Άσκηση και Υγεία

Πώς μπορώ να ελέγξω το σφυγμό μου;

Μπορείτε να ελέγξετε τους καρδιακούς σας παλμούς, παίρνοντας τον σφυγμό σας και μετρώντας πόσες φορές χτυπάει η καρδιά σας σε 1 λεπτό (60 δευτερόλεπτα). Ο καρδιακός σας ρυθμός ποικίλλει ανάλογα με το τι κάνετε – για παράδειγμα, θα είναι πιο αργός αν κοιμάστε και πιο γρήγορος αν ασκείστε. Για να λάβετε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας, θα πρέπει να έχετε καθίσει ακίνητος πριν ελέγξετε τον σφυγμό σας.

Πώς βρίσκετε τον σφυγμό σας;

Μπορείτε να βρείτε τον σφυγμό σας στον καρπό ή στον λαιμό σας.

Για να βρείτε τον σφυγμό σας στον καρπό:

  1. Κρατήστε το ένα σας χέρι με την παλάμη σας προς τα πάνω.
  2. Πιέστε το πρώτο (δείκτη) και το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού σας στο εσωτερικό του καρπού σας, στη βάση του αντίχειρά σας – μην χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας, καθώς έχει τον δικό του σφυγμό
  3. Πιέστε ελαφρά το δέρμα σας μέχρι να αισθανθείτε τον σφυγμό σας – αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας

Για να βρείτε το σφυγμό σας στο λαιμό σας:

  1. Πιέστε το πρώτο και το μεσαίο δάχτυλό σας στο πλάι του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το σαγόνι σας και δίπλα στην τραχεία σας – μην χρησιμοποιήσετε τον αντίχειρά σας.
  2. Πιέστε ελαφρά το δέρμα σας για να αισθανθείτε τον σφυγμό σας – αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας τριγύρω.

Προσοχή με τον έλεγχο των παλμών στο λαιμό για να μη διακοπεί η κυκλοφορία από την υπερβολική πίεση.

Πώς να ελέγξετε το σφυγμό σας;

Όταν βρείτε τον σφυγμό σας, είτε:

  1. μετρήστε τον αριθμό των παλμών που αισθάνεστε για 60 δευτερόλεπτα
  2. μετρήστε τον αριθμό για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε επί 2

Αυτό σας δίνει τον καρδιακό σας ρυθμό – τον αριθμό των χτύπων της καρδιάς σας ανά λεπτό (bpm).

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν ο σφυγμός σας είναι κανονικός ή ακανόνιστος, νιώθοντας το ρυθμό του για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε περιστασιακά ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, όπως χαμένους παλμούς.

Αλλά ένας ακανόνιστος σφυγμός μπορεί να είναι σημάδι μιας καρδιακής πάθησης, όπως η κολπική μαρμαρυγή, ένας ακανόνιστος και συχνά ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός ρυθμός. Αυτό είναι πιο πιθανό αν είστε 65 ετών ή μεγαλύτεροι.

Επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό εάν ανησυχείτε για τον σφυγμό σας.

Ποιος είναι ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός;

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας μεταξύ 60 και 100bpm.

Όσο πιο γυμνασμένοι είστε, τόσο χαμηλότερος είναι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας. Για παράδειγμα, οι αθλητές μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας από 40 έως 60bpm ή και χαμηλότερα.

Επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό για να σας ελέγξει εάν πιστεύετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι συνεχώς πάνω από 120bpm ή κάτω από 60bpm, αν και μπορεί απλώς να είναι φυσιολογικός για εσάς.

Λάβετε υπόψη ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό, όπως:

  • Ηλικία
  • Φυσική κατάσταση και επίπεδα δραστηριότητας
  • Κάπνισμα
  • Έχετε καρδιαγγειακή νόσο, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη
  • Η θερμοκρασία του αέρα
  • Θέση του σώματος (όρθια ή ξαπλωμένη, για παράδειγμα)
  • Συναισθήματα
  • Μέγεθος σώματος
  • Φάρμακα

Πώς επηρεάζει η άσκηση τους παλμούς;

Εάν ελέγξετε τους σφυγμούς σας κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση, μπορεί να σας δώσει μια ένδειξη του επιπέδου της φυσικής σας κατάστασης. Ένα όργανο μέτρησης καρδιακών παλμών είναι επίσης χρήσιμο για την καταγραφή των καρδιακών σας παλμών όταν ξεκουράζεστε και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι αερόβιες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι, είναι καλά είδη άσκησης, επειδή αυξάνουν τους καρδιακούς και αναπνευστικούς σας ρυθμούς.