Σεξουαλική Υγεία

Πως μεταβάλλεται η σεξουαλική επιθυμία με την πάροδο του χρόνου

Η σεξουαλική επιθυμία, ή αλλιώς λίμπιντο, είναι η ανάγκη του ατόμου για σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο λόγος για την πολυπλοκότητα αυτή είναι η σύνδεσή της με διαφορετικές πτυχές του ανθρώπου, καθώς το άτομο εμπλέκεται οργανικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

Τι επηρεάζει την σεξουαλική επιθυμία

Πολλοί παράγοντες οργανικοί και ψυχολογικοί επηρεάζουν την σεξουαλική διάθεση και την ερωτική επιθυμία ενός ατόμου ανεξαρτήτως φύλου και προτιμήσεων, όμως, αν μια τόσο ιδιαίτερα πολύπλοκη λειτουργία έπρεπε να αναλυθεί, μπορεί να χωριστεί στους παρακάτω παράγοντες.

  • Συναισθηματικοί παράγοντες: Επηρεάζουν την σεξουαλική διάθεση και την σχέση που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Το στρες αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα της ερωτικής διάθεσης, αφού λόγω των οργανικών επιπλοκών που συχνά προκαλεί μειώνει την σεξουαλική επιθυμία.
  • Ορμονικοί  παράγοντες: Η σεξουαλική διάθεση καθορίζεται από την δραστηριότητα της ντοπαμίνης και άλλων ορμονών, όπως η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη, η οξυτοκίνη, η σεροτονίνη, η ακετυλχολίνη και η νορεπινεφρίνη.
  • Οργανικοί παράγοντες: Αν υπάρχουν προβλήματα στη σωματική υγεία, τότε πιθανότατα θα υπάρξουν και αρνητικές επιπτώσεις  στη σεξουαλική επιθυμία. Η καλή διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή συνηθειών, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ βοηθούν στην  καλύτερη σεξουαλική υγεία.
  • Ηλικία: Επιπλέον ένας παράγοντας που επηρεάζει την λίμπιντο είναι η ηλικία του ατόμου, καθώς πολύ συχνά επηρεάζει αρνητικά τους παραπάνω παράγοντες.

Πως η ηλικία επηρεάζει την σεξουαλική επιθυμία

Η σεξουαλική ωριμότητα του ανθρώπου ξεκινά από την δεκαετία των 20, όπου είναι αναπαραγωγικά δυνατότερος και φτάνει έως την δεκαετία των 50 που τείνει να είναι λιγότερο αναπαραγωγικός, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αρκετές αλλαγές στα επίπεδα της λίμπιντο.

Η σεξουαλική επιθυμία στα 20 έτη 

Στους άνδρες η τεστοστερόνη κατά την δεκαετία των 20 ετών είναι υψηλότερη με αποτέλεσμα η σεξουαλική επιθυμία να είναι εντονότερη, ίσως από κάθε άλλη ηλικία. Όμως, η έλλειψη πείρας πολλές φορές αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την σεξουαλική ζωή, καθώς σύμφωνα με στατιστικές έρευνες το 8 % του συγκεκριμένου ηλικιακού γκρουπ λόγο του στρες παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία.

Αντίθετα στις γυναίκες, ενώ η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται καθώς πλησιάζουν τα 30 έτη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τότε αρχίζει να αυξάνεται η σεξουαλική τους επιθυμία.

Η σεξουαλική επιθυμία στα 30 έτη

Οι άνδρες από τα 30 έως τα 35 διατηρούν συνήθως την έντονη σεξουαλική επιθυμία, ενώ έπειτα προκύπτει πτώση της τεστοστερόνης, κατά μέσο όρο 1 % ετησίως. Επιπλέον, η ανάληψη ευθυνών, το στρες στο εργασιακό περιβάλλον και πιθανόν τα οικογενειακά βάρη αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Στις γυναίκες, η σεξουαλική επιθυμία είναι ιδιαίτερα έντονη από την ηλικία των 30 ετών. Έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε ότι οι γυναίκες από  27 ετών έως 45 έχουν περισσότερες ερωτικές φαντασιώσεις από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ έχουν και αρκετά συχνότερα σεξουαλικές επαφές.  Η λίμπιντο σε αυτό το ηλικιακό γκρούπ σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι ανεβασμένη στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ είναι αισθητά χαμηλότερη στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη. Οι υποχρεώσεις που μπορεί να προκύψουν από την φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών είναι συνήθως ένας ανασταλτικός παράγοντας της σεξουαλικής επιθυμίας.

Η σεξουαλική επιθυμία μετά τα 40 έτη 

Ιδιαίτερες μεταβολές παρατηρούνται κυρίως έπειτα από τα 45 έτη στους άνδρες που οι στύσεις είναι αραιότερες και η σεξουαλική επιθυμία είναι πιο μικρή. Η εμπειρία τους, αλλά και η σταθερότητα των σχέσεων που αρκετά συχνά έχουν δημιουργήσει είναι παράγοντες που διατηρούν την σεξουαλική επιθυμία σε καλά επίπεδα. Η καλή σωματική υγεία και η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι ρυθμιστικοί παράγοντες επίσης για την σεξουαλική επιθυμία και την ισορροπημένη σεξουαλική ζωή.

Στις γυναίκες, η αλλαγή ορμονών είναι ιδιαίτερα έντονη κοντά στα 45 με 50 έτη, καθώς οδεύουν προς την εμμηνόπαυση. Η μείωση των οιστρογόνων επιφέρει μείωση της λίμπιντο και προκαλεί ξηρότητα στον κόλπο με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά η σεξουαλική επαφή επώδυνη. Αντίθετα όμως σε αυτήν την ηλικία συχνά οι οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις είναι ρυθμισμένες και τα παιδιά συχνά βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία κι έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία και χρόνος για ερωτικές επαφές.

Σε περίπτωση ενοχλητικών συμπτωμάτων λόγω εμμηνόπαυσης καλό είναι να ληφθούν οδηγίες από τον γιατρό που παρακολουθεί τη γυναίκα και να αξιολογήσει τα  συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και οι απότομες μεταβολές στο σωματικό βάρος και να χορηγήσει, αν κριθεί αυτό απαραίτητο, αγωγή με ορμόνες ή άλλες φαρμακευτικές ουσίες.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved