Διατροφή, Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πώς να απαλλαγείτε από τις αιμορροΐδες

Το να μεγαλώνει κανείς μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματα του, μπορεί όμως να έχει και αρκετά μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα τις αιμορροΐδες.

Αυτές οι πρησμένες μικρές φλέβες στο εξωτερικό μέρος του πρωκτού μπορεί να κάνουν τις κενώσεις πολύ επώδυνες. Κλασσικά συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι ο πόνος στην περιοχή, φαγούρα, και αιμορραγία. Αν και οι αιμορροΐδες σπάνια είναι επικίνδυνες, είναι ωστόσο επώδυνες και ενοχλητικές και μπορεί να ταλαιπωρούν τον ασθενή ακόμη και σε καθημερινή βάση, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες έχουν δύο διαφορετικούς τύπους, τις εσωτερικές που αναπτύσσονται μέσα στο εσωτερικό του πρωκτού και τις εξωτερικές που είναι στην επιφάνεια του πρωκτού, όμως και οι δύο τύποι προκαλούν ενοχλήσεις καθώς οι κενώσεις τις ερεθίζουν και μπορεί να δημιουργηθεί πόνος και αιμορραγία.

Ο ασθενής μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να λάβει ορισμένα μέτρα, ώστε να βελτιώσει την κατάσταση του και να μειώσει την ενόχληση. Η Dr. Jacqueline Wolf, γαστρεντερολόγος και Καθηγήτρια Ιατρικής του Harvard-affiliated Beth Israel Deaconess Medical Center, δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των αιμορροΐδων και πότε θα είναι ώρα να καταφύγετε στο νυστέρι.

Τι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση;

Υπάρχουν 6 σημαντικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσει ο ασθενής θα δει βελτίωση και θα επισπεύσει τη διαδικασία επούλωσης.

  1. Αυξήστε τις φυτικές ίνες Το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι σίγουρα να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών, ώστε να παίρνετε καθημερινά μία ποσότητα 25-30 γρ. Αν δεν μπορείτε μέσω της διατροφής να αγγίξετε αυτό το νούμερο, ίσως να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής.
  2. Γιαούρτι με λάδι Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με γιαούρτι και φάτε το μαζί με το πρωινό σας, ώστε να βοηθήσετε τα κόπρανα να μαλακώσουν και να γλιστρήσουν πιο εύκολα συμβουλεύει η Dr. Wolf, η οποία όμως προειδοποιεί να μην το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί ενδέχεται να υπάρχουν ενοχλητικές διαρροές στο εσώρουχο.
  3. Μην αναβάλετε Όταν αισθανθείτε την ανάγκη, πηγαίνετε αμέσως στο μπάνιο και μην περιμένετε για μια πιο βολική στιγμή. Το να αναβάλετε τις κενώσεις για αργότερα μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, να δημιουργήσει έντονη δυσκοιλιότητα και να επιδεινωθεί το πρόβλημά σας.
  4. Χρησιμοποιήστε σκαλάκι Το να χρησιμοποιείται ένα ειδικό σκαλάκι κάτω από τα πόδια σας την ώρα που είστε στο μπάνιο βοηθά, ώστε να έχετε πιο ομαλές και ανώδυνες κενώσεις.
  5. Αλοιφές και κρέμες Υπάρχουν αρκετές φυτικές κρέμες και αλοιφές που μπορεί να σας βοηθήσουν. Αν όμως δείτε ότι δεν βελτιώνουν την κατάσταση, μπορείτε να ζητήσετε από την γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική.

Πότε πρέπει να καταφύγετε στο νυστέρι

Αν παρά όλες σας τις προσπάθειες οι αιμορροΐδες δεν φεύγουν με τίποτα ή αιμορραγούν συχνά, ή είναι πολύ επώδυνες ζητείστε από το γιατρό σας να τις αφαιρέσει χειρουργικά, ή να χρησιμοποιήσει κάποια από τις νέες τεχνικές που στοχεύουν στη μείωση τους ή ακόμη και στην εξάλειψή τους σε ελάχιστο χρόνο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved