Καρδιά και αγγεία

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς των ποδιών σας;

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι παχιές, εξογκωμένες φλέβες ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, συνήθως στο κάτω μέρος των ποδιών σας. Το αίμα διατρέχει το σύστημά σας με έναν τρόπο – από την καρδιά σας μέσω των αρτηριών σας στα όργανα του σώματός σας και πάλι πίσω μέσω των φλεβών σας.

Όμως, η πίεση στις φλέβες σας είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις αρτηρίες σας, οπότε διαθέτουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης για να σταματήσουν τη ροή του αίματος προς τα πίσω. Εάν μία από αυτές αποδυναμωθεί, το αίμα μπορεί να αρχίσει να διαρρέει προς τα πίσω. Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην επόμενη βαλβίδα της γραμμής και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα; Πυκνές, εξογκωμένες κιρσώδεις φλέβες.

Οι κιρσοί διαφέρουν από τις ευρυαγγείες, που μοιάζουν με μικρούς «ιστούς αράχνης» κάτω από το δέρμα. Δεν ξεχωρίζουν από την επιφάνεια του δέρματος και δεν είναι αισθητές. Δεδομένου ότι δεν προκαλούν τις ίδιες επιπλοκές με τους κιρσούς, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης των κιρσών;

Υπάρχουν ένα σωρό μύθοι σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν κιρσούς. Στην πραγματικότητα, συνήθως δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία. Συχνά είναι κληρονομικοί οι κιρσοί, δηλαδή υπάρχει στην οικογένεια μια προδιάθεση αδυναμίας στις βαλβίδες των φλεβών που διατηρούν τη ροή του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση. Γίνονται πιο συχνές με την ηλικία και συχνά εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη – όσες περισσότερες γέννες κάνετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μείνουν όταν γεννηθεί το μωρό σας.

Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά είναι μάλλον καλύτερο να την αποφεύγετε για παν ενδεχόμενο. Μπορεί να αναπτύξετε κιρσούς μετά από θρόμβο σε μια βαθιά φλέβα του ποδιού σας, που ονομάζεται φλεβοθρόμβωση. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών στις γυναίκες, αλλά όχι τους άντρες.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι κιρσοί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και δεν θα καταλάβετε ότι τους έχετε αν δεν τους κοιτάξετε.

Αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν:

  • Πόνο
  • Κνησμό
  • Βαρύτητα ή πρήξιμο στα πόδια σας
  • Ξηρό ή παχύ δέρμα, το οποίο ονομάζεται κιρσικό έκζεμα
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, έλκη στα πόδια

Οι κιρσοί μπορεί επίσης μερικές φορές να φλεγμαίνουν, με αποτέλεσμα να γίνονται κόκκινοι, ζεστοί και επώδυνοι. Περιστασιακά μπορεί επίσης να αιμορραγούν, ειδικά αν χτυπήσετε. Αν συμβεί αυτό, ξαπλώστε και βάλτε το πόδι σας σε ένα μαξιλάρι να βρίσκεται ψηλά (ή ξαπλώστε στον καναπέ με το πόδι σας πάνω στο μπράτσο). Απλώστε ένα καθαρό πανί και πιέστε δυνατά για τουλάχιστον 10 λεπτά. Εάν η αιμορραγία επιμένει ή είναι έντονη, καλέστε ασθενοφόρο.

Να θυμάστε ότι αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα όπως ασπιρίνη ή  βαρφαρίνη τότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να σταματήσει η αιμορραγία.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς;

Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, τα απλά μέτρα του τρόπου ζωής μπορούν συχνά να κρατήσουν τα συμπτώματα μακριά. Τα πόδια σας είναι πιο πιθανό να πονάνε από τους κιρσούς αν κάθεστε ή στέκεστε ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γι’ αυτό προσπαθήστε να προσθέσετε λίγη κίνηση στην καθημερινότητα σας. Το να κάθεστε ή ιδανικά να ξαπλώνετε με τα πόδια σας ψηλά όποτε μπορείτε, θα ανακουφίσει από τον πόνο και το πρήξιμο. Οι κάλτσες συμπίεσης ή στήριξης μπορούν να ανακουφίσουν από την πίεση και τον πόνο – αν και οι κάλτσες συμπίεσης ειδικότερα μπορεί να είναι δύσκολο να φορεθούν, ειδικά αν έχετε αρθρίτιδα.

Στις μέρες μας η παραδοσιακή επέμβαση αφαίρεσης των φλέβων με φυσικό τρόπο υπό αναισθησία, γίνεται σπάνια. Είναι πιο πιθανό να σας προσφερθεί θεραπεία με λέιζερ ή με αφρό ή χημική ουσία που εγχέεται στις φλέβες για να τις κλείσει .Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σκληροθεραπεία.

Αυτές οι νεότερες τεχνικές παρέχουν καλά αποτελέσματα για τους περισσότερους ανθρώπους, με μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσετε μελανιές και άλλες επιπλοκές. Χρειάζεται να διατηρείτε τις φλέβες συμπιεσμένες με επιδέσμους ή κάλτσες συμπίεσης για μερικές εβδομάδες. Ο γιατρός σας θα σας παροτρύνει επίσης να συνεχίσετε να περπατάτε.