Γήρανση

Πώς μπορείτε να μειώσετε τη γήρανση του προσώπου σας;

Ένα πρόσωπο που γερνάει με χάρη είναι κάτι όμορφο, αλλά υπάρχουν αλλαγές που προκύπτουν με την ηλικία και τις οποίες θα θέλαμε να επιβραδύνουμε. Η ηλικία επηρεάζει κάθε γωνιά του σώματος. Μαζί με τη σοφία, την εμπειρία και τα επιτεύγματα που έρχονται με τη γήρανση, υπάρχουν αλλαγές που συμβαίνουν στην εξωτερική μας εμφάνιση. Οι αλλαγές στο πρόσωπό μας βρίσκονται περισσότερο στο προσκήνιο.

Με ποιον τρόπο γερνάει το πρόσωπο;

Με την πάροδο των ετών συντελούνται δεκάδες αλλαγές, μερικές από τις οποίες είναι προφανείς και οικείες:

  • Το μέτωπο μεγαλώνει καθώς τα μαλλιά υποχωρούν
  • Τα αυτιά συχνά μακραίνουν λίγο, επειδή μεγαλώνει ο χόνδρος τους
  • Οι μύτες μπορεί να γέρνουν επειδή ο συνδετικός ιστός που στηρίζει τον ρινικό χόνδρο εξασθενεί

Όταν είμαστε νέοι, το λίπος στο πρόσωπο είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, με κάποιους σκόρπιους θύλακες που γεμίζουν το μέτωπο, τους κροτάφους, τα μάγουλα και τις περιοχές γύρω από τα μάτια και το στόμα. Με την ηλικία, αυτό το λίπος χάνει όγκο, συσσωρεύεται και μετατοπίζεται προς τα κάτω, οπότε τα χαρακτηριστικά που ήταν προηγουμένως στρογγυλά μπορεί να βυθίζονται και το δέρμα που ήταν λείο και σφιχτό χαλαρώνει και κρεμάει. Εν τω μεταξύ, άλλα μέρη του προσώπου γεμίζουν λίπος, κυρίως το κάτω μέρος του προσώπου, οπότε τείνουμε να γεμίζουμε σακούλες γύρω από το πηγούνι και στο λαιμό.

Και, φυσικά, υπάρχουν και οι ρυτίδες. Αυτές οι βαθιές γραμμές στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια ονομάζονται γραμμές έκφρασης. Είναι το αποτέλεσμα του συνεχούς τραβήγματος των μυών του προσώπου με αποτέλεσμα να «τσαλακώνει» το δέρμα. Άλλες ρυτίδες μπορεί να γίνουν βαθύτερες λόγω του τρόπου με τον οποίο το λίπος μειώνεται και κινείται. Οι πιο λεπτές ρυτίδες οφείλονται στις επιπτώσεις που προέρχονται από τον ήλιο, το κάπνισμα και τον φυσικό εκφυλισμό των στοιχείων του δέρματος που το διατηρούν παχύ και ελαστικό.

Τι μπορείτε να κάνετε για τη γήρανση του προσώπου σας;

Ακόμη και αν έχετε εξαιρετικά γονίδια και δείχνετε πολύ νεότεροι από ό,τι είστε, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στην εμφάνιση του προσώπου μας είναι αναπόφευκτες. Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τις χαρές και τις προκλήσεις της ζωής μας. Μια προσέγγιση είναι απλά να γιορτάζουμε την ηλικία και την εμφάνισή μας γι’ αυτό που είναι.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι χειραγωγικές εκστρατείες μάρκετινγκ υπενθυμίζουν συνεχώς στις γυναίκες να φοβούνται το αναπόφευκτο: Τη γήρανση. Όπου κι αν στραφούμε, υπάρχει υπόσχεση για κάποιο νέο προϊόν, τρόφιμο ή δραστηριότητα για τα αντιγηραντικά του οφέλη. Και ποιος δεν θέλει να δείχνει νέος;  Στις μέρες μας, φαίνεται ότι τα 50 είναι τα νέα 30, ειδικά με τον μακρύ κατάλογο των θεραπειών που κυκλοφορούν για τη σύσφιξη, την ανόρθωση και τη λείανση του δέρματος. Το αντιγηραντικό  λίφτινγκ προσώπου, το οποίο αφαιρεί χειρουργικά την περιττή ποσότητα ιστού και ανασηκώνει το χαλαρό δέρμα στο κάτω μέρος του προσώπου, είναι ένας τρόπος να σταματήσετε όσο μπορείτε το χρόνο. Τα λίφτινγκ προσώπου έχουν βελτιωθεί, οπότε τα αποτελέσματα τείνουν να φαίνονται πιο φυσικά. Αλλά η χειρουργική επέμβαση είναι ακριβή και μπορεί να χρειαστούν και άλλες διαδικασίες για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η διαδικασία του λίφτινγκ προσώπου είναι μόνο μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις- υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την αλλαγή του γηρασμένου προσώπου.

Τι είναι οι εναλλακτικές λύσεις λίφτινγκ προσώπου;

Οι παρακάτω εναλλακτικές λύσεις λίφτινγκ προσώπου είναι εξωνοσοκομειακές, μη χειρουργικές διαδικασίες που προσφέρουν το αποτέλεσμα της ανόρθωσης, της τόνωσης και της σύσφιξης χωρίς να χρησιμοποιηθεί το νυστέρι.

Τι  μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια πιο νεανική εμφάνιση;

  • Προστασία από τον ήλιο. Η προστασία του προσώπου σας από τον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διατηρήσετε νεανικό. Μεγάλο μέρος της βλάβης προέρχεται από το τμήμα UVA του φάσματος του φωτός, γι’ αυτό πρέπει να βάζετε αντηλιακό που προστατεύει από αυτό και από το φως UVB, το οποίο προκαλεί ηλιακά εγκαύματα. Το να φοράτε καπέλο είναι επίσης μια καλή ιδέα.
  • Κρέμες και λοσιόν. Οι ενυδατικές κρέμες καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα και μπορεί προσωρινά να κάνουν τις ρυτίδες λιγότερο αισθητές. Οι ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο περιέχουν νερό για να είναι λιγότερο λιπαρές και πολλές έχουν ουσίες – γλυκερίνη, για παράδειγμα – που μπορεί να βοηθήσουν στη δέσμευση του νερού στο δέρμα. Οι απολεπιστικές κρέμες μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του ηλικιωμένου δέρματος με το να το απαλλάξουν από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που δεν αποκολλώνται τόσο εύκολα όσο όταν ήμασταν νέοι.

Αρκετές συνταγογραφούμενες κρέμες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις ρυτίδες και τις λεγόμενες ηπατικές κηλίδες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Αυτές οι εγκεκριμένες περιέχουν ρετινοειδή, ενώσεις που σχετίζονται με τη βιταμίνη Α και φαίνεται να λειτουργούν προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου στο χόριο και μεταβάλλοντας τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που προκαλεί τις κηλίδες. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ρετινοειδών. Η ταζαροτένη και η τρετινοΐνη είναι δύο από αυτές που χρησιμοποιούνται στα εγκεκριμένα προϊόντα.

  • Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης. Αυτές οι ενέσεις χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των γραμμών έκφρασης του μετώπου και ανάμεσα στα φρύδια. Λειτουργούν ακινητοποιώντας εν μέρει τους μύες που σχηματίζουν τις γραμμές έκφρασης, ώστε το δέρμα να εξομαλύνεται, αν και ορισμένες βαθιές γραμμές έκφρασης μπορεί να μην εξαφανιστούν. Το Botox είναι η γνωστή εμπορική ονομασία. Άλλες βοτουλινικές τοξίνες είναι το Myobloc και το Dysport.
  • Δερματικά πληρωτικά. Τα δερματικά πληρωτικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των γραμμών που δημιουργούνται από το χαμένο κολλαγόνο και το λίπος. Μετά τις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, οι ενέσεις δερματικών πληρωτικών είναι η πιο κοινή αισθητική διαδικασία που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πρωταρχικές θέσεις για τις ενέσεις είναι δύο ομάδες παρενθέσεων: το ζεύγος γραμμών που εκτείνονται από τη μύτη προς τις γωνίες του στόματος, γνωστές ως ρινοπαρειακές πτυχές, και ένα άλλο ζεύγος που εκτείνονται από τις γωνίες του στόματος προς το πηγούνι, γνωστό ως γραμμές μαριονέτας.

Πολλά διαφορετικά υλικά χρησιμοποιούνται ως δερματικό πληρωτικό. Το κολλαγόνο έχει χάσει την προτίμησή του. Επί του παρόντος, το πιο δημοφιλές είναι το υαλουρονικό οξύ, ένα σύνθετο σάκχαρο που βρίσκεται φυσικά σε πολλούς ιστούς. Το υαλουρονικό οξύ είναι πιο ακριβό από το κολλαγόνο, αλλά διαρκεί περισσότερο – έως και έξι μήνες στις ρινοπαρειακές πτυχές. Όπως και οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, το αποτέλεσμα των ενέσεων δερματικού πληρωτικού εξασθενεί μετά από αρκετούς μήνες -το πόσο καιρό εξαρτάται από το σημείο της ένεσης- αλλά με τις επαναληπτικές ενέσεις φαίνεται να διαρκεί λίγο παραπάνω.

  • Θεραπείες με λέιζερ. Τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν σε ορισμένες χρωστικές: καφέ, αν ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από φακίδες και κηλίδες, κόκκινο αν ο στόχος είναι τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη χονδρική ανανέωση της επιφάνειας του δέρματος του προσώπου. Τα ανώτερα στρώματα αφαιρούνται και μαζί τους οι ρυτίδες από την ηλιακή βλάβη και τα σημάδια από την ακμή. Η ενέργεια από ορισμένα «μη αφαιρετικά» λέιζερ επιφανειακής αποκατάστασης περνάει μέσα από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος για να λειτουργήσει σε βαθύτερο επίπεδο, στο χόριο, για να διεγείρει τη φλεγμονή, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό κολλαγόνου.

Το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά τις περισσότερες θεραπείες με λέιζερ. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για την επούλωση, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της θεραπείας. Οι μη αφαιρετικές θεραπείες τείνουν να επουλώνονται λίγο πιο γρήγορα.