Γυναίκα

Πώς η πανδημία άλλαξε την προοπτική μιας εγκυμοσύνης;

Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της πανδημίας, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται οι καραντίνες, υπήρξε το ερώτημα αν θα περιμένουμε περισσότερα διαζύγια ή περισσότερες εγκυμοσύνες μετά το ξέσπασμα του COVID-19.

Μια μελέτη σε μια διαφορετική ομάδα μητέρων της Νέας Υόρκης παρέχει εικόνα για το τι συνέβη στην πραγματικότητα και μια μερική απάντηση στο ερώτημά που τέθηκε προηγουμένως. Η Ιατρική Σχολή Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διεξήγαγε έρευνα σε 1.179 γυναίκες που σχεδίαζαν να μείνουν ξανά έγκυες. Ο μέσος όρος ηλικίας των μητέρων ήταν 32 ετών και καθεμία από αυτές είχε ένα παιδί κάτω των 3,5 ετών. Σκοπός της μελέτης, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια του τετράμηνου μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2020, όταν η Νέα Υόρκη ήταν το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ήταν να διαπιστωθεί αν οι προθέσεις τους για εγκυμοσύνη είχαν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Πώς άλλαξε η επιθυμία για εγκυμοσύνη κατά την διάρκεια της πανδημίας;

Σχεδόν οι μισές γυναίκες σταμάτησαν να προσπαθούν ενεργά να μείνουν έγκυες και πάνω από το ένα τρίτο όσων σκέφτονταν να μείνουν έγκυες τους επόμενους έξι έως 12 μήνες εγκατέλειψαν την ιδέα. Οι γυναίκες ανέφεραν ως λόγους για την απόφασή τους το αυξημένο άγχος και την οικονομική ανασφάλεια. Η τηλεκπαίδευση και η ανεπαρκής φροντίδα των παιδιών συνέβαλαν επίσης στην καθυστέρηση ή τη μείωση της επιλογής κι άλλων παιδιών, ιδίως μεταξύ των γυναικών με χαμηλότερο εισόδημα.

Μεταξύ εκείνων που σταμάτησαν τις προσπάθειες για να μείνουν έγκυες, λιγότερες από τις μισές δεν περίμεναν να προσπαθήσουν μόλις τελείωνε η πανδημία. Οι συγγραφείς της μελέτης προέβλεψαν ότι η εγκατάλειψη των σχεδίων εγκυμοσύνης λόγω της πανδημίας θα συμβάλει πιθανότατα στην πτώση του ποσοστού γεννήσεων.

Στο τέλος του 2020, το Ινστιτούτο Brookings κατέληξε σε σχεδόν πανομοιότυπο συμπέρασμα προβλέποντας 300.000 έως 500.000 λιγότερες γεννήσεις το 2021. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική σταθερότητα και την εργασιακή ασφάλεια, το Ινστιτούτο Guttmacher επικαιροποίησε την έρευνά του από τον Ιούνιο του 2020 και κατέληξε ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα με την έρευνα της Νέας Υόρκης: Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών, δηλαδή το 34%, δήλωσε ότι θέλει να μείνει έγκυος αργότερα ή να κάνει λιγότερα παιδιά λόγω της πανδημίας.

Μελέτες που διεξήχθησαν σε άλλες χώρες κατά την ίδια περίπου περίοδο κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα. Στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο COVID-19 έκανε τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν, να μειώσουν ή να κάνουν ένα βήμα πίσω στα σχέδια γονιμότητας. Στη Γερμανία και τη Γαλλία, τα σχέδια γονιμότητας άλλαξαν σχετικά ελάχιστα, με πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να σχεδιάζουν ή να αναβάλλουν την απόφασή τους να αποκτήσουν παιδί.

Στην Ιταλία, μια χώρα με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 στις αρχές της πανδημίας, μια μελέτη εξέτασε την επιθυμία για γονεϊκότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Μεταξύ των ζευγαριών που σχεδίαζαν να αποκτήσουν παιδί πριν από την πανδημία, το 37% εγκατέλειψε την ιδέα λόγω ανησυχιών για την οικονομία και τις πιθανές επιπτώσεις του COVID-19 στην εγκυμοσύνη.

Παρομοίως, έρευνα στη Σαγκάη διαπίστωσε ότι τρία στα 10 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας που αρχικά δήλωσαν ότι σκόπευαν να μείνουν έγκυες άλλαξαν γνώμη μετά το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας επηρέασε όλες τις γυναίκες για την επιλογή μιας εγκυμοσύνης;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «μεγαλύτερες» γυναίκες επέμεναν πιο συχνά στις προθέσεις τους για εγκυμοσύνη. Αυτό φάνηκε στις μελέτες της Ιταλίας και της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλό εισόδημα και υψηλό μορφωτικό επίπεδο είχαν περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούν να μείνουν έγκυοι. «Το εύρημα αυτό παραλληλίζεται με άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με οικονομική ασφάλεια συνέχισαν να επιδιώκουν ενεργά την εγκυμοσύνη παρά την πανδημία, πιο συγκεκριμένα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Για τις γυναίκες που ανησυχούν για το «βιολογικό τους ρολόι», η αναμονή θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια. Το κλείσιμο των κλινικών γονιμότητας σε εθνικό επίπεδο επιδείνωσε τα προβλήματα.

Οι μειώσεις που σχετίζονται με την πανδημία στις προθέσεις εγκυμοσύνης στις ανεπτυγμένες χώρες μοιάζουν με αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομική κρίσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη κρίση, όπου οι απώλειες θέσεων εργασίας επηρέασαν τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά την πανδημία ήταν μεγαλύτερες για τις γυναίκες και πιθανώς συνέβαλαν στην αλλαγή των σχεδίων εγκυμοσύνης. Τα ποσοστά γεννήσεων έχουν μειωθεί στις ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο και η πανδημία θα επιταχύνει αναμφίβολα την πτώση.

Εσάς άλλαξαν τα σχέδιά σας για την απόκτηση ενός παιδιού λόγω της πανδημίας;

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Factors Associated With Changes in Pregnancy Intention Among Women Who Were Mothers of Young Children in New York City Following the COVID-19 Outbreak https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2784116

Kearney, MS, Levine, PB. (2020). “The coming COVID-19 baby bust: update.” The Brookings Institute: December 17. https://www.brookings.edu/blog/up-front/2020/12/17/the-coming-covid-19-baby-bust-update/

Lindberg, Laura D. and Alicia VandeVusse, Jennifer Mueller and Marielle Kirstein (2020). “Early Impacts of the COVID-19 Pandemic: Findings from the 2020 Guttmacher Survey of Reproductive Health Experiences. https://www.guttmacher.org/report/early-impacts-covid-19-pandemic-findings-2020-guttmacher-survey-reproductive-health

Luppi, Francesca, and Bruno Arpino, Alessandro Rosina (2020). “The impact of COVID-19 on fertility plans in Italy, Germany, France, Spain, and the United Kingdom.” https://www.demographic-research.org/volumes/vol43/47/

Micelli, Elisabetta and Gianmartin Cito, Andrea Cocci, Gaia Polloni, Giorgio Ivan Russo, Andrea Minervini, Marco Carini, Alessandro Natali & Maria Elisabetta Coccia. (2020). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32379999/

Reed, Beverly G. MD. (2020). “Petition to American Society of Reproductive Medicine: Fight for women's rights to fertility treatment and evaluation.” Change.org https://www.change.org/p/american-society-of-reproductive-medicine-fight-for-women-s-rights-to-fertility-treatment-and-evaluation

Zhu, Chenfeng and Jiahao Wu, Yan Liang, Li Yan, Chuqing He, Luting Chen, Jian Zhang. (2020). “Fertility intentions among couples in Shanghai under COVID-19: A cross-sectional study.” International Journal of Gynecology & Obstetrics. September https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32880942/