Σεξουαλική Υγεία

Πως να ανακτήσετε την ερωτική σας διάθεση κατά την εμμηνόπαυση

Επηρεάζει η εμμηνόπαυση την ερωτική διάθεση της γυναίκας;

Συχνά οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, ή λίγο πριν την εμμηνόπαυση, εμφανίζουν μειωμένη ερωτική επιθυμία, γεγονός που οφείλεται στις ορμονικές διακυμάνσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο. Με την πάροδο του χρόνου οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη και τα μειωμένα επίπεδα της τελευταίας συνδέονται με μικρή ερωτική επιθυμία ή διάθεση για σεξ.

Αρκετές φορές η μείωση των ορμονών και η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους στις γυναίκες, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της καθεμίας. Μερικές φορές οι γυναίκες μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ επειδή δεν αισθάνονται πια άνετα ή ευχάριστα κατά τη διάρκεια της επαφής ή να ανησυχούν για τις αλλαγές που επηρεάζουν την εμφάνιση τους και το σώμα τους. Το σεξ μπορεί να γίνει επώδυνο αφού χάνεται η ελαστικότητα των τοιχωμάτων του κόλπου και υπάρχει μεγαλύτερη ξηρότητα στην περιοχή, με αποτέλεσμα η επαφή να μην προσφέρει την ευχαρίστηση που τους έδινε στο παρελθόν ή ακόμη να γίνει και μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.

Υπάρχει λύση για τη χαμηλή λίμπιντο των γυναικών στην περίοδο της εμμηνόπαυσης;

Ευτυχώς για τις γυναίκες που βιώνουν τα παραπάνω συμπτώματα υπάρχουν λύσεις, ώστε το σεξ να γίνει και πάλι απολαυστικό και η ερωτική επιθυμία να επιστρέψει.

  • Διώξτε τη ρουτίνα. Η προβλέψιμη σεξουαλική ζωή μπορεί να σκοτώσει την επιθυμία ιδιαίτερα στις γυναικες που περνούν αυτή τη δύσκολη περίοδο με τις διαρκείς ορμονικές αλλαγές. Μια νέα στάση, μια αλλαγή στο μέρος, μερικά κεριά, ένα μασάζ με αρωματικά έλαια ή μια σύντομη απόδραση στην εξοχή μπορεί να ανανεώσουν τη σεξουαλική ζωή και να αυξήσουν την επιθυμία.
  • Προκαταρκτικά. Τα παρατεταμένα προκαταρκτικά και η υπομονή του ερωτικού συντρόφου κατά τη διάρκεια της πράξης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαρκή λίπανση του κόλπου ώστε το σεξ να μην είναι επώδυνο. Η χρήση ενός ειδικού λιπαντικού μπορεί να βοηθήσει πολύ τις γυναίκες που υποφέρουν από ξηρότητα κόλπου.
  • Φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ορισμένες φορές ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια κολπική κρέμα ή υπόθετο που περιέχει ορμόνες, αν και πλέον σπάνια οι γυναικολόγοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο αντιμετώπισης.
  • Επικοινωνία. Είναι πολύ βασικό η γυναίκα να συζητά ανοιχτά με τον σύντροφό της και να τον ενημερώνει για το πως ακριβώς νιώθει και φυσικά, για τις επιθυμίες της. Αρκετές φορές ο άντρας αντιλαμβάνεται αυτή την απομάκρυνση ως απόρριψη και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη σχέση. Ο διάλογος μπορεί να κάνει θαύματα σε αυτές τις περιπτώσεις και να λύσει τυχόν παρεξηγήσεις.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Menopause Affects Sex Drive + 5 Ways to Get It Back healthination.com/health/menopause-low-sex-drive

This Is How You Know You’re Going Through Menopause healthination.com/health/what-is-menopause