Εγκυμοσύνη

Πώς η πίεση για τον θηλασμό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία της λεχώνας;

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών αρχίζουν να θηλάζουν μετά τον τοκετό, αλλά λιγότερες από τις μισές εξακολουθούν να θηλάζουν δύο μήνες αργότερα, σύμφωνα με στοιχεία του NHS και της Public Health England. Αυτό είναι λιγότερο από τους έξι μήνες, που συνιστάται ο αποκλειστικός θηλασμός.

Πολλές γυναίκες γνωρίζουν τα οφέλη του θηλασμού, ο οποίος μπορεί:

  • να ενισχύσει την ικανότητα του μωρού να καταπολεμά ασθένειες και λοιμώξεις
  • να μειώσει τον κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων
  • να ενθαρρύνει το δέσιμο μεταξύ μητέρας και μωρού

Ωστόσο, η δύσκολη πραγματικότητα του θηλασμού συχνά αποσιωπάται, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει.

Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα του θηλασμού;

Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο το μωρό προσκολλάται στο στήθος, έλλειψη γάλακτος, μαστίτιδα, πόνος και επώδυνες θηλές. Οι γυναίκες συχνά παλεύουν με την πίεση να θηλάζουν πολύ τακτικά, καθώς και με την έλλειψη ύπνου, λόγω του νυχτερινού θηλασμού. Ως αποτέλεσμα, πολλές νέες μητέρες βρίσκουν τον εαυτό τους να αισθάνεται καταβεβλημένος, εξαντλημένος και να παλεύει με την ψυχική του υγεία (διαβάστε 7 ψυχικές ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσει μια λεχώνα).

Οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να αισθάνονται ένοχες αν δυσκολεύονται να θηλάσουν το μωρό τους ή αν επιλέξουν να μην το κάνουν. Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο θηλασμός σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ αποφέρει τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, δεν είναι πάντα εφικτό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκύψουν δυσκολίες, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να έρθει το γάλα σας μετά από καισαρική τομή απ’ ό,τι μετά από φυσιολογικό τοκετό. Ορισμένα μωρά γεννιούνται με αγκυλογλωσσία, που μπορεί να τα εμποδίσει να προσκολληθούν σωστά – γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε πληγωμένες ή ραγισμένες θηλές ή σε φραγμένους αγωγούς και μαστίτιδα. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική ευεξία της γυναίκας.

Οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να στραφούν στο τυποποιημένο γάλα για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, αν πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, αν έχουν άλλες υποχρεώσεις φροντίδας ή αν ο θηλασμός απλώς δεν ταιριάζει στις ανάγκες τους. Παρόλο που η επιλογή του τρόπου διατροφής του μωρού τους είναι προσωπική επιλογή, πολλές γυναίκες νιώθουν ντροπή για την απόφασή τους.

Ποια είναι τα ψυχικά προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την πίεση του θηλασμού;

Έρευνες δείχνουν ότι η πίεση για θηλασμό μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες. Σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερες από 2.500 γυναίκες, οι γυναίκες που είχαν αρνητική εμπειρία θηλασμού ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης. Ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που σχεδίαζαν να θηλάσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν, έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Σε μια έρευνα του Priory σε περισσότερους από 1.000 γονείς, 8 στους 10 πιστεύουν ότι τα προβλήματα του θηλασμού τροφοδοτούν την κατάθλιψη στις νέες μητέρες όταν είναι ανεπιτυχής ή επώδυνος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πίεση για θηλασμό συνέβαλε στη μεταγεννητική χαμηλή διάθεση, στο άγχος και στα αισθήματα ενοχής και ντροπής. Από τις “mummy bloggers” μέχρι τους φίλους και τους συγγενείς, αυτή η πίεση για επιμονή στο θηλασμό -ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία της μητέρας- μπορεί να προέρχεται από όλες τις κατευθύνσεις.

Φυσικά, κάθε γυναίκα θέλει το καλύτερο για το μωρό της και πολλές γυναίκες προσπαθούν να θηλάσουν το νεογέννητό τους με τις καλύτερες προθέσεις να το διατηρήσουν, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθήσουν να μην το αφήσουν να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία και ευεξία, καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσουν όταν γίνονται μητέρες.

Πώς να αντιμετωπίσετε την πίεση να θηλάσετε;

Είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις έγκυες γυναίκες και να εκτιμήσουμε τις επιλογές τους, ιδίως όταν πρόκειται για το θηλασμό. Ενώ τα οφέλη του θηλασμού θα πρέπει να γίνονται σαφή και να παρέχεται επαρκής υποστήριξη και συμβουλές, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία πίεση για να θηλάσει – ιδίως αν αυτό προκαλεί βλάβη ή δυσφορία στη μητέρα.

  • Ζητήστε υποστήριξη εάν θέλετε να θηλάσετε ή να ταΐσετε με γάλα

Εάν ανησυχείτε για το μωρό σας και τον τρόπο που τρέφεται, μη διστάσετε να μιλήσετε στη μαία, την γυναικολόγο ή τον γιατρό σας.

Είναι σημαντικό να ζητάτε υποστήριξη, ιδίως τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες, αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να θηλάσετε ή έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Μπορούν να δώσουν στις θηλάζουσες μητέρες και στους συντρόφους τους πληροφορίες και υποστήριξη για να βοηθήσουν στη διαχείριση των σωματικών, ψυχικών, συναισθηματικών και κοινωνικών προκλήσεων του θηλασμού.

Ομοίως, οι γονείς των μωρών που τρέφονται με φόρμουλα, είτε αποκλειστικά είτε μερικώς, θα πρέπει να λαμβάνουν τις πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να το κάνουν με ασφάλεια. Θα πρέπει να τους παρέχεται υποστήριξη για να ενθαρρύνουν τη διαδικασία του δεσμού. Το να παίρνετε τακτικά το μωρό σας και να εμπλέκεστε σε επαφή δέρμα με δέρμα, είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού είτε όχι, μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε μια συναισθηματική σχέση με το νεογέννητό σας.

  • Μιλήστε με στον ψυχολόγο σας

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ψυχική σας υγεία σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο ψυχολόγο σας. Ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό.

Από τη συμβουλευτική και τη θεραπεία έως τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά τη γέννα – ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει και να σας παραπέμψει αν χρειαστεί.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό είναι συνηθισμένα και δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια. Μεταξύ 10% και 20% των γυναικών έχουν κατάθλιψη και άγχος κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

  • Μιλήστε σε έμπιστους φίλους και συγγενείς

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε σε έμπιστους φίλους και συγγενείς για το πώς αισθάνεστε. Η νέα γονεϊκότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη και απομονωμένη περίοδος, ιδιαίτερα αν δυσκολεύεστε με τη σίτιση. Οι ομάδες προγεννητικής και βρεφικής ηλικίας είναι ένα καλό μέρος για να συνομιλήσετε με ομοϊδεάτες σας που μπορεί να αισθάνονται το ίδιο με εσάς.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Commissioning Infant Feeding Services Part 1 https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/534160/Commissioning_infant_feeding_services_infographics__Part_1_.pdf

Breastfeeding protects against illness and infection in infants and children: a review of the evidence https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11550600/

Early breastfeeding experiences and postpartum depression https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21734617/

New Evidence on Breastfeeding and Postpartum Depression: The Importance of Understanding Women’s Intentions https://link.springer.com/article/10.1007/s10995-014-1591-z

Majority of parents believe problems breastfeeding contribute to depression https://www.priorygroup.com/media-centre/survey-shows-80-of-parents-say-breastfeeding-difficulties-fuel-depression

Postnatal depression: the questions you really want to ask https://www.nct.org.uk/life-parent/how-you-might-be-feeling/postnatal-depression-questions-you-really-want-ask

New survey of mums reveals perceived barriers to breastfeeding https://www.gov.uk/government/news/new-survey-of-mums-reveals-perceived-barriers-to-breastfeeding

Association of Feeding Evaluation With Frenotomy Rates in Infants With Breastfeeding Difficulties https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2737712