Ορθοπαιδικά

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω σπάσει κάποιο οστό;

Τα σπασμένα οστά μπορεί να προκληθούν μετά από ατύχημα, όπως πτώση, ή από χτύπημα με κάποιο αντικείμενο. Τα 3 πιο συνηθισμένα σημάδια ενός σπασμένου οστού (επίσης γνωστό ως κάταγμα) είναι τα εξής:

  1. πόνος
  2. πρήξιμο
  3. παραμόρφωση

Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν ένα οστό έχει σπάσει, αν δεν είναι εκτός της κανονικής του θέσης. Εάν έχετε σπάσει ένα οστό:

  1. μπορεί να ακούσετε ή να αισθανθείτε ένα σπάσιμο ή ένα θόρυβο τριξίματος καθώς συμβαίνει ο τραυματισμός
  2. μπορεί να υπάρχει πρήξιμο, μώλωπας ή ευαισθησία γύρω από την τραυματισμένη περιοχή
  3. μπορεί να αισθάνεστε πόνο όταν ασκείτε βάρος στο τραύμα, το αγγίζετε, το πιέζετε ή το μετακινείτε
  4. το τραυματισμένο μέρος μπορεί να φαίνεται παραμορφωμένο – σε σοβαρά σπασίματα, το σπασμένο οστό μπορεί να διαπερνά το δέρμα

Ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσω σε ένα πιθανό κάταγμα;

  1. Μώλωπες και αποχρωματισμός

Ένα από τα πρώτα σημάδια ενός κατάγματος ή ενός σπασμένου οστού είναι οι μώλωπες και ο αποχρωματισμός. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα διαφεύγει από τα τριχοειδή αγγεία στην περιοχή με τους κατεστραμμένους ιστούς. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν έχετε διαρροή αίματος από ένα οστό που έχει σπάσει. Όταν βλέπετε έναν μεγάλο μώλωπα, τότε αυτό είναι σημάδι βαθιάς βλάβης – μερικές φορές μέχρι το οστό.

  1. Οίδημα

Όταν ένα οστό σπάει, είναι σύνηθες η περιοχή να αρχίζει να πρήζεται. Αυτό οφείλεται στη διαρροή υγρών και αίματος στους μυς, το δέρμα και το λίπος σας (που προκλήθηκε από το ατύχημα). Το πρήξιμο γίνεται σκληρό στην αφή με την πάροδο του χρόνου.

  1. Εξαρθρώσεις

Δεν είναι ασυνήθιστο τα οστά και οι αρθρώσεις σας να παραμορφώνονται μετά από έναν ορθοπεδικό τραυματισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί στα γόνατα, τον ώμο, το πόδι σας κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα εξαρθρήματα μπορεί να είναι χειρότερα από ένα κάταγμα οστού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σπασμένα οστά συνήθως παραμένουν στη σωστή τους θέση. Ωστόσο, όταν πρόκειται για εξάρθρημα, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων και των συνδέσμων.

  1. Κριγμός

Αυτό ακούγεται δυσοίωνο, και κατά κάποιο τρόπο είναι. Ο κριγμός είναι όταν ακούτε ένα ¨κρακ¨ κάτω από το δέρμα σας. Αυτό υποτίθεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά στο σώμα σας. Ωστόσο, αν υπάρχει, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν σπασμένα κομμάτια οστών που τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο.

  1. Παραμόρφωση

Η παραμόρφωση είναι ένα σίγουρο σημάδι ενός κατάγματος ή ενός σπασμένου οστού. Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι κάτι έχει πάει στραβά. Για παράδειγμα, το πόδι ή το χέρι σας λυγίζει σε μια γωνία για την οποία δεν έχει σχεδιαστεί. Όταν συμβαίνει αυτό, το οστό σας είναι εκτός θέσης και χρειάζεται διόρθωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να δείτε το οστό να προεξέχει από το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι το οστό είτε έχει σπάσει είτε έχει εξαρθρωθεί.

  1. Απώλεια λειτουργικότητας

Σας έχει τύχει ποτέ να χτυπήσετε το χέρι σας ως παιδί και ένας ενήλικας να σας ζητάει να το κουνήσετε; Αυτό συμβαίνει επειδή τα σπασμένα οστά χάνουν τη λειτουργικότητά τους. Αν λοιπόν δεν μπορούσατε να κουνήσετε το χέρι σας, τότε αυτό είναι σημάδι σπασμένου οστού. Την επόμενη φορά που θα χτυπήσετε το χέρι ή το πόδι σας, προσπαθήστε να χαιρετήσετε ή να περπατήσετε. Αν μπορείτε να το κάνετε αλλά αισθάνεστε πόνο, τότε μπορεί να πρόκειται για άλλου τύπου τραυματισμό ή μώλωπα.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε λιποθυμία, ζάλη ή αδιαθεσία ως αποτέλεσμα του σοκ από το σπάσιμο ενός οστού. Εάν το σπάσιμο είναι μικρό ή πρόκειται απλώς για ένα ράγισμα, μπορεί να μην αισθάνεστε πολύ πόνο ή ακόμη και να μην αντιλαμβάνεστε ότι έχετε σπάσει ένα οστό. Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό αν νομίζετε ότι έχετε σπάσει κάποιο οστό. Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σπάσει το δάχτυλο του ποδιού ή του χεριού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια μονάδα μικροτραυματισμών ή σε ένα κέντρο επείγουσας περίθαλψης. Πηγαίνετε στα επείγοντα για ένα σπασμένο χέρι ή πόδι ή καλέστε το 166 για ασθενοφόρο, αν ο τραυματισμός σας εμποδίζει να φτάσετε γρήγορα στο νοσοκομείο. Καλείτε πάντα το 166 για πολύ σοβαρά ύποπτα σπασίματα, όπως σπασμένος αυχένας ή σπασμένη πλάτη-μέση.

Το σπασμένο οστό πρέπει να ευθυγραμμιστεί σωστά και να συγκρατηθεί στη θέση του, συχνά με γύψο, ώστε να επουλωθεί στη σωστή θέση. Εάν δεν λάβετε τη σωστή θεραπεία, μπορεί να αναπτύξετε σοβαρή λοίμωξη ή μόνιμη παραμόρφωση. Μπορεί επίσης να έχετε μακροπρόθεσμα προβλήματα με τις αρθρώσεις σας. Είναι σημαντικό να μην τρώτε ή πίνετε τίποτα αν νομίζετε ότι έχετε σπάσει κάποιο οστό, καθώς μπορεί να χρειαστείτε γενική αναισθησία για να μπορέσουν οι γιατροί να το επανατοποθετήσουν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα οστά τους είναι πιο αδύναμα και μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved