Ψυχική υγεία

Πώς η πανδημία άλλαξε τα καταναλωτικά πρότυπα;

Τα περισσότερα memes  επικυρώνουν όλο και περισσότερο τις παρορμητικές δαπάνες μετατρέπουντας τη σκέψη για τις πιθανές αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιλογών μας ,στη σκέψη ότι τα προιόντα μας προκαλούν εν τέλει ευχάριστα συναισθήματα.

Οι παρορμητικοί αγοραστές συχνά δεν έχουν στο μυαλό τους ένα προκαθορισμένο αντικείμενο προς αγορά, οπότε είναι πιο επιρρεπείς στην αγορά περιττών πραγμάτων. Αυτές οι παρορμητικές αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τύψεις του αγοραστή και να βλάψουν την οικονομική θέση του ατόμου.

Μια πρόσφατη έρευνα της Capital One διερεύνησε την οικονομική, ψυχική και σωματική υγεία των Αμερικανών, από την προ-πανδημία μέχρι σήμερα. Η έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς ρώτησε επίσης τους ερωτηθέντες σχετικά με τις οικονομικές συνήθειες που θα ήθελαν να αλλάξουν: Το 41% δήλωσε ότι οι παρορμητικές δαπάνες:

 • Οι γυναίκες έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει μια παρορμητική αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την οποία αργότερα μετάνιωσαν.
 • Μία στις 3 γυναίκες (33%) δήλωσε ότι έκανε μια εβδομαδιαία παρορμητική αγορά.
 • Σχεδόν οι μισές γυναίκες (48%) μετάνιωσαν για την αγορά τους σε λιγότερο από μία ώρα- για τους άνδρες το ποσοστό αυτό ήταν 40%.
 • Οι άνδρες έκαναν παρορμητικές αγορές όχι τόσο συχνά, αλλά συχνά ήταν πιο ακριβές- περισσότεροι από 1 στους 4 (27%) ξόδεψαν πάνω από 250 δολάρια για την παρορμητική τους αγορά

 Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τις παρορμητικές δαπάνες;

Πολλαπλοί παράγοντες συμβάλλουν στις παρορμητικές αγορές, οι οποίοι μπορούν σε γενικές γραμμές να χαρακτηριστούν ως εξωτερικοί (παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση και το προϊόν, δημογραφικοί και κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες) και εσωτερικοί παράγοντες (συναισθηματικές διεργασίες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας).

Στην έρευνά της, η Tracy Packiam Alloway  (n = 155, ηλικίας 18-30 ετών- 79% γυναίκες), έδειξε το  ενδιαφέρον της να διερευνήσει τους εσωτερικούς παράγοντες, συγκεκριμένα, και τον ρόλο των συναισθηματικών διεργασιών (συναισθήματα) στις παρορμητικές δαπάνες. Υπάρχουν δύο συναισθηματικές διεργασίες που οδηγούν σε απρογραμμάτιστες αγορές:

Θετικές: Εμπειρία ευτυχίας/ευχαρίστησης. Οι δηλώσεις περιλαμβάνουν:

 • Μου αρέσει να ψωνίζω για την καινοτομία του πράγματος
 • Αισθάνομαι ότι εξερευνώ νέους κόσμους όταν ψωνίζω

Αρνητικά: Αποφύγετε το στρες/άγχος. Οι δηλώσεις περιλαμβάνουν:

 • Μετά από μια νέα αγορά, νιώθω ανακούφιση
 • Όταν έχω πολλά πράγματα να ολοκληρώσω, τα ψώνια είναι ένας καλός αντιπερισπασμός 

Πώς επηρεάζουν τα συναισθήματα του κάθε φύλου στις παρορμητικές αγορές;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να συμμετάσχουν σε παρορμητικές δαπάνες, επειδή είναι μια θετική εμπειρία γι’ αυτές. Για τους άνδρες, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις παρορμητικές δαπάνες ως θετική εμπειρία ή για την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων. Ήταν σημαντικά πιο πιθανό να εμπλακούν σε παρορμητικές δαπάνες επειδή αντιπροσωπεύουν μια θετική εμπειρία παρά για να αποφύγουν ένα αρνητικό συναίσθημα.

Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας προδίδουν τις αλόγιστες αγορές σε άνδρες και γυναίκες;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν παρορμητικές δαπάνες λόγω της εστίασης στην παρούσα στιγμή.

Η παρορμητική αγοραστική συμπεριφορά μετρήθηκε με δηλώσεις όπως:

 • Αγοράστε τώρα, σκεφτείτε το αργότερα
 • Αγοράζετε συχνά πράγματα αυθόρμητα

Δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας προέβλεπαν τις παρορμητικές δαπάνες:

 • Η κινητική παρορμητικότητα: Ενεργώ χωρίς να σκέφτομαι ή αυθόρμητα (Άνδρες και γυναίκες)
 • Γνωστική πολυπλοκότητα: Εστίαση στο παρόν χωρίς να σκέφτεται τις μελλοντικές συνέπειες (Γυναίκες)

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν απο μια παρορμητική αγορά σας;

Αν είστε σε αρμονία με τα κίνητρά σας, μια παρορμητική αγορά δεν είναι εγγενώς κακό πράγμα. Σε περιόδους αβεβαιότητας, μπορεί να είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχετε επίγνωση των κινήτρων που οδηγούν στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Ακολουθούν τρία βήματα βγαλμένα από τη θεραπευτική πρακτική που μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή:

 1. Παρατηρήστε. Ενώ η έρευνά διαπίστωσε ότι οι γυναίκες συνήθως θεωρούν τις αγορές ως έκφραση της ταυτότητάς τους και καθοδηγούνται από την ανάγκη για αυτοέκφραση, είναι σημαντικό να σταματήσετε και να αναλογιστείτε τι οδηγεί τις οικονομικές σας αποφάσεις. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε όταν ξοδεύετε παρορμητικά.
 2. Περιγράψτε. Οι αγορές σας σας δίνουν χαρά ή αποτελούν πηγή δυσφορίας ή ενοχής; Είναι οι αγορές σας κάτι που θέλετε να μοιραστείτε (με έναν φίλο/σύντροφο) ή κάτι που θέλετε να κρύψετε; Περιγράψτε την εμπειρία σας από τις παρορμητικές σας δαπάνες.
 3. Συμμετέχετε. Τώρα που έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των κινήτρων των παρορμητικών σας δαπανών, πώς θα θέλατε να προχωρήσετε; Ποια είναι η επόμενη ενέργειά σας; Πώς θα θέλατε να συμμετέχετε με σκόπιμο και κατευθυνόμενο τρόπο στην επόμενη οικονομική σας απόφαση;

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Financial Lessons Learned During the COVID-19 Pandemic https://www.capitalone.com/about/newsroom/financial-well-being-study-findings/

Investigating the Roles of Affective Processes, Trait Impulsivity, and Working Memory in Impulsive Buying Behaviors https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2165222816659640