Παιδί

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που πενθεί;

Είτε το παιδί σας έχει χάσει τον παππού ή γιαγιά, αδελφό, γονέα ή κάποιο κατοικίδιο ζώο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι συγκλονιστική. Το να βλέπετε ένα παιδί να πενθεί μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα και στους φροντιστές. (Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Πένθος: Πώς θα αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός δικού σας ανθρώπου λόγω COVID-19;)

Μερικές φορές, μπορεί να δικαιολογείται η βοήθεια  από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η συμβουλευτική θλίψης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν υγιείς τρόπους να αντιμετωπίσουν τη στεναχώρια τους, ενώ παράλληλα να κατανοήσουν την απώλειά τους.

Γιατί μπορεί να χρειαστεί η συμβουλευτική πένθους στα παιδιά;

Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν από το πένθος χωρίς μακροπρόθεσμα συναισθηματικά προβλήματα, αλλά ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν σημαντικά συναισθηματικά προβλήματα που επιμένουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αναφέρουν υψηλά επίπεδα στεναχώριας. Μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο σχολείο, να παρουσιάζουν αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς ή να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.

Τα παιδιά που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το πένθος τους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως παιδική κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή προσαρμογής.

Μερικές φορές, η συνεχιζόμενη αγωνία προκύπτει όταν η απώλεια προέρχεται από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, ένα παιδί που επιβιώνει από ένα ατύχημα στο οποίο πεθαίνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο μπορεί να βιώνει επιπλέον ενοχές, φόβο και σύγχυση.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να βιώνουν υπερβολικές ενοχές για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Ένα παιδί μπορεί να σκεφτεί ότι το να είναι θυμωμένο με κάποιον μπορεί με κάποιο τρόπο να οδήγησε στο θάνατο αυτού του ατόμου. Ή, ένα παιδί μπορεί να πιστεύει ότι η συμπεριφορά του προκάλεσε με κάποιο τρόπο το κακό που συνέβη. Η συμβουλευτική για το πένθος μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αναπτύξει πιο υγιείς πεποιθήσεις.

Όταν και οι φροντιστές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια απώλεια, η συμβουλευτική θλίψης μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Μια μητέρα που θρηνεί την απώλεια του συντρόφου της μπορεί να μην είναι σε θέση να είναι συναισθηματικά παρούσα για το παιδί της. Ή, ένας πατέρας που θρηνεί την απώλεια ενός γονέα μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει στα παιδιά για την απώλεια όταν και ο ίδιος αγωνίζεται.

Πώς βοηθά τα παιδιά η συμβουλευτική για το πένθος ;

Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν την απώλεια. Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι ο θάνατος είναι μόνιμος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν φόβους για την απώλεια άλλων αγαπημένων προσώπων ή μπορεί να είναι μπερδεμένα σχετικά με το πώς να εκφράσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει η συμβουλευτική για τα παιδιά:

  • Επικύρωση των συναισθημάτων τους
  • Να τα βοηθήσει να επεξεργαστούν σύνθετα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος και η σύγχυση
  • Να τους επιτρέψει να μιλήσουν για την εμπειρία τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον
  • Βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να τιμούν την απώλειά τους
  • Παρέχει υποστήριξη στα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές που θέλουν να βοηθήσουν ένα παιδί που πενθεί
  • Βοηθούν στην προσαρμογή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου

Ποιοι είναι οι τύποι συμβουλευτικής για το πένθος;

Συνήθως, παιδιά ηλικίας προσχολικής ηλικίας και άνω μπορούν να επωφεληθούν από τη συμβουλευτική θλίψης. Τα μικρότερα παιδιά είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που τα βοηθούν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο μιλώντας για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συμβουλευτικής πένθους για παιδιά, μεταξύ των οποίων:

  • Ομάδες πένθους: Τα παιδιά μπορεί να ωφεληθούν από τη συνάντηση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους που έχουν επίσης βιώσει απώλεια. Τα μικρά παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με έργα τέχνης, να συμμετάσχουν σε μουσικοθεραπεία ή να μάθουν συγκεκριμένες δεξιότητες αντιμετώπισης με έναν ειδικό επαγγελματία. Οι ομάδες εφήβων μπορούν να συζητήσουν για την απώλειά τους με τους συνομηλίκους τους.
  • Ατομική θεραπεία: Τα παιδιά μπορεί να παρακολουθούν συνεδρίες συμβουλευτικής κυρίως μόνα τους. Ένας σύμβουλος πένθους πιθανότατα θα θελήσει να σας ρωτήσει για την εξέλιξη του παιδιού σας και στη συνέχεια μπορεί να δοθεί χρόνος στο παιδί σας για να μιλήσει ιδιαιτέρως με έναν σύμβουλο. Τα μικρά παιδιά μπορεί να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να επικεντρωθούν περισσότερο στη συζήτηση.
  • Οικογενειακή θεραπεία: Οι γονείς ή τα αδέλφια μπορεί να προσκληθούν να παρακολουθήσουν μαζί τις συνεδρίες, ώστε όλοι μαζί να μιλήσουν για την απώλεια. Στους γονείς παρέχεται συνήθως ψυχοεκπαίδευση για το πώς να στηρίξουν καλύτερα ένα παιδί που πενθεί, καθώς και για το πώς να το βοηθήσουν καλύτερα.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής για το πένθος των παιδιών;

Το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής πένθους εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας, τις ανάγκες και τις προτιμώμενες στρατηγικές του συμβούλου πένθους. Αλλά εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας συμβουλευτικής:

  • Ζωγραφίζουν ή χρωματίζουν εικόνες ενός αγαπημένου προσώπου που έχει φύγει από τη ζωή και προσδιορίζουν τι θα τους λείψει περισσότερο από το άτομο αυτό
  • Ανάπτυξη τελετουργιών με την οικογένεια που θα βοηθήσουν το παιδί να τιμήσει τη μνήμη ενός αγαπημένου προσώπου, όπως το να αποφασίσει πώς θα τιμήσει τα γενέθλια ενός αγαπημένου προσώπου μετά τον θάνατό του
  • Ανάγνωση βιβλίων ή παραμυθιών για το πένθος και την απώλεια μαζί με έναν σύμβουλο
  • Συζήτηση για όλα τα συναισθήματα που απορρέουν από τη θλίψη
  • Ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της θλίψης, όπως ζωγραφική, συζήτηση με έναν φίλο, θέαση εικόνων ή αγκαλιά με ένα λούτρινο ζώο
  • Χρήση παιγνιοθεραπείας για να βοηθήσετε τα παιδιά να επεξεργαστούν την απώλειά τους με υγιή τρόπο
  • Προσδιορισμός στρατηγικών για την αντιμετώπιση του φόβου, όπως ο φόβος της απώλειας ενός άλλου αγαπημένου προσώπου
  • Διατήρηση ενός βιβλίου εργασίας για το πένθος και την απώλεια
  • Δημιουργία ενός λευκώματος με τις αγαπημένες τους αναμνήσεις με το αγαπημένο τους πρόσωπο
  • Συμβουλευτική με τους φροντιστές σχετικά με το πώς να βοηθήσουν καλύτερα ένα παιδί να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα συναισθήματα ή ορισμένα ζητήματα

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για το παιδί σας;

Μπορεί να αποφασίσετε να πάτε το παιδί σας σε έναν σύμβουλο οποιαδήποτε στιγμή μετά από μια απώλεια – ακόμη και αν δεν βλέπετε σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια. Το να μιλήσετε σε κάποιον για μια απώλεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων πριν ξεκινήσουν. Και θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό σας.

Αν δείτε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μετά από μια απώλεια, είναι σημαντικό να πάτε το παιδί σας σε έναν σύμβουλο πένθους αν τα συμπτώματα αυτά διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες:

  • Συχνά άσχημα όνειρα σχετικά με το θάνατο ή εφιάλτες
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για προηγούμενες δραστηριότητες
  • Χρόνια παράπονα για πονοκεφάλους, στομαχόπονο ή άλλα σωματικά συμπτώματα χωρίς γνωστή ιατρική αιτία
  • Αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Μείωση των σχολικών επιδόσεων
  • Αυξημένη κοινωνική απομόνωση
  • Μεγαλύτερη ευερεθιστότητα
  • Εξουθενωτικός φόβος του θανάτου ή της απώλειας ενός άλλου αγαπημένου προσώπου

Εάν το παιδί σας εκφράζει σκέψεις ότι θέλει να βλάψει τον εαυτό του ή να αυτοκτονήσει, αναζητήστε αμέσως βοήθεια. Επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας, πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά ή καλέστε μια τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης κρίσεων.

Λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί από τη συμβουλευτική σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που βιώνει μια απώλεια μπορεί να χρειαστεί συμβουλευτική ως έφηβος για να επεξεργαστεί πραγματικά την απώλεια ώστε να έχει μια νέα προοπτική για το τι σημαίνει για τη ζωή του. Μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να πενθήσει που το αγαπημένο της πρόσωπο δεν θα είναι εκεί για μελλοντικά ορόσημα, όπως η αποφοίτηση ή ένας γάμος.

Πού θα βρείτε παιδοψυχολόγο για το πένθος;

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών όταν αναζητάτε συμβουλευτική για το πένθος. Προγραμματίστε ένα ραντεβού ή τηλεφωνήστε στο γραφείο για να ενημερωθείτε για τις τοπικές πηγές.

Αν το παιδί σας πηγαίνει σχολείο, ο σχολικός ψυχολόγος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε έναν σύμβουλο πένθους ή ομάδες πένθους στην περιοχή σας. Υπάρχουν επίσης πολλοί ηλεκτρονικοί κατάλογοι θεραπευτών που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Φροντίστε να αναζητήσετε έναν σύμβουλο που έχει εμπειρία στη δουλειά με παιδιά και που είναι εξοικειωμένος με τη βοήθεια των παιδιών στην αντιμετώπιση του πένθους.

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την συμβουλευτική πένθους;

Το παιδί σας μπορεί να είναι μπερδεμένο σχετικά με το γιατί χρειάζεται να δει έναν σύμβουλο. Η εξήγηση με υγιή τρόπο μπορεί να μειώσει τους φόβους του παιδιού σας σχετικά με το να πάει να συναντήσει κάποιον καινούργιο.

Συγκρίνετε τις συναισθηματικές πληγές με τις σωματικές πληγές. Πείτε κάτι όπως: “Όταν γρατζουνάς το γόνατό σου, το καθαρίζουμε και το φροντίζουμε στο σπίτι. Αλλά αν χτυπήσεις πραγματικά, θα πάμε να δούμε έναν γιατρό για να φροντίσει την πληγή σου. Οι συναισθηματικές πληγές είναι παρόμοιες. Μερικές φορές, μπορούμε να τις φροντίσουμε στο σπίτι, αλλά μερικές φορές, όταν είναι πιο σοβαρές, πρέπει να πάμε να δούμε έναν επαγγελματία που μπορεί να μας βοηθήσει“.

Εξηγήστε του ότι ένας σύμβουλος πένθους θα το βοηθήσει να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τα δύσκολα συναισθήματα, όπως η θλίψη και ο θυμός, και ξεκαθαρίστε του ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά μετά την εμπειρία μιας απώλειας.

Τι να περιμένετε από το πρώτο ραντεβού σε έναν σύμβουλο πένθους;

Ένας σύμβουλος πιθανότατα θα θελήσει να συναντήσει εσάς και το παιδί σας κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού. Μπορεί να σας δοθεί χαρτί για να συμπληρώσετε το ιστορικό του παιδιού σας και τυχόν ανησυχίες που έχετε.

Το ραντεβού μπορεί να διαρκέσει μία ή δύο ώρες. Ο σύμβουλος θα θελήσει να μάθει για το ιστορικό υγείας του παιδιού σας, τις σχολικές επιδόσεις, την οικογενειακή κατάσταση, τις καθημερινές συνήθειες και την απώλεια που έχει βιώσει το παιδί σας.

Ο σύμβουλος μπορεί να έχει κάποιες ερωτήσεις για το παιδί σας και μπορεί να θελήσει να συναντηθεί με το παιδί σας κατ’ ιδίαν (ειδικά αν το παιδί σας είναι έφηβος). Ο σύμβουλος μπορεί να σας ζητήσει να υπογράψετε ένα δελτίο πληροφοριών που επιτρέπει να μιλήσει με τον γιατρό, τον δάσκαλο ή άλλους φροντιστές του παιδιού σας.

Ο σύμβουλος θα προσφέρει συστάσεις, όπως εβδομαδιαία ραντεβού ή παραπομπή σε ομαδική θεραπεία.

Τα παιδιά συχνά κοιτάζουν τους ενήλικες γύρω τους για να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν το πένθος και την απώλεια. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να κρύψετε τα συναισθήματά σας από το παιδί σας, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο παιδί σας.

Μπορεί να αναρωτιέται γιατί δεν είστε λυπημένοι ή μπορεί να νομίζει ότι είναι λάθος που εκείνο νιώθει έντονα συναισθήματα και εσείς όχι. Είναι σημαντικό να μιλάτε για τα συναισθήματά σας (χωρίς να επιβαρύνετε το παιδί σας) και να δείχνετε στο παιδί σας υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης της στεναχώριας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη θλίψη όταν και εσείς πενθείτε. Είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας αν δυσκολεύεστε.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved