Διατροφή, Καρκίνος

Πώς η υψηλή κατανάλωση του κόκκινου κρέατος συνδέεται με τον καρκίνο;

Οι χορτοφάγοι έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από ό,τι οι σαρκοφάγοι, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που συνδέει την κρεατοφαγία με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Δύο νέες μελέτες προσφέρουν περισσότερα στοιχεία για την αξία των λαχανικών και τον κίνδυνο του κόκκινου κρέατος για την πρόληψη του καρκίνου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η υψηλή κατανάλωση λαχανικών – ιδίως του μαρουλιού, των οσπρίων και σελινοειδών ποικιλιών(μπρόκολο ,κουνουπίδι) – φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Μια άλλη ομάδα υποστηρίζει ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης ενισχύουν την ιδέα ότι η αποφυγή του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος είναι πιθανώς καλή όχι μόνο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας.

Για τη μελέτη του κόκκινου κρέατος, οι ερευνητές εξέτασαν στατιστικά στοιχεία από τη μελέτη κοόρτης Golestan, η οποία παρακολουθεί προοπτικά 50.045 άτομα ηλικίας 40-75 ετών από το βορειοανατολικό Ιράν. Η μελέτη επικεντρώνεται στον καρκίνο του οισοφάγου λόγω του υψηλού ποσοστού της νόσου στην περιοχή.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι αρκετά σπάνια στην περιοχή, όπου οι κάτοικοι συνήθως προτιμούν το κοτόπουλο, δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Giulia Collatuzzo, MD, ειδικευόμενη γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν 18,4 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ημερησίως και 72,1 γραμμάρια λευκού κρέατος ημερησίως.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη για διάμεση παρακολούθηση 12 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας 369 εμφάνισαν καρκίνο του οισοφάγου και 368 καρκίνο του στομάχου. Το κόκκινο κρέας συνδεόταν με τον καρκίνο του οισοφάγου μόνο στις γυναίκες (αναλογία κινδύνου, 1,13, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 1,00-1,18, για κάθε πεμπτημόριο αύξησης της κατανάλωσης).

Η συνολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά γαστρικού καρκίνου (HR, 1,08, 95% CI, 1,00-1,17) για κάθε τεταρτημόριο αύξησης της κατανάλωσης, όπως και η κατανάλωση μόνο του υποτύπου κόκκινου κρέατος (HR, 1,09, 95% CI, 1,00-1,18).

Σύμφωνα με την Collatuzzo, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι όσοι ανήκουν στο υψηλότερο τεταρτημόριο συνολικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί να έχουν περίπου 25% αύξηση του κινδύνου, σε σύγκριση με το χαμηλότερο τεταρτημόριο.

Συνολικά τα ευρήματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη. Η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του οισοφάγου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το κρέας διέρχεται μόνο προσωρινά από τον οισοφάγο.

Για τη μελέτη του καρκίνου του ήπατος/της ηπατικής νόσου, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 470.653 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη NIH-AARP Diet and Health Study. Ξεκίνησαν το 1995-1996, όταν ήταν 50-71 ετών. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 15,5 ετών, 899 εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος και 934 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο.

Η διάμεση πρόσληψη λαχανικών στο σύνολο 5 (υψηλότερο) και στο σύνολο 1 (χαμηλότερο) ήταν 3,7 φλιτζάνια ημερησίως και 1,0 φλιτζάνι ημερησίως, αντίστοιχα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Long-Gang Zhao, MS, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Μετά την προσαρμογή για πιθανούς συνυπεύθυνους παράγοντες, όσοι ανήκαν στο υψηλότερο σύνολο κατανάλωσης λαχανικών είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, σε σύγκριση με το χαμηλότερο σύνολο (HR, 0,66, 95% CI, 0,53-0,82, P < 0,01). Αρκετοί τύποι λαχανικών φάνηκαν να είναι οι ισχυρότεροι μαχητές του καρκίνου:

  • μπρόκολο
  • κουνουπίδι
  • μαρούλι
  • όσπρια
  • καρότα

Αυτά τα είδη λαχανικών συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο (όλα P < 0,01), όπως και η συνολική πρόσληψη λαχανικών για τον ανώτερο δείκτη έναντι του κατώτερου δείκτη (HR, 0,60, 95% CI, 0,49-0,74, P = < 0,01).

“Μια αύξηση της πρόσληψης λαχανικών κατά ένα φλιτζάνι (225 γραμμάρια) συσχετίστηκε με περίπου 20% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και χρόνιας ηπατικής θνησιμότητας“, δήλωσε ο Zhao.

Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και της θνησιμότητας από καρκίνο του ήπατος ή χρόνια ηπατική νόσο.

Τα ευρήματα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την ηπατική νόσο. Η χρόνια ηπατική νόσος, η οποία προδιαθέτει σε καρκίνο του ήπατος, είναι η δέκατη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας δύο εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Έχει κοινές αιτιολογικές διαδικασίες με τον καρκίνο του ήπατος. Ως εκ τούτου, η εξέταση τόσο της θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο όσο και της επίπτωσης του καρκίνου του ήπατος στη μελέτη του Long-Gang Zhao μπορεί να παρέχει μια γενικότερη εικόνα για την πρόληψη των ηπατικών νόσων.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526387/

Risk of cancer in regular and low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians: a prospective analysis of UK Biobank participants https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02256-w

Association of Meat and Fat Intake With Liver Disease and Hepatocellular Carcinoma in the NIH-AARP Cohort https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935477/

Publications https://dietandhealth.cancer.gov/publications.html

Hepatocellular Carcinoma Risk Prediction in the NIH-AARP Diet and Health Study Cohort: A Machine Learning Approach https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8858015/

New Cancer Diet Studies Confirm Effects of Veggies and Red Meat https://www.medscape.com/viewarticle/972354?sso=true&impID=4229291&uac=345103SK&src=mkm_ret_220507_mscpmrk_mdp_CRC#vp_2