Υγεία Δέρματος

Πώς να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια;

Πολλοί άνθρωποι έχουν ρυτίδες κάτω από τα μάτια, οι οποίες αποτελούν φυσική εξέλιξη της γήρανσης. Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, το δέρμα τους χάνει την ικανότητα του να ανανεώνεται και κυρίως το δέρμα κάτω από τα μάτια επειδή είναι λεπτό, είναι και πιο ευαίσθητο στη διαδικασία της γήρανσης.

Ποιοι είναι οι τύποι των ρυτίδων κάτω από τα μάτια και ποιες οι αιτίες τους;

Οι ρυτίδες που αναπτύσσονται κάτω από τα μάτια είναι διαφορετικών τύπων και έχουν διαφορετική αιτία.

1. Δυναμικές ρυτίδες

Οι δυναμικές ρυτίδες αναπτύσσονται κάτω από τα μάτια λόγω της επαναλαμβανόμενης συστολής των μυών κάτω από το δέρμα. Αυτές οι ρυτίδες, συνήθως αναπτύσσονται ανάμεσα στο μέτωπο και τα φρύδια και κοντά στις εξωτερικές γωνίες των ματιών.

2. Στατικές ρυτίδες

Οι στατικές ρυτίδες προκαλούνται από βλάβες στο δέρμα και είναι εμφανείς ακόμη και όταν το πρόσωπο είναι σε ήρεμη κατάσταση. Σημειώνεται ότι με την πάροδο του χρόνου οι δυναμικές ρυτίδες μπορούν να μετατραπούν σε στατικές ρυτίδες. Οι αιτίες αυτού του τύπου ρυτίδων είναι η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

3. Πτυχώσεις ρυτίδων

Οι πτυχώσεις ρυτίδων αναπτύσσονται λόγω της χαλάρωσης των δομών του προσώπου που παρατηρείται εξαιτίας της ηλικίας. Συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα στη μύτη και το στόμα και κάτω από τα μάτια.

Ποιες θεραπείες συνιστώνται για τις ρυτίδες;

1. Οικιακές θεραπείες

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε διάφορες θεραπείες για να βελτιώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων κάτω από τα μάτια τους. Οι οικιακές θεραπείες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση φετών αγγουριού κάτω από τα μάτια ή τη χρήση μάσκας προσώπου από μπανάνα, ωστόσο λίγα είναι τα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες, μια χημική ένωση που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα, όπως το πράσινο τσάι και τα ρόδια, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι η χρήση κρέμας με βιταμίνη C έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

2. Καλλυντικά προϊόντα

Σήμερα, πωλούνται εκατοντάδες προϊόντα αντιγήρανσης και κρέμες ματιών στα φαρμακεία, αλλά τα στοιχεία των ερευνών που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα τους ποικίλλουν. Σε κάθε περίπτωση, η Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογικής Χειρουργικής, συνιστά την προσοχή των καταναλωτών όταν  αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν που υπόσχεται τέλεια αποτελέσματα και τους συμβουλεύει να χρησιμοποιούν τα ακόλουθα:

 • Ενυδατικά προϊόντα για την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια
 • Ειδικά προϊόντα για ρυτίδες
 • Αποφυγή χρήσης περισσότερων από ένα αντιγηραντικά προϊόντα μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες
 • Προϊόντα για συγκεκριμένο τύπο δέρματος
 • Υποαλλεργικά προϊόντα

Τα συστατικά που πρέπει να αναζητά το κοινό στις ετικέτες των προϊόντων αντιγήρανσης περιλαμβάνουν:

 • Αντηλιακό SPF ευρέος φάσματος
 • Ρετινόλη
 • Αντιοξειδωτικά
 • Άλφα υδροξύ οξέα
 • Αργανέλαιο

3. Καλλυντικά και ιατρικές θεραπείες

Υπάρχουν πολλές καλλυντικές και ιατρικές θεραπείες για τις ρυτίδες, οι οποίες τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές από τις θεραπείες που πραγματοποιούνται στο σπίτι και τα προϊόντα ομορφιάς, αλλά την ίδια στιγμή έχουν και περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι κοινές ιατρικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Αναζωογόνηση προσώπου: Κατά την αναζωογόνηση του προσώπου, ο γιατρός θα εγχύσει μια ουσία στο δέρμα, που ονομάζεται botulinum toxin ή Botox. Η θεραπεία αυτή, διακόπτει την κίνηση των μυών που βρίσκονται κάτω από τις ρυτίδες. Οι βελτιωτικές επιδράσεις αυτής της θεραπείας διαρκούν 3-4 μήνες. Οι πιθανές παρενέργειες είναι η μακροχρόνια παράλυση των μυών και η μόνιμη βλάβη στα μάτια.
 • Συμπληρωτικά: Οι γιατροί τα ονομάζουν συμπληρωτικά μαλακού ιστού ή δερματικά συμπληρωτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της πληρότητας σε κοίλες περιοχές, όπως αυτές που αναπτύσσονται κάτω από τα μάτια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός θα εγχύσει κολλαγόνο ή υαλουρονικό οξύ στο δέρμα κάτω από τα μάτια. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως άμεσα. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν μώλωπες, αιμορραγία και λοίμωξη, ενώ σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αγγειακή απόφραξη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέκρωση του ιστού.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Under eye wrinkles: How to get rid of lines https://www.medicalnewstoday.com/articles/under-eye-wrinkles

WRINKLE REMEDIES https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/wrinkle-remedies#

Types of Wrinkles & Wrinkle Treatments https://www.facialesthetics.org/patient-info/facial-esthetics/wrinkle-treatment/

Skin Ageing and its Remedies: A review http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.432.2355&rep=rep1&type=pdf

Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

HOW TO SELECT ANTI-AGING SKIN CARE PRODUCTS https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/selecting-anti-aging-products

Green tea and pomegranate aid in preventing skin damage https://www.bad.org.uk/News.aspx?sitesectionid=154&itemid=1104

Double‐Blind, Half‐Face Study Comparing Topical Vitamin C and Vehicle for Rejuvenation of Photodamage https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1524-4725.2002.01129.x

FILLERS: PREPARATION https://www.aad.org/public/cosmetic/wrinkles/fillers-preparation

CHOOSING THE BEST SKIN CARE PRODUCTS https://www.asds.net/skin-experts/skin-care/choosing-the-best-skin-care-products

The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25673976

BOTULINUM TOXIN THERAPY: OVERVIEW https://www.aad.org/public/cosmetic/wrinkles/botulinum-toxin-overview