Υγεία του ματιού

Πώς να αποφύγετε την ξηροφθαλμία κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Τι προκαλεί ξηροφθαλμία τον χειμώνα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε ξηροφθαλμία το χειμώνα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι καιρικές αλλαγές, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επιδεινώσουν την ξηροφθαλμία οποιαδήποτε εποχή του έτους:

  • Αυξημένη έκθεση στο κρύο, τον ξηρό αέρα και τον άνεμο
  • Η κεντρική θέρμανση μπορεί να ξηράνει τα μάτια, καθώς η θέρμανση του αέρα εξατμίζει το νερό σε αυτόν, δημιουργώντας μια ξηρή ατμόσφαιρα
  • Μεγάλα χρονικά διαστήματα εργασίας σε οθόνη υπολογιστή
  • Έλλειψη ύπνου
  • Διατροφή με έλλειψη ωμέγα 3 και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών
  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Φοράτε φακούς επαφής
  • Λήψη αντιισταμινικών για κρυολόγημα

Υπάρχουν επίσης άλλες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Α, το σύνδρομο Sjögren, τη δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων και τις οφθαλμικές λοιμώξεις.

Τα άτομα άνω των 50 ετών, ιδίως οι γυναίκες, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ξηρότητα των ματιών τους, κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων ή κατά την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας;

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι:

  • Κνησμός
  • Πόνος
  • Δάκρυα
  • Αίσθημα άμμου μέσα στα μάτια
  • Κόκκινο χρώμα
  • Θόλωμα
  • Ευαισθησία στο φως
  • Πιο υδαρή από το κανονικό
  • Παραγωγή κολλώδους βλέννας
  • Κούραση των ματιών γρηγορότερα από το συνηθισμένο
  • Δυσκολία να διαβάσετε ή να συγκεντρωθείτε σε μια οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Αισθάνεστε βαρύτητα

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία θεωρείται γενικά μια χρόνια πάθηση. Ωστόσο, ενώ δεν μπορεί να θεραπευτεί, είναι δυνατόν να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά και να μειώσετε τα συμπτώματά της.

Η χειρουργός οφθαλμολογίας και οφθαλμοπλαστικής Dr Elizabeth Hawkes λέει ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την ξηροφθαλμία στο σπίτι με διάφορους τρόπους.

“Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία διατηρώντας τα μάτια σας καθαρά και κάνοντας τακτικά διαλείμματα από τις οθόνες των υπολογιστών. Επίσης, είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι δεν καταπονείτε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό φροντίζοντας η οθόνη να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Αν φοράτε φακούς επαφής, μπορεί να σας βοηθήσει να τους βγάζετε και να φοράτε γυαλιά περιστασιακά για να τους δώσετε ένα διάλειμμα. Ο άφθονος ύπνος είναι επίσης απαραίτητος”.

Η Dr Hawkes εξηγεί ότι ένας φαρμακοποιός μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει συμβουλεύοντας σας για πιθανές θεραπείες, όπως οφθαλμικές σταγόνες, τζελ ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι σταγόνες και τα τζελ μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή δακρύων και να μειώσουν τον κίνδυνο βλάβης του κερατοειδούς σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ξηροφθαλμίας, οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να είναι απαραίτητες για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι σταγόνες μπορούν να αυξήσουν την υγρασία στα μάτια σας και αποτελούν μια συνηθισμένη θεραπεία. Τα τεχνητά δάκρυα μπορεί επίσης να λειτουργήσουν καλά για ορισμένους ανθρώπους.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αλλάξει τα φάρμακα που παίρνετε, εάν αυτά προκαλούν ξηρότητα στα μάτια σας.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, ο τύπος των φακών που φοράτε μπορεί να ξηραίνει τα μάτια σας. Ως εκ τούτου, ένας οπτικός μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό είδος φακού που είναι πιο μαλακός, πιο υγρός και επιτρέπει στα μάτια σας να αναπνέουν καλύτερα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν η ξηροφθαλμία σας δεν υποχωρεί με τη χρήση άλλων θεραπειών, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση. Τέτοιες επεμβάσεις μπορούν να διεγείρουν τη ροή των δακρύων ή ένας οφθαλμίατρος μπορεί να καθαρίσει το βλέφαρό σας.

Μπορεί να προληφθεί η ξηροφθαλμία πριν εμφανιστεί;

Είναι δυνατόν να προλάβετε την ξηροφθαλμία, αρκεί να διατηρείτε τα μάτια σας καθαρά και υγιή. Θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και να φροντίζετε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε οθόνες. Κάντε τακτικά διαλείμματα από τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το tablet σας και περιορίστε τον χρόνο που περνάτε βλέποντας τηλεόραση. Τρώτε μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα 3 και προσπαθήστε να μην περνάτε πολύ καιρό σε ξηρά κλίματα με κλιματισμό ή σε χώρους με κεντρική θέρμανση. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα στο σπίτι για να αποφύγετε την ξηρότητα του αέρα. Τέλος, να φοράτε γυαλιά για να προστατεύετε τα μάτια σας όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αν φυσάει.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό για ξηροφθαλμία;

Η Dr Hawkes συνιστά να επικοινωνήσετε με τον γενικό σας ιατρό ή έναν ειδικό εάν το πρόβλημα με την ξηροφθαλμία επιμένει και έχετε ήδη δοκιμάσει σπιτικές θεραπείες για μερικές εβδομάδες. Εάν επισκεφθείτε τον γενικό σας ιατρό ή έναν οπτικό, μπορούν να σας προσφέρουν μια ενδελεχή εξέταση των ματιών σας.

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οξύ πόνο ή οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα των βλεφάρων σας ή στην όρασή σας.

Είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζετε έγκαιρα την ξηροφθαλμία. Η αγνόηση του προβλήματος επιτρέπει την κλιμάκωσή του και μπορεί να σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved