Υγεία των δοντιών

Πώς η καθαριότητα των δοντιών επηρεάζει την υγεία της καρδιάς;

Μια νέα μελέτη, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η στοματική υγιεινή συνδέεται με την υγεία της καρδιάς.

Πώς σχετίζεται η στοματική υγιεινή με την υγεία της καρδιάς;

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 161.000 συμμετέχοντες από την Νότια Κορέα, ηλικίας 40 μέχρι 79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακού ρυθμού και κολπικής μαρμαρυγής.

Οι συμμετέχοντες, για ένα χρόνο και συγκεκριμένα από το 2003 μέχρι το 2004, ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα ιατρικών καρδιαγγειακών εξετάσεων, ενώ στις συνεντεύξεις που έδωσαν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων που αφορούσαν διάφορες καθημερινές τους συνήθειες, ανάμεσα τους και το πόσο συχνά βούρτσιζαν τα δόντια τους. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10,5 χρόνων,  διαπιστώθηκε ότι το 3% ανέπτυξε κολπική μαρμαρυγή και το 4,9% εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια. (Μέση παρακολούθηση σημαίνει ότι τα μισά άτομα παρακολουθήθηκαν για λιγότερο χρόνο και τα άλλα μισά για περισσότερο χρόνο).

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που βούρτσιζαν τα δόντια τους, τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή και 12% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Προληπτικής Καρδιολογίας, «αυτός ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από την ηλικία, το φύλο, την άσκηση, τη κατανάλωση αλκοόλ, το σωματικό λίπος και συνθήκες υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση».

Εκείνο ωστόσο, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι ερευνητές δεν διερεύνησαν το πώς το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου, ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση βακτηρίων στο αίμα, πράγμα που προκαλεί φλεγμονή και κατά συνέπεια αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρδιακή νόσος.

Περιορισμοί μελέτης

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Tae-Jin Song, του Τμήματος Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans στη Σεούλ, η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη σε μία μόνο χώρα, οπότε δεν αποδεικνύει την άμεση σχέση ανάμεσα στο τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και τον μειωμένο καρδιακό κίνδυνο, ούτε μπορεί να γενικευτεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μελετήθηκε μια μεγάλη ομάδα ατόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που δίνει μεγάλη δύναμη στα ευρήματα της. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα, το βούρτσισμα των δοντιών είναι πολύ σημαντικό από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να εμφανιστεί φλεγμονή που θα έχει σαν συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.