Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πώς λειτουργεί το παχύ έντερο; Γιατί είναι ζωτικό μέρος του σώματος;

Τι είναι το παχύ έντερο και πώς λειτουργεί;

Το παχύ έντερο είναι ένα ζωτικό μέρος του σώματος που μοιάζει με ένα σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων, το οποίο απομακρύνει τα απόβλητα από το σώμα. Το παχύ έντερο είναι μέρος του πεπτικού συστήματος και λειτουργεί παράλληλα με τα άλλα όργανα που υπάγονται στο ίδιο σύστημα, όπως το στομάχι και το λεπτό έντερο. Εκτός από την απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα, το παχύ έντερο συμβάλλει και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Ολόκληρο το παχύ έντερο αποτελείται από έξι τμήματα, που το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Η πλειοψηφία των θρεπτικών ουσιών που καταναλώνει ένας άνθρωπος, απορροφάται από το λεπτό έντερο πολύ πριν το φαγητό φτάσει στο παχύ έντερο. Η πρωταρχική δουλειά του παχέος εντέρου είναι να μετασχηματίσει τα περιττά συστατικά του φαγητού σε σταθερά κόπρανα που να μπορούν να εξέλθουν από το σώμα, αναμιγνύοντας τα με τους χυμούς του. Για να το πέτυχει αυτό, απορροφά νερό και ηλεκτρολύτες, γι΄ αυτό στην περίπτωση που ένας άνθρωπος είναι αφυδατωμένος συνήθως υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

Μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς παχύ έντερο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι το παχύ έντερο είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς μερικά από τα τμήματα του. Υπάρχουν σήμερα πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει χειρουργική εντομή και συνεχίζουν να ζουν κανονικά. Σημειώνεται ότι η χειρουργική εντομή, αποτελεί θεραπευτική μέθοδο για καρκίνο του παχέος εντέρου, που γενικά αναφέρεται ως καρκίνος του παχέος εντέρου ή του ορθού ή ορθοκολικός καρκίνος.

Ανατομία του παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο χωρίζεται σε έξι τμήματα, που οι ονομασίες τους ανακλούν την ανατομική τους θέση και τον τρόπο που ρέουν μέσα τους τα κόπρανα. Τα τμήματα αυτά είναι:

  • Τυφλό: Το τυφλό είναι ανατομικά τοποθετημένο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Το 15-20 % όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου εμφανίζονται στο τυφλό.
  • Ανιόν κόλον: Το τυφλό ενώνεται με το εγκάρσιο σημείο του εντέρου, μέσω μιας ένωσης που ονομάζεται ανιόν κόλον. Ανατομικά, το ανιόν σημείο του εντέρου βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
  • Εγκάρσιο κόλον: Το εγκάρσιο σημείο ταξιδεύει κατά μήκος της κοιλιάς και βρίσκεται κοντά στο στομάχι, το συκώτι και στη χοληδόχο κύστη.
  • Κατιόν κόλον: Το κατώτερο σημείο του εντέρου ξεκινά από την κάμψη του αριστερού κολικού, γνωστή επίσης ως η σπληνική καμπή, λόγω του ότι είναι πολύ κοντά στον σπλήνα. Αυτό το τμήμα του παχέος εντέρου, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς και συνδέει το εγκάρσιο σημείο του εντέρου με το σιγμοειδές σημείο του εντέρου.
  • Σιγμοειδές κόλον: Το σιγμοειδές σημείο του εντέρου οδηγεί στο ορθό και συνήθως σχηματίζει μια καμπύλη σχήματος «S». Περίπου 20 – 25 % όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου, παρατηρούνται στο κατώτερο σημείο αυτού του τμήματος.
  • Ορθό: Το ορθό είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που οδηγεί στον πρωκτό. Η δουλειά του πεπτικού συστήματος τελειώνει όταν τα κόπρανα φτάσουν στο ορθό και περάσουν έξω από το σώμα. Περίπου 25-30% των καρκίνων παρατηρούνται στο ορθό.

Σημειώνεται ότι σε σπάνιες περιπτώσεις το παχύ έντερο μπορεί να είναι μακρύτερο από το κανονικό και προκειμένου να χωρέσει στην κοιλιά, κάνει επιπλέον στροφές.

Από ποια στρώματα αποτελείται το παχύ έντερο;

Το παχύ έντερο αποτελείται από τέσσερα στρώματα και το καθένα από αυτά έχει συγκεκριμένη λειτουργία. Στην περίπτωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ο γιατρός θα κληθεί να καθορίσει σε πιο στρώμα έχει φτάσει ο καρκίνος, για να προσδιορίσει την σταδιοποίησή του. Η πλειονότητα των καρκίνων του παχέος εντέρου, ξεκινούν από το εσωτερικό στρώμα και μετακινούνται προς το εξωτερικό στρώμα με την πάροδο του χρόνου εάν παραμείνουν αθεράπευτοι. Τα στρώματα από τα οποία αποτελείται το παχύ έντερο, είναι τα ακόλουθα, ξεκινώντας από το εσωτερικό στρώμα:

  • Βλεννογόνος: Ο βλεννογόνος περιέχει ένα λιπαντικό, το οποίο βοηθά στην ευκολότερη διέλευση των κοπράνων μέσα από το παχύ έντερο και διαιρείται σε τρείς υπο-ιστούς. Η επιφάνεια του βλεννογόνου ονομάζεται επιθήλιο και από εκεί ξεκινούν οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου.
  • Υποβλεννογόνος (Submucosa): Το επόμενο στρώμα του παχέος εντέρου, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία και νεύρα είναι ο υποβλεννογόνος. Ο υποβλεννογόνος είναι ένα στρώμα συνδετικού ιστού, το οποίο συνδέει τον βλεννογόνο με την επόμενη στρώση μυών.
  • Μυικός (Muscularis Propria): Το τρίτο στρώμα αποτελείται από δύο αντίθετα στρώματα μυϊκών ινών. Το ένα κινείται οριζόντια και το άλλο γύρω από το παχύ έντερο. Όταν ο καρκίνος φτάσει σε αυτό το στρώμα, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να μετασταθεί σε άλλα σημεία του σώματος.
  • Ορογόνος (Serosa): Το εξωτερικό στρώμα του παχέος εντέρου ονομάζεται ορογόνος. Όταν ο καρκίνος φτάσει στο τέταρτο στρώμα, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει πλέον μετασταθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

Πώς θα διατηρήσετε υγιές το παχύ σας έντερο;

Για να διατηρήσετε υγιές το παχύ σας έντερό, κρατήστε το ενυδατωμένο, καθαρό και κάντε συχνά εξετάσεις ρουτίνας για να ελέγχετε την εσωτερική του επένδυση για πολύποδες ή καρκίνο, ειδικά στις 10 ετίες μετά την ηλικία των 40 ετών.

Σημειώνεται, ότι οι διατροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και υπερβολικές ποσότητες κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Συμβουλές:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Function of the Colon https://www.verywellhealth.com/what-is-the-colon-796819

Diagnosis of a cecal tumour with virtual colonoscopy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3389916/

Risk factors for colon location of cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232066/

Red meat and colorectal cancer https://www.oncologyreviews.org/index.php/or/article/view/288

Colorectal cancer and alcohol consumption-populations to molecules https://www.mdpi.com/2072-6694/10/2/38