Παιδί

Πώς μπορείτε να μεγαλώσετε ένα ευφυές παιδί;

Τα παιδιά που μιλούν καλά αισθάνονται αυτοπεποίθηση τόσο στην τάξη όσο και στην παιδική χαρά. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα μιλώντας σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, εστιάζοντας στις δεξιότητες ομιλίας στο σπίτι.

Ακολουθούν οκτώ τρόποι για να μεγαλώσετε ένα ευφυές παιδί:

  1. Να είστε ένθερμος ακροατής

Όταν το παιδί σας σας λέει για τη μέρα του, αφήστε κάτω την εφημερίδα σας, σταματήστε να φτιάχνετε δείπνο και δώστε του την αμέριστη προσοχή σας. Αν νιώθει ότι έχει το κέντρο της σκηνής όταν σας μιλάει, θα του είναι πιο εύκολο να ανοιχτεί.

  1. Χρησιμοποιήστε καλή γραμματική και κατάλληλη γλώσσα

Μην αποδυναμώνετε τον λόγο σας όταν του μιλάτε. Τα παιδιά είναι μιμητές και θα μιμηθούν ό,τι λέτε – γι’ αυτό εμφυσήστε από νωρίς καλές συνήθειες ομιλίας. Γι’ αυτό αν δεν θέλετε να μάθει να βρίζει, θα πρέπει να προσέξτε τη δική σας γλώσσα όταν είναι το παιδί σας μπροστά!

  1. Διορθώνετε τις λανθασμένες προφορές και τα γραμματικά λάθη με συνέπεια, αλλά διακριτικά

Αν το παιδί σας προφέρει λάθος μια λέξη ή χρησιμοποιεί μια λανθασμένη αντωνυμία, απλά επαναλάβετε τη φράση σωστά και συνεχίστε. Για παράδειγμα, αν πει: “Αυτή με πόνεσε”, απλώς πείτε: “Α, σε πόνεσε κάποιος σήμερα στο σχολείο; Πες μου τι συνέβη”. Αν επιμείνετε στο λάθος που έκανε το παιδί σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε να νιώσει μεγαλύτερη αμηχανία για να σας μιλήσει.

  1. Χτίστε το λεξιλόγιό του παιδιού σας

Ο πιο φυσικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικές λέξεις για να περιγράψετε το ίδιο αντικείμενο, όποτε είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, ένα όχημα μπορεί να είναι αυτοκίνητο, αμάξι, φορτηγό ή τρακτέρ. Τα ελληνικά είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα, επομένως θα σας είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήστε συνώνυμα όσο πιο συχνά μπορείτε.

  1. Κάντε ερωτήσεις ανοικτού τύπου

Αν ρωτήσετε το παιδί σας: “Είχες μια καλή μέρα στο νηπιαγωγείο σήμερα;”, ζητάτε μια μονολεκτική απάντηση. Αν όμως ρωτήσετε: “Τι έκανες μετά το σνακ σήμερα στο σχολείο;”, θα το εμπνεύσετε να περιγράψει τι συνέβη τις ώρες που ήταν στο σχολείο.

  1. Ενθαρρύνετέ το παιδί σας να “διαβάζει” δυνατά

Παρόλο που το παιδί σας μαθαίνει ακόμα πώς να αποκρυπτογραφεί γράμματα και λέξεις, μπορεί να φτιάχνει ιστορίες καθώς γυρίζει τις σελίδες στα βιβλία με εικόνες. Ή ίσως μπορεί να σας απαγγείλει ένα βιβλίο που έχει αποστηθίσει. Επομένως, ενθαρρύνετέ το να το κάνει δυνατά.

  1. Δώστε στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες να μιλήσει με ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση μιλώντας σε μεγάλους, αφήστε το να παραγγείλει φαγητό σε ένα εστιατόριο ή μαγαζί γρήγορου φαγητού ή να δώσει μόνο του το εισιτήριο του στον υπάλληλο του σινεμά και να κάτσει στην θέση που θα το βάλει. Και αποφύγετε να απαντάτε γι’ αυτο όταν άλλοι ενήλικες του κάνουν διάφορες ερωτήσεις ,όπως «Γειά σου, πώς περνάς στο πάρτι;» .

  1. Παίξτε παιχνίδια που ενθαρρύνουν την ομιλία

Ευτυχώς τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν την ομιλία για τα παιδιά προσχολική ηλικίας είναι πάρα πολλά. Γι’ αυτό το λόγο μπορείτε να πάτε με το παιδί σας και να επιλέξετε μερικά τέτοια παιχνίδι που θα σας απασχολούν δημιουργικά και με στόχο την ομιλία.

Δείτε ακόμη: