Παιδί

Πώς η καισαρική τομή επηρεάζει το μικροβίωμα του μωρού;

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννιούνται κολπικά έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου, που ονομάζονται μικροβίωμα, από τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή.

Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή έφεραν στο έντερό τους περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με το νοσοκομείο, ενώ τα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά πήραν τα περισσότερα βακτήρια του εντέρου τους από τη μητέρα τους.

Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι αντίκτυπο έχει το μικροβίωμα του εντέρου κατά τη γέννηση στη μελλοντική υγεία. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να αποτρέπουν τις γυναίκες από τις καισαρικές τομές.

Το μικροβίωμα του εντέρου θεωρείται ότι είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες έρευνες για το πώς αναπτύσσονται και αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου στα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η μη έκθεση ενός παιδιού στα σωστά μικρόβια στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων όπως το άσθμα, οι αλλεργίες και ο διαβήτης.

“Οι πρώτες εβδομάδες της ζωής είναι μια κρίσιμη περίοδος της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα γι’ αυτό”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Baby Biome Study, καθηγητής Peter Brocklehurst, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. “Πρέπει επειγόντως να δώσουμε συνέχεια σε αυτή τη μελέτη, εξετάζοντας αυτά τα μωρά καθώς μεγαλώνουν, για να δούμε αν οι πρώιμες διαφορές στο μικροβίωμα οδηγούν σε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας. Περαιτέρω μελέτες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον ρόλο των βακτηρίων του εντέρου στην πρώιμη ζωή και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε θεραπευτικές αγωγές για τη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος”.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα βακτήρια του εντέρου από δείγματα κοπράνων από σχεδόν 600 μωρά και 175 μητέρες. Διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου που βρέθηκαν στα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά προέρχονταν στην πραγματικότητα από το έντερο της μητέρας και όχι από τα βακτήρια του κόλπου της.

Ορισμένα μωρά παίρνουν τα κολπικά βακτήρια από τη μητέρα μετά από καισαρική τομή, καθώς προηγούμενες μελέτες υπέδειξαν ότι τα κολπικά βακτήρια λαμβάνονται από το μωρό την στιγμή της γέννησης. Ωστόσο, αυτά τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι αυτό είναι πιθανό να μην έχει κανένα όφελος και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εισάγει επιβλαβή βακτήρια στο έντερο του μωρού.

Στις μητέρες που θα γεννήσουν με καισαρική τομή προσφέρονται συνήθως αντιβιοτικά πριν από τον τοκετό για να αποφύγουν την ανάπτυξη λοιμώξεων μετά την επέμβαση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο μικροβίωμα των μωρών τους.

Ενώ τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή φέρουν διαφορετικά βακτήρια κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, οι διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου των μωρών κατά τη γέννηση τελικά εξισορροπούνται, γεγονός που οδηγεί τους ερευνητές να αμφισβητήσουν τη συνολική επίδραση των ευρημάτων στη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Η μελέτη έδειξε ότι καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και προσλαμβάνουν βακτήρια όταν τρέφονται και από οτιδήποτε γύρω τους, τα εντερικά τους μικροβιώματα γίνονται πιο όμοια μεταξύ τους. Μετά τον απογαλακτισμό τους, οι διαφορές του μικροβιώματος μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή και των μωρών που γεννήθηκαν κολπικά έχουν κυρίως εξισορροπηθεί. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι αρχικές διαφορές που διαπιστώθηκαν θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμη περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του μικροβιώματος του μωρού, η RCOG προειδοποίησε να μην αποφεύγονται οι καισαρικές τομές ως αποτέλεσμα της μελέτης.

Η Dr. Alison Wright, αντιπρόεδρος της RCOG, δήλωσε: “Η RCOG δεν έχει καμία σχέση με την εγκυμοσύνη: “Σε πολλές περιπτώσεις, η καισαρική τομή είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές και μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για μια γυναίκα και το μωρό της. Ο ακριβής ρόλος του μικροβιώματος στο νεογέννητο και ποιοι παράγοντες μπορούν να το αλλάξουν είναι ακόμη αβέβαιοι, οπότε δεν πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη θα πρέπει να αποτρέψει τις γυναίκες από το να κάνουν καισαρική τομή. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να βελτιώσουμε την κατανόηση αυτού του σημαντικού τομέα”.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Stunted microbiota and opportunistic pathogen colonization in caesarean-section birth https://www.nature.com/articles/s41586-019-1560-1

Caesarean birth https://www.nice.org.uk/guidance/ng192

A brief outline of the immune system https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25048116/

Babies born by C-section have less of their mom's gut bacteria. Here's why that might be important https://edition.cnn.com/2019/09/18/health/babies-gut-microbiome-birth-vaginal-c-section-intl/index.html

Delayed Establishment of Gut Microbiota in Infants Delivered by Cesarean Section https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2020.02099/full