτή η διαρροή ή διόγκωση της ζελατίνης ονομάζεται δίσκος με κήλη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η διαρροή μπορεί να φτάσει έξω από τη σπονδυλική στήλη. Τραυματισμοί που προκαλούν κήλη μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα ή να αναπτυχθούν αργά με την πάροδο του χρόνου. Ένας ξαφνικός τραυματισμός μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο σηκώνει κάτι ενώ βρίσκεται σε κακή στάση. Ένας αργός τραυματισμός μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα του καθίσματος ή της κακής στάσης του σώματος (κάμπτεται προς τα εμπρός) για ώρες, εβδομάδες ή χρόνια. Η πιο συνηθισμένη περιοχή της σπονδυλικής στήλης για να αντιμετωπίσετε δίσκο με κήλη είναι η οσφυϊκή μοίρα (ακριβώς κάτω από το επίπεδο της μέσης). Οι αυχενικοί δίσκοι επίσης είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Εικόνα: Οπισθοπλάγια δεξιά κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μεταξύ Α6-Α7 και οπίσθια κεντρική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μεταξύ Α5-Α6 που προκαλεί ήπια ασαφοποίηση του πρόσθιου υπαραχνοειδούς χώρου. Επιμέλεια φωτογραφίας: Χάδλα Παναγιώτα Βιολόγος MSc, PhD

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία για δισκοκήλη;

Υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις θεραπείας για τη κήλη δίσκου. Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν φάρμακα για τον πόνο, ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και άλλες συντηρητικές θεραπείες πριν εξετάσουν τη χειρουργική επέμβαση. Οι ασκήσεις μπορεί να βελτιώσουν ταχύτερα τον πόνο στον αυχένα από την κήλη σας. Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να σπρώξει τον δίσκο πίσω, μακριά από τη νευρική ρίζα. Πάντα ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνει αξιολόγηση πριν επιχειρήσετε άσκηση στο σπίτι.

Γιατί να προτιμήσετε φυσικοθεραπεία στην κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αυχενικής μοίρας:

Ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε πλήρη δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό και να αποτρέψει έναν εκ νέου τραυματισμό. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε σωστές τεχνικές στάσης, κίνησης και βάδισης και θα συνεργαστούν μαζί σας για να δυναμώσουν και να διατείνουν τους μύες του αυχένα, των ώμων και των βραχιόνων. Θα σας ενθαρρύνουν επίσης να αυξήσετε την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης και των άνω άκρων σας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι βασικά στοιχεία για τη θεραπεία σας και πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας. Εν κατακλείδι οι βασικοί στόχοι της φυσικοθεραπείας είναι:

 1. Μείωση πόνου και άλλων συμπτωμάτων.
 2. Βελτίωση στάσης σώματος
 3. Βελτίωση κινητικότητας
 4. Βελτίωση ευλυγισίας
 5. Βελτίωση δύναμης
 6. Βελτίωση αντοχής
 7. Εκμάθηση ασκήσεων για το σπίτι
 8. Επιστροφή στη δραστηριότητα

Ολιστικές θεραπείες: Μερικοί ασθενείς βρίσκουν ότι ο βελονισμός, η γιόγκα, οι αλλαγές στη διατροφή, ο διαλογισμός και η βιοανάδραση βοηθούν στη διαχείριση του πόνου καθώς και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Ποιες είναι οι βασικές ασκήσεις αντιμετώπισης μεσοσπονδύλιου δίσκου αυχενικής μοίρας;

 1. Διατάσεις αυχένα: Οι ασκήσεις ευλυγισίας και οι διατάσεις μπορούν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν το εύρος της κίνησης και της ελαστικότητας στις προσβεβλημένες αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας και έτσι να ανακουφίσουν την δυσκαμψία που συνοδεύει τον πόνο.

Για παράδειγμα: Έκταση αυχένα, έκταση αυχένα με ανύψωση κεφαλής, προσαγωγή ωμοπλατών, ισομετρικές συσπάσεις, έκταση άνω αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης

 1. Ενδυνάμωση αυχένα: Οι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση βελτιωμένης στάσης του σώματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις πόνου. Κατά γενικό κανόνα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του αυχένα πρέπει να γίνονται κάθε δεύτερη μέρα για να δοθεί χρόνος στους μύες να ξεκουραστούν.

Για παράδειγμα: πλάγια κάμψη κεφαλής, στροφές, και διάταση σκαλινών

 1. Αερόβια άσκηση: Πολλές φορές ονομάζεται και «κάρδιο», τροφοδοτείται από μια σταθερή πρόσληψη οξυγόνου και διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα αναπνοής αυξημένα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Οι αερόβιες ασκήσεις αυξάνουν τη ροή του αίματος στους μύες και τους μαλακούς ιστούς του λαιμού και της άνω πλάτης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών και στην αύξηση του εύρους κίνησης. Επιπλέον, μετά από περίπου 30 ή περισσότερα λεπτά αερόβιας άσκησης, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος – που ονομάζονται ενδορφίνες – απελευθερώνονται και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στον αυχένα.

Για παράδειγμα: Περπάτημα, ποδήλατο, ελλειπτικό (προσοχή να μην υπάρχουν έντονοι κραδασμοί)

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση;

 1. Εμπρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σύντηξη της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλοδεσία)

Η εμπρόσθια αυχενική δισκεκτομή είναι η πιο κοινή μέθοδος μεταξύ των χειρουργείων της σπονδυλικής στήλης για τη θεραπεία ενός αυχενικού δίσκου με κήλη. Σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, ο δίσκος αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής 2,5 εκατοστών στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Μετά την αφαίρεση του δίσκου, ο ίδιος ο χώρος του δίσκου έχει ρυθμιστεί ώστε οι γειτονικοί σπόνδυλοι να μεγαλώνουν και να συντήκονται. Μία πλάκα μπορεί να προστεθεί μπροστά από το μόσχευμα για πρόσθετη σταθερότητα και πιθανώς ένα καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σύντηξης.

 1. Αντικατάσταση τεχνητού δίσκου

Όπως και σε μια χειρουργική επέμβαση εμπρόσθιας αυχενικής δισκεκτομής, μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης τεχνητού δίσκου περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου δίσκου μέσω μιας μικρής τομής στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Αντί της σύντηξης των παρακείμενων σπονδύλων, ένας τεχνητός δίσκος εμφυτεύεται στο χώρο του δίσκου μεταξύ των γειτονικών σπονδύλων. Ο στόχος του τεχνητού δίσκου είναι να μιμείται τη μορφή και τη λειτουργία του αρχικού δίσκου.

 1. Οπισθία αυχενική δισκεκτομή

Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι παρόμοια με μια οπίσθια οσφυϊκή δισκεκτομή. Μπορεί να είναι μια λογική προσέγγιση για τους πλάγιους αυχενικούς δίσκους. Αυτή η οπίσθια προσέγγιση είναι πιο δύσκολη από μια πρόσθια προσέγγιση, επειδή υπάρχουν πολλές φλέβες σε αυτήν την περιοχή που μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία και η αιμορραγία περιορίζει την οπτικοποίηση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτή η προσέγγιση απαιτεί επίσης περισσότερους χειρισμούς στον νωτιαίο μυελό και δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.