Υγεία στόματος

Πώς να αντιμετωπίσετε την ευαισθησία των δοντιών σας;

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, με μια μελέτη να αναφέρει ότι το 25-38% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα βίωσαν “πόνο στα δόντια με ζεστά, κρύα ή γλυκά πράγματα“. Μια πιο πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το πρόβλημα ήταν πιο συχνό στους νέους, στις γυναίκες, σε όσους χρησιμοποιούν σετ λεύκανσης δοντιών στο σπίτι και σε άτομα με υποχωρούντα ούλα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 δείχνει ότι ο πόνος του κεφαλιού είναι πιο έντονος. Ο πόνος και το συναίσθημα που βιώνεται με αυτόν είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πόνο που γίνεται αντιληπτός οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Αυτό είναι λογικό, καθώς τα τρίδυμα νεύρα στο κεφάλι προστατεύουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και οποιαδήποτε αντιληπτή απειλή θα μπορούσε να επηρεάσει την επιβίωση. Επομένως, πονάει πολύ περισσότερο.

Τι προκαλεί την ευαισθησία των δοντιών;

  1. Διάβρωση του σμάλτου των δοντιών

Η κύρια αιτία των ευαίσθητων δοντιών είναι η υπερευαισθησία της οδοντίνης. Η οδοντίνη είναι στρώμα ασβεστοποιημένου υλικού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σκληρό, εξωτερικό σμάλτο του δοντιού. Έχει μέσα της μικροσκοπικές σωληνοειδείς δομές που παρέχουν αισθητηριακές πληροφορίες στον πολφό (ή νεύρο) στο κέντρο του δοντιού. Όταν το σμάλτο φθείρεται, η οδοντίνη αποκαλύπτεται και τα ερεθίσματα όπως κρύα ποτά ή όξινες τροφές προκαλούν σύντομο, οξύ πόνο στα δόντια.

Η λείανση των δοντιών όταν τρώμε (τριβή) και ο λειαντικός καθαρισμός των δοντιών (αποτριβή) μπορεί να συμβάλλουν στην έκθεση της οδοντίνης. Αλλά η διάβρωση του σμάλτου, που προκαλείται από τα όξινα πράγματα που τρώμε και πίνουμε, είναι ο κύριος ένοχος. Οι χυμοί φρούτων, τα τσάγια φρούτων, το λευκό κρασί, ο μηλίτης και το βαλσάμικο ξύδι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, όπως και τα ανθρακούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρακούχου νερού – το ανθρακικό οξύ είναι αυτό που δημιουργεί τις φυσαλίδες.

Η συχνότητα και όχι η ποσότητα που καταναλώνεται είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα, το να πίνετε αναψυκτικά με ανθρακικό ή χυμό πορτοκάλι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι δυνητικά πιο επιβλαβές από το να πίνετε ένα ποτήρι μονορούφι, καθώς σημαίνει ότι τα δόντια δέχονται συχνότερα επίθεση από τα οξέα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για ορισμένους ανθρώπους. Ο συχνός έμετος που σχετίζεται με τη βουλιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Όσοι σκέφτονται να λευκάνουν τα δόντια τους θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο οδοντικό πόνο.

Αλλά δεν είναι όλοι επιρρεπείς στη διάβρωση των δοντιών και τα ευαίσθητα δόντια μπορεί να οφείλονται στη γενετική.

Υπάρχει μια γενετική συνιστώσα που κάνει την ποιότητα της σιέλου ορισμένων ανθρώπων να είναι καλύτερη στην εξουδετέρωση των όξινων τροφών και ποτών από ό,τι άλλων. Το σάλιο είναι ένας σημαντικός προστατευτικός μηχανισμός κατά της όξινης επίθεσης στα δόντια. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των αντιυπερτασικών φαρμάκων, μπορούν να μειώσουν τη ροή του σάλιου.

Έχει επίσης προταθεί ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όξινης επίθεσης ενθαρρύνοντας την παραγωγή περισσότερου σάλιου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν έρευνες σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι πραγματικά το σάλιο στη μείωση της διάβρωσης.

  1. Ύφεση των ούλων

Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων που εκθέτει την οδοντίνη. Όταν εκτίθεται περισσότερο ένα δόντι, ιδίως η περιοχή της ρίζας, μπορεί να προκύψει αυξημένη ευαισθησία.

Εάν μόνο ένα δόντι έχει υποχώρηση των ούλων, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικού βουρτσίσματος σε αυτή την περιοχή. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι έχουν χαλινό, ένα λεπτό στρώμα ιστού που συνδέει τα χείλη με τα ούλα και τα οστά στο πρόσωπο – αυτό μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει την υποχώρηση των ούλων στα μπροστινά δόντια.

Μερικοί άνθρωποι έχουν λεπτό ιστό ούλων και άλλοι έχουν ινώδη ιστό, ο οποίος μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπής στην υποχώρηση.

  1. Νευροπαθητικός πόνος

Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα βλαβών ή ζημιών στα περιφερικά ή κεντρικά αισθητήρια νεύρα. Αυτό περιλαμβάνει τον μετατραυματικό νευροπαθητικό πόνο (πόνος μετά από οδοντικά εμφυτεύματα, εξαγωγές ή εργασίες απονεύρωσης) και τη νευραλγία του τριδύμου.

Η τελευταία είναι μια ξεχωριστή πάθηση που μπορεί να είναι εν μέρει γενετική και εν μέρει να οφείλεται στην πίεση των αγγείων του εγκεφάλου που πιέζουν το νεύρο στη ρίζα. Το τρίδυμο νεύρο, το οποίο στέλνει αισθητικά σήματα από το πρόσωπο στον εγκέφαλο, επηρεάζεται, προκαλώντας τραντάγματα αφόρητου πόνου που προκαλούνται από τα πιο ήπια ερεθίσματα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών.

Η νευραλγία του τριδύμου είναι αρκετά σπάνια, επηρεάζει περίπου τρεις στους 100.000 ανθρώπους και είναι πιο διαδεδομένη στους ηλικιωμένους. Πιο πιθανό είναι ο πόνος της νευραλγίας να είναι αποτέλεσμα τραύματος, όπως ένα ραγισμένο δόντι ή η αφαίρεση ενός δοντιού που βλάπτει ένα νεύρο. Ο πόνος-φάντασμα του δοντιού μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα νεύρο έχει καταστραφεί με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας συνεχή ή διαλείποντα πόνο σαν ηλεκτροσόκ.

Όταν οι περιοχές του εγκεφάλου χάνουν την είσοδο από το δόντι που λείπει ή όταν λαμβάνονται σήματα από ένα κατεστραμμένο νεύρο, ο εγκέφαλος νομίζει ότι κάτι δεν πάει καλά και παράγει πόνο ως απάντηση στην αντιληπτή απειλή.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για τα ευαίσθητα δόντια;

  • Θεραπείες χωρίς συνταγή

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια περιέχουν νιτρικό κάλιο, το οποίο μειώνει τα σήματα πόνου προς το νεύρο του δοντιού φράσσοντας τους μικροσκοπικούς σωλήνες στην οδοντίνη. Η χρήση φθοριούχου στις οδοντόκρεμες θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση του σμάλτου.

Αν δεν νιώθετε ανακούφιση, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς φθόριο και αλκοόλη σε διαφορετικό χρόνο από το κανονικό βούρτσισμα των δοντιών σας . Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των φορών που το φθόριο έρχεται σε επαφή με τα δόντια και θα βοηθήσει στη σκλήρυνση του σμάλτου για να αποφευχθεί η φθορά του.

Η λήψη συμπληρωμάτων, όπως η βιταμίνη Β6 και Β12, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο και το συνένζυμο Q-10, έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, οπότε μπορεί επίσης να αξίζει να τα προσθέσετε στο πρόγραμμά σας.

  • Κλινικές θεραπείες

Η πρόληψη είναι καλύτερη με τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Βουρτσίστε τα ούλα σας, όχι τα δόντια σας. Αν τα ούλα σας αιμορραγούν είναι σημάδι ότι δεν καθαρίζετε σωστά. Εάν έχετε υποχώρηση των ούλων γύρω από ένα δόντι, τότε μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ούλων από εξειδικευμένο οδοντίατρο για την αντικατάσταση του χαμένου ιστού. Δεν είναι όμως 100% εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει και είναι μια ακριβή διαδικασία.

Οι ρητίνες και τα βερνίκια φθορίου ή το λευκό υλικό σφράγισης μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να βαφτούν στα δόντια από τον οδοντίατρό σας. Αυτά πρέπει να εφαρμόζονται σε ραντεβού που απέχουν μεταξύ τους μία ή δύο εβδομάδες και μπορούν να αποτρέψουν την περαιτέρω φθορά του σμάλτου.

Η οδοντίνη φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από το σμάλτο. Από τη στιγμή που είναι εκτεθειμένη, η φθορά συμβαίνει ταχύτερα και χρειάζεστε περισσότερη προστασία.

  • Αντιμετώπιση του νευρικού πόνου

Ο νευροπαθητικός πόνος στην οδοντική περιοχή που προκαλείται από βλάβη στα νεύρα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, δεν λειτουργούν αποτελεσματικά σε αυτόν τον τύπο πόνου.

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η νορτριπτυλίνη, είναι αποτελεσματικά για τον συνεχιζόμενο νευραλγικό πόνο καθώς και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων, όπως η πρεγκαμπαλίνη και η γκαμπαπεντίνη.

Αυτά τα φάρμακα δρουν αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά σήματα ταξιδεύουν στον εγκέφαλο. Μπορεί να είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο του πόνου, αλλά δεν είναι καλά ανεκτά από όλους. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή υπνηλία και ζάλη, ενώ ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν εθισμό.

Ο νευροπαθητικός οδοντιατρικός πόνος συχνά ανακουφίζεται προσωρινά όταν υπάρχει δραστηριότητα όπως μάσημα ή δάγκωμα. Έτσι, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς. Σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν τα φάρμακα κατά του πόνου, μπορεί να ζητήσουν από τον οδοντίατρό τους να τους χορηγήσει αναισθητικό μακράς δράσης εκεί που πονάει, μερικές φορές την εβδομάδα. Δεν λειτουργεί για όλους, αλλά μπορεί να δώσει την απαραίτητη ανακούφιση για έξι έως οκτώ ώρες σε άτομα που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα. Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης μπορεί επίσης να έχουν θεραπευτικό ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο βελονισμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους με νευροπαθητικό πόνο και είναι σημαντικό να ακολουθείται μια ολιστική προσέγγιση.

Χρησιμοποιείτε πολύ η κλινική ψυχολογία στην κλινική, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων ενσυνειδητότητας, οι οποίες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους να απομακρυνθούν λίγο από τον πόνο και να νιώσουν λίγο καλύτερα.

Πώς να καθαρίζετε τα δόντια σας για να αντιμετωπίζετε και να αποφεύγετε την ευαισθησία;

Ακολουθούν συμβουλές για το βούρτσισμα των δοντιών σας:

  • Βουρτσίστε το σημείο όπου τα δόντια σας συναντούν τα ούλα σας για ένα έως δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα χωρίς να ασκείτε πίεση
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμες με φθόριο και ιδανικά χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια μικρότερη βούρτσα για τις περιοχές όπου τα ούλα σας υποχωρούν
  • Χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα ή μικρά μεσοδόντια βουρτσάκια για να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια
  • Τα βουρτσάκια μεσοδιαστημάτων, που διατίθενται από τα φαρμακεία, μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική βουρτσίσματος, αναδεικνύοντας τις περιοχές που χρειάζονται καλύτερο καθαρισμό

Μπορείτε να ταμπονάρετε μια οδοντόκρεμα με φθόριο για ευαίσθητα δόντια στα δόντια και τα ούλα σας πριν από τον ύπνο, ώστε να δράσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προωθεί τον σχηματισμό οδοντικής πρωτεΐνης στον οδοντικό νεύρο.

Εάν έχετε συνεχιζόμενη ευαισθησία στα δόντια για περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία. Ενδέχεται να χρειάζεστε σφράγισμα ή θεραπεία για κάποια μόλυνση. Εάν έχετε ευαισθησία στην οδοντίνη που δεν ανακουφίζεται από τις θεραπείες που χορηγούνται χωρίς συνταγή, ζητήστε συμβουλές από τον οδοντίατρό σας για το πώς να προχωρήσετε.

Η υποχώρηση των ούλων και ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία, ενώ περιστασιακά ο πόνος στο πρόσωπο μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλης πάθησης, όπως ημικρανία, καρκίνος ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό, εάν απαιτείται περαιτέρω διαγνωστική και κλινική εμπειρογνωμοσύνη.


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Can You Do About Sensitive Teeth? https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-sensitivity

Home Remedies for Sensitive Teeth https://www.healthline.com/health/sensitive-teeth-home-remedy#outlook

Toothache: First aid https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-toothache/basics/art-20056628

Natural anti-inflammatory agents for pain relief https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3011108/

Re-introducing honey in the management of wounds and ulcers - theory and practice https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12426450/

Application of a capsaicin rinse in the treatment of burning mouth syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21743415/

Teeth Sensitivity https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10954-teeth-sensitivity

Role of honey (Madhu) in the management of wounds (Dushta Vrana) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3059452/

Natural anti-inflammatory agents for pain relief https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3011108/

What causes sensitive teeth, and how can I treat them? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sensitive-teeth/faq-20057854

A craniofacial-specific monosynaptic circuit enables heightened affective pain https://www.nature.com/articles/s41593-017-0012-1

The prevalence of dentin hypersensitivity in general dental practices in the northwest United States https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819160/

Prevalence estimates and associated factors for dental pain: a review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15641499/