Παιδί

Πώς η καλή φυσική κατάσταση βοηθάει στην ανάπτυξη λεξιλογίου των παιδιών;

Στην εποχή μας, είναι γνωστό ότι τα παιδιά πρέπει να ξεκινούν να αθλούνται από μικρή ηλικία. Εκτός από τα οφέλη που έχει η γυμναστική στο σώμα (βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών και του σκελετού, αποτρέπει την υπερβολική αύξηση βάρους και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθήσεων), έχει θετική επίδραση στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, στην διαχείριση του στρες και της κατάθλιψης, και στην  αύξηση της αυτοεκτίμησης και των γνωστικών ικανοτήτων.

Νέα έρευνα όμως από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ δείχνει μια καινούργια συσχέτιση της άθλησης – αυτή που φανερώνει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Speech Language and Hearing Research, περιγράφει μια από τις πρώτες μελέτες σχετικά με την επίδραση της άσκησης στην εκμάθηση λεξιλογίου στα παιδιά.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 48 παιδιά από έξι έως 12 ετών, στα οποία τους διδάχθηκε λεξιλόγιο, σε κατάσταση χαλάρωσης και σε κατάσταση εκγύμνασης. Στην κατάσταση χαλάρωσης, μετά την εκμάθηση τους δινόταν χρόνος να ζωγραφίσουν για τρία λεπτά πριν τα εξετάσουν για το λεξιλόγιο που έμαθαν. Στην κατάσταση εκγύμνασης, ακολουθήθηκαν τα ίδια βήματα  με τη διαφορά ότι αντί για ζωγραφική τα παιδιά συμμετείχαν 3 λεπτά είτε σε αερόβια γυμναστική (κολύμπι) είτε σε αναερόβια (ασκήσεις CrossFit). Τα παιδιά που έκαναν κολύμπι, ήταν 13% πιο ακριβή  στα επόμενα τεστ του λεξιλογίου.

Η κίνηση βοηθά στην κωδικοποίηση νέων λέξεων

Τα δεδομένα αυτά έχουν εξήγηση σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Maddy Pruitt, και πρώην κολεγιακό κολυμβητή που τώρα παρακολουθεί τακτικά μαθήματα CrossFit. «Η κίνηση βοηθά στην κωδικοποίηση νέων λέξεων», λέει εξηγώντας ότι η άσκηση είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα «Miracle-Gro», πρωτεΐνη που προέρχεται από τον εγκέφαλο.

Η διαφορά στα αποτελέσματα από το κολύμπι στο CrossFit, είναι το ποσό ενέργειας που απαιτεί κάθε άσκηση. Ο Pruitt εξηγεί ότι το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν χωρίς πολλή σκέψη ή οδηγίες, σε αντίθεση με τις ασκήσεις CrossFit που ήταν μια καινούργια εμπειρία. Τα παιδιά έπρεπε να μάθουν τις κινήσεις, οι οποίες απαιτούσαν δαπάνη νοητικής ενέργειας.

Η Pruitt, πλέον παθολόγος  γλωσσικής ομιλία σε ένα δημοτικό της Νότιας Καρολίνας, διεξήγαγε την έρευνα ως μέρος του Master’s Capstone Project και αποφοίτησε το 2020. Πάνω σε αυτό αναφέρει ότι οι συνεδρίες της γίνονται σπάνια σε τραπέζι, και κυρίως παίρνει τα παιδιά στην παιδική χαρά ή τα πηγαίνει βόλτες μέσα στο σχολείο.

«Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι για αυτήν τη μελέτη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κλινικούς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς που μπορούν να την εφαρμόσουν», δήλωσε η Morini. «Είναι μια απλή αλλαγή, τίποτα εκτός του συνηθισμένου. Αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων.»

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συμβαδίζουν με προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν τη συσχέτιση της άσκησης και των γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες. Όμως όπως φάνηκε το γλωσσικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το είδος της γυμναστικής, και δεν ισχύει για όλα τα είδη, όπως για παράδειγμα την αναερόβια.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pruitt Madison and Morini Giovanna. “Examining the Role of Physical Activity on Word Learning in School-Aged Children.” Journal of Speech, Language, and Hearing Research, vol. 64, no. 5, May 2021, pp. 1712–25. pubs.asha.org (Atypon) https://doi.org/10.1044/2021_JSLHR-20-00359

University of Delaware, How Fitness Helps Children Develop Deeper Vocabularies. https://medicalxpress.com/news/2021-07-children-deeper-vocabularies.html

“Exercise and Children: The Benefits.” Healthline, 10 Jan. 2017 https://www.healthline.com/health-news/exercise-benefits-children-physically-and-mentally