Σεξουαλική Υγεία

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Με ποιούς τρόπους θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση; Πως θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί, σύμφωνα με στατιστικές, περίπου το 30% του ανδρικού πληθυσμού, μειώνοντας την ποιότητα και της σεξουαλικής επαφής για τον άνδρα και την σύντροφο του. Ως πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται η διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας ενός άνδρα κατά την οποία πραγματοποιείται εκσπερμάτιση σε χρονικό διάστημα έως 60 δευτερολέπτων από την εισαγωγή του πέους εντός του κόλπου.

Οι επιστήμονες αναλύοντας την συγκεκριμένη διαταραχή διαπίστωσαν ότι τα αίτια είναι συνδυαστικά, καθώς εμπλέκονται σωματικές και ψυχολογικές πτυχές- όπως το στρες, μια καινούργια σύντροφος, ακατάλληλες συνθήκες- καθώς και οργανικά, όταν για παράδειγμα, ο άνδρας νοσεί από διαβήτη ή έχει κάποια βλάβη του νωτιαίου μυελού. Επιπλέον, νέες έρευνες έδειξαν ότι η σεροτονίνη επηρεάζει την διαδικασία καθώς γονιδιακά κάποιοι άνδρες με μικρότερα αποθέματα παρουσιάζουν δυσλειτουργία στην διαβίβαση των πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων, αδυνατώντας να ελεγχθεί η ταχύτητα της εκδήλωσης του φαινομένου.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν αρκετούς άνδρες να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και γρήγορα, όπως είναι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικές ασκήσεις και τέλος, αν ο γιατρός κρίνει πως είναι αναγκαίο, η φαρμακευτική αγωγή.

Λήψη συμπληρωμάτων

Μερικά συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στην συγκεκριμένη επιβράδυνση της διαδικασίας είναι τα παρακάτω:

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι έχει σχέση με την ανδρική γονιμότητα και βοηθά όταν υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό, βελτιώνει την ποιότητα και τα επίπεδα των σπερματικών υγρών και συνολικά ωφελεί την σεξουαλική υγεία ενός άνδρα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο επηρεάζει την παραγωγή σπερματικών υγρών και σύμφωνα με δημοσίευμα του Ασιατικού περιοδικού Ανδρολογίας είναι ένας βασικός ανασταλτικός παράγοντας της πρόωρης εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει διότι η επάρκειά του ενισχύει την λειτουργία των μυών που σχετίζονται με την συγκεκριμένη λειτουργία.

Επιπλέον, η λήψη ορισμένων ακόμη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι- σύμφωνα με τους ειδικούς- χρήσιμη για την βελτίωση συνολικά της σεξουαλικής υγείας και λειτουργίας ενός άνδρα. Μερικά από αυτά είναι :

  • Σελήνιο
  • Μαγγάνιο
  • Ασβέστιο

Χρήση τοπικών κρεμών και σπρέι, ειναι αποτετελεσματικά;

Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση σπρέι ή κρέμας με την ουσία λιδοκαϊνη μπορεί να αναστείλει την εκσπερμάτωση, καθώς καθυστερεί την αίσθηση και μειώνει την κλιμάκωση της ερωτικής έντασης. Προτείνεται η χρήση μισή ώρα πριν την επαφή και πλύσιμο της κρέμας ώστε να αφαιρεθεί μερικά λεπτά πριν την επαφή.

Ποιες ασκήσεις αναστολής της εκσπερμάτισης υπάρχουν;

Η πιο συνηθισμένη τεχνική είναι η εκείνη κατά την  οποία προκαλείται διέγερση μέχρι το όριο της εκσπερμάτισης και αναστολή της με συμπίεση του πέους αρκετές φορές. Επίσης, υπάρχουν ασκήσεις κατά τις οποίες κάθεται ή ξαπλώνει ο άνδρας με τέτοιο τρόπο που να μην πιέζει το περίνεο και προσπαθεί να σφίξει τους μύες σαν να προσπαθεί να διακόψει την ούρηση για 5 δευτερόλεπτα και έπειτα αφήνει χαλαρούς τους μύες για 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνει για 10 φορές. Η τεχνική αυτή καλό είναι να εφαρμόζεται δυο φορές περίπου κάθε μέρα.

Χρήση κατάλληλου προφυλακτικού

Στο εμπόριο έχουν δημιουργηθεί προφυλακτικά με επιβραδυντικές ουσίες, ενώ μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στο πάχος του υλικού του προφυλακτικού, μειώνοντας έτσι τον ερεθισμό.

Υπάρχει οριστική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης ;

Επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να αποκλείει την εκδήλωση αυτής της δυσλειτουργίας, όμως εφόσον δεν λειτουργήσει κάποια από τις μεθόδους που προαναφέρθηκαν τότε μπορεί να συμβουλευτεί ο άνδρας έναν γιατρό που για να αποκλείσει τους οργανικούς παράγοντες και στη συνέχεια, κάποιον ψυχοθεραπευτή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι γιατροί εφόσον διαπιστώσουν πως μπορεί η πρόωρη εκσπερμάτιση να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια ή και σε κατάθλιψη, χορηγούν αντικαταθλιπτική αγωγή ή αγχολυτικά, ώστε να βοηθήσουν τον ασθενή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη αγωγή δείχνει να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ασθενών με έντονο άγχος ή κατάθλιψη.

Οι συμβουλές ενός εξειδικευμένου γιατρού στον τομέα της σεξουαλικής υγείας που απευθύνονται σε κάθε άνδρα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του, ίσως να είναι η πιο σωστή λύση μακροπρόθεσμα, αν το πρόβλημα επιμείνει.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Home remedies for premature ejaculation https://www.medicalnewstoday.com/articles/327388.php

Pelvic floor muscle rehabilitation for patients with lifelong premature ejaculation: a novel therapeutic approach https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003840/

An overview on role of some trace elements in human reproductive health, sperm function and fertilization process. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31203261

Premature ejaculation: an update on definition and pathophysiology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6732885/