Εγκυμοσύνη

Πώς η ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας επηρεάζει το έμβρυο;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος την οποία κάθε εγκυμονούσα βιώνει διαφορετικά και η ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής. Νέα στοιχεία ερευνών δείχνουν τη σημασία της παροχής ψυχικής στήριξης και βοήθειας στις μέλλουσες μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το στρες της μητέρας, ενώ αντίθετα υπόκειται σε φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη όταν η μητέρα του είναι συναισθηματικά καλά.

Τι μορφές μπορεί να έχει το άγχος που βιώνει μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία της μέλλουσας μητέρας. Μπορεί να είναι χρόνιο στρες, που να συνδέεται με συμβάντα στην καθημερινή ρουτίνα της γυναίκας, ή προσωρινό, συνδεόμενο με ξαφνικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν στην καθημερινότητα αυτή.

Τι έδειξαν οι έρευνες σχετικά με το άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στο Bethesda, MD, ανακάλυψαν ότι τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με αλλαγές στον πλακούντα όπου μεγαλώνει το παιδί. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Epigenomics, δείχνουν ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δραστηριότητα των γονιδίων.

Το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι ασυνήθιστα στις μέλλουσες μητέρες και τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ήδη ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα παιδί αργότερα στη ζωή του. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με συμπεριφορικές και συναισθηματικές διαταραχές κατά την παιδική ηλικία και μια άλλη διαπίστωσε ότι αύξησε τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.

Ένα έμβρυο του οποίου η μητέρα εκτίθεται σε μεγάλα επίπεδα στρες κατά την εγκυμοσύνη έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί πρόωρα και να είναι λιποβαρές. Παράλληλα οι πιθανότητες αυξάνονται και για την εμφάνιση άσθματος, διαφόρων αλλεργιών, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας.

Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι οι χημικές τροποποιήσεις στον πλακούντα μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στους ιστούς του εμβρύου, όπως ο εγκέφαλος. Και ο πλακούντας είναι γνωστός για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Επιπλέον έρευνες έδειξαν ότι δύο από τις χημικές αλλαγές που συνδέονται με την κατάθλιψη είναι κοντά σε γονίδια που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και τις νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες. Το αναπτυσσόμενο έμβρυο αντιλαμβάνεται την κατάσταση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων χαμηλής διάθεσης και στρες, καθώς, οι συγκεντρώσεις ορμονών του στρες αυξάνονται στο αμνιακό υγρό.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σε μέλλουσες μητέρες που για μεγάλα χρονικά διαστήματα της εγκυμοσύνης τους βίωναν συναισθήματα έντονου στρες και κατάθλιψης. Σε γυναίκες που για βραχέα χρονικά διαστήματα βίωναν ανάλογα συναισθήματα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη επιρροή στο έμβρυο.

Φυσικά, το γεγονός ότι το μωρό μπορεί να επηρεαστεί από τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει επιπλέον πίεση στη μέλλουσα μητέρα να καταπιέσει τα συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους που μπορεί να βιώνει. Το μόνο που θα επιτευχθεί έτσι είναι η ψυχολογική κατάρρευση της εγκυμονούσας. Δώστε τη δέουσα σημασία στην ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας, στοχεύστε στην υποστήριξη και βοήθεια προς εκείνη και το υγιές μωρό θα αποτελέσει φυσικό επακόλουθο.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Stress, Depression During Pregnancy Can Harm Child https://www.webmd.com/depression/news/20211026/stress-depression-pregnancy-harm-child

Too much stress for the mother affects the baby through amniotic fluid https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170529090530.htm

Emotional Stress During Pregnancy – Associations With Maternal Anxiety Disorders, Infant Cortisol Reactivity, and Mother–Child Interaction at Pre-school Age https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02179/full

What is Prenatal Maternal Stress? https://www.mcgill.ca/spiral/spiral/prenatal-stress

Prenatal Maternal Stress and the Risk of Asthma in Children https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2017.00202/full