Μολυσματικές ασθένειες

Πώς να αντιμετωπίσετε την ιογενή γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα που ονομάζεται και «γρίπη του στομάχου» είναι η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γαστρεντερίτιδα δεν προκαλείται από τον ιό της γρίπης και δεν είναι αναπνευστική λοίμωξη. Αντίθετα, προκαλείται από έναν ιό (συνήθως τον νοροϊό ή τον ροταϊό) που προσβάλλει την εντερική οδό, προκαλώντας οίδημα και δυσφορία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Εάν είχατε πάθει ποτέ γαστρεντερίτιδα θα γνωρίζετε ήδη τα συμπτώματα που προκαλεί. Ο έμετος και η διάρροια τείνουν να είναι τα πιο συνηθισμένα, ωστόσο υπάρχουν και άλλα, όπως:

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Η έναρξη και η διάρκεια των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας, εξαρτώνται από το είδος της ιογενούς λοίμωξης. Για παράδειγμα, με τον νοροϊό, η τυπική περίοδος επώασης (ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και η έναρξη των συμπτωμάτων) είναι περίπου 12 – 48 ώρες. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 1-3 ημέρες, αν και η διάρροια μπορεί να παραμείνει έως και 10 ημέρες σε μερικούς ανθρώπους.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν εάν κάποιος προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα;

Η αφυδάτωση, λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Αν έχετε ενδείξεις αφυδάτωσης τότε ζητήστε άμεσα από τον γιατρό σας βοήθεια, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι η αφυδάτωση εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο διαφορετικής ηλικίας. Για παράδειγμα, σε ενήλικες, τα κοινά συμπτώματα αφυδάτωσης είναι ελάχιστη ούρηση, υπερβολική δίψα και πολύ σκούρα ούρα. Αντίθετα, στα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα παρατηρήσετε ότι για τρεις ώρες οι πάνες τους δεν είναι βρεγμένες, ότι κλαίνε, αλλά δεν έχουν δάκρυα και ότι είναι υπερβολικά ευερέθιστα.

Ποιες είναι οι αιτίες της γαστρεντερίτιδας;

Η γαστρεντερίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και εξαπλώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους από την στενή επαφή, όταν τρώνε από το ίδιο πιάτο και όταν αγγίξουν μολυσμένες επιφάνειες και έπειτα το πρόσωπο τους.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στους ενήλικες είναι ο νοροϊός, ενώ στα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι ο ροταϊός και ο αδενοϊός.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας;

Τις περισσότερες φορές η γαστρεντερίτιδα υποχωρεί μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της και η διάγνωσή της βασίζεται στα συμπτώματα που προκαλεί. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα της είναι σοβαρά και δεν απομακρυνθούν μέσα σε λίγες ημέρες, τότε ο γιατρός ενδέχεται να σας ζητήσει να κάνετε διάφορες εξετάσεις όπως καλλιέργεια κοπράνων, αναλύσεις αίματος ή τεστ απεικόνισης για να αποκλείσει άλλες ασθένειες.

Ποια θεραπευτική αγωγή συνιστάται για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας;

Η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση άφθονων υγρών, μιας συγκεκριμένης ελαφριάς διατροφής και όταν είναι απαραίτητο σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας στο σπίτι;

  • Εάν κάνετε εμετό, μην φάτε και μην πιείτε τίποτα για τα επόμενα 15 λεπτά, ώστε να ξεκουραστεί το στομάχι σας
  • Φροντίστε να πίνετε μικρές γουλιές νερού κάθε 5-10 λεπτά για να διατηρήσετε ενυδατωμένο το στομάχι σας
  • Αποφύγετε χυμούς και σόδες
  • Όταν νιώσετε ότι το στομάχι σας ανέχεται τις μικρές γουλιές νερού, αρχίστε να πίνετε σιγά σιγά μεγαλύτερες
  • Αφού περάσουν αρκετές ώρες χωρίς να φάτε, τότε δοκιμάστε να φάτε μικρά και ελαφριά γεύματα, όπως τοστ, ρύζι και σούπα
  • Για την αντιμετώπιση του πυρετού, η ακεταμινοφένη είναι πιο ήπια για το στομάχι σε σύγκριση με την ιβουπροφαίνη και την ασπιρίνη
  • Τα φάρμακα κατά της διάρροιας δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών, καθώς η διάρροια είναι ο τρόπος απομάκρυνσης του ιού από τον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης ή έλκους στο στομάχι, ενδέχεται να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ο γιατρός θα τους δώσει πιο εξατομικευμένες συμβουλές και φάρμακα για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών συμπτωμάτων.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Εάν εσείς ή το παιδί σας παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

  • Αιματηρός εμετός
  • Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα
  • Σύγχυση
  • Τάση για λιποθυμία σε όρθια θέση
  • Σοβαρός κοιλιακός πόνος
  • Ασυνήθιστη υπνηλία / δυσκολία στην αφύπνιση (για ένα παιδί)
  • Πολύ υψηλός πυρετός
  • Αφυδάτωση
  • Συνεχής έμετος για δύο ημέρες ή περισσότερο


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

An Overview of the Stomach Flu https://www.verywellhealth.com/stomach-flu-overview-4014107

Schmutz C, Bless PJ, Mäusezahl D, Jost M, Mäusezahl-feuz M. Acute gastroenteritis in primary care: a longitudinal study in the Swiss Sentinel Surveillance Network, Sentinella. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696444/

Hoxha T, Xhelili L, Azemi M, et al. Performance of clinical signs in the diagnosis of dehydration in children with acute gastroenteritis. Med Arch. 2015;69(1):10-2. https://doi.org/10.5455/medarh.2015.69.10-12

CDC. Preventing Norovirus Infection https://doi.org/10.5455/medarh.2015.69.10-12

Mayo Clinic. Gastroenteritis: First aid. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-gastroenteritis/basics/ART-20056595?p=1

Mayo Clinic. Viral Gastroenteritis. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/viral-gastroenteritis/diagnosis-treatment/drc-20378852

NIH. Viral Gastroenteritis. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/viral-gastroenteritis?dkrd=hispw0115