Ορθοπαιδικά

Πώς να ανακουφιστείτε από έναν μυϊκό σπασμό στην πλάτη;

Οι μυϊκοί σπασμοί, συχνά αποτέλεσμα τραυματισμού, μπορούν να προκαλέσουν μια πολύ τεταμένη πλάτη. Οι σπασμοί μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε μυ του σώματος, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, του κορμού, των γοφών ή/και του πυρήνα – των περιοχών όπου ο καλός έλεγχος των μυών και η ευλυγισία έχουν πραγματικά σημασία για την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης.

Ποιες είναι οι αιτίες των μυϊκών σπασμών;

Ενώ πολλές φορές οι σπασμοί προέρχονται από τους ίδιους τους μύες, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός πιο δομικού προβλήματος, όπως η κήλη δίσκου. Όταν συμβαίνει αυτό, οι μύες προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την πληγείσα περιοχή και να σας αποτρέψουν από το να κινηθείτε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσετε περαιτέρω βλάβη. Στο βιβλίο του, Heal Your Aching Back, ο Dr. Jeffrey Katz, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνδιευθυντής του Brigham Spine Center, λέει ότι αυτό το αυτόματο σφίξιμο είναι ένα αντανακλαστικό που δεν μπορείτε να ελέγξετε συνειδητά. Μερικές φορές, δεν αντιλαμβάνεστε καν ότι συμβαίνει μέχρι αργότερα – όταν αισθάνεστε τον σχετικό πόνο. Μια άλλη πηγή μυϊκού σπασμού στον αυχένα μπορεί να είναι το συναισθηματικό στρες. Ίσως δεν μπορείτε να ελέγξετε τον σπασμό ενώ συμβαίνει, αλλά μετά, η σύσπαση μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, που μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την πρόοδο που διαφορετικά θα μπορούσατε να κάνετε στην αίθουσα θεραπείας. Ή μπορεί απλώς να έχετε στη ζωή σας υπερβολικό πόνο. Όπως και να έχει, τι κάνετε;

Είναι οι διατάσεις χρήσιμες για τον σπασμό των μυών της πλάτης;

Τελικά, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για έναν μυϊκό σπασμό στην πλάτη είναι οι διατάσεις. Αν και γενικά δεν είναι σοβαροί, οι μυϊκοί σπασμοί στην πλάτη συχνά προβληματίζουν τους γιατρούς και τα μέλη της οικογένειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρόλο που πιθανότατα παράγουν ελάχιστη κίνηση, οι μύες σε σπασμό εργάζονται σκληρά- ως εκ τούτου, απαιτούν την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών καθώς και τη διάθεση αποβλήτων. Όμως η σύσπαση σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία από τα οποία περνούν αυτές οι ουσίες, περιορίζοντας τις ανταλλαγές που μπορούν να συμβούν. Αντ’ αυτού, συσσωρεύεται οξύ στους μύες σας, το οποίο μπορεί να βλάψει – και προκαλεί περισσότερο σπασμό. Είναι ένας φαύλος κύκλος μέχρι να μπορέσετε να χαλαρώσετε τον μυ.

Τι περιλαμβάνει η συμβατική ιατρική θεραπεία;

Τι μπορεί να κάνει ένας συμβατικός γιατρός για τον μυϊκό σπασμό της πλάτης σας;

Το 2006, ένα στρογγυλό τραπέζι που αναφέρθηκε στο European Spine Journal αποτελούμενο από τέσσερις ιατρούς που αντιμετώπιζαν τακτικά τον πόνο διερεύνησε το θέμα σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τον έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία του οξέος πόνου στην πλάτη που προκαλείται από σπασμό των παρασπονδυλικών μυών. (Οι παρασπονδυλικοί μύες είναι οι μακρείς μύες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κορμού σας). Οι γιατροί μίλησαν για πράγματα, όπως πότε πρέπει να γράφονται ακτινογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις -και ποιες εξετάσεις πρέπει να γράφονται- μαζί με την επιλογή φαρμάκων, τις μη φαρμακευτικές θεραπείες, τη χρήση συμπληρωματικών θεραπειών και τον ρόλο που παίζει η συναισθηματική και κοινωνική σας ευημερία (που ονομάζονται βιοψυχοκοινωνικοί παράγοντες) στη διαδικασία επούλωσης. Οι συστάσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση περιλάμβαναν τη διεξαγωγή ενδελεχούς σωματικής εξέτασης και την πρόσληψη ιατρικού ιστορικού, την κίνηση όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την έναρξη του πόνου, τη φειδωλή χρήση διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων και πολλά άλλα.

Οι γιατροί τάχθηκαν υπέρ της εκπαίδευσης των ασθενών καθώς και της καλής επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η λήψη ενός συνδυασμού μυοχαλαρωτικών και ΜΣΑΦ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σπασμού (και του πόνου, φυσικά). Η συμβατική ιατρική μπορεί να προσφέρει θεραπείες σχεδιασμένες να διακόπτουν τον κύκλο συστολής των αιμοφόρων αγγείων-μυϊκού σπασμού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν υπερήχους, μια ένεση αναισθητικού ή μια επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή που περιλαμβάνει ηλεκτρική διέγερση για την κόπωση του μυός, επιτρέποντάς του έτσι να χαλαρώσει.