Ψυχική υγεία

Πώς να απομακρύνετε τις αγχωτικές σκέψεις που προκαλούνται από την COVID-19;

Έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές τους τελευταίους μήνες, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι οι στιγμές που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Κανένας άνθρωπος της δεκαετίας μας, δεν έχει βιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν και είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθει αναστατωμένος, νευρικός, ανήσυχος και φοβισμένος.

Το να αισθάνεται κάποιος άγχος, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αγχωτικά γεγονότα είναι φυσιολογικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μάθει να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει το άγχος του, καθώς όπως υπογράμμιζε ο Susan Samuels, ψυχίατρος στο NewYork-Presbyterian και το Weill Cornell Medicine, «οι αγχωτικές σκέψεις που μένουν αδιαχείριστες χτίζουν η μία πάνω στην άλλη και τελικά χάνουμε τον έλεγχο». Το άγχος που μένει αδιαχείριστο εξουθενώνει τον άνθρωπο και οδηγεί σε αρνητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως για παράδειγμα στην κατάχρηση ουσιών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε ψυχικές ασθένειες όπως γενικευμένη διαταραχή άγχους, Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος και τις αγχωτικές σκέψεις;

Οι αγχωτικές σκέψεις, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται και να αποσιωπώνται, γιατί αυτό τους δίνει το περιθώριο να επιδεινώνονται. Αντίθετα, οι αγχωτικές σκέψεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένους τρόπους. Πιο κάτω αναφέρονται μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης των αγχωτικών σκέψεων:

1. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα πραγματικά γεγονότα

Μερικά γεγονότα μπορεί να είναι σοκαριστικά, άρα και αγχωτικά, όπως οι καθημερινές μετρήσεις των λοιμώξεων και των θανάτων από κορωνοϊό. Υπενθυμίστε όμως στον εαυτό σας ότι λαμβάνονται πολλά αποτελεσματικά μέτρα από τις κυβερνήσεις, που μειώνουν την εξάπλωση της νόσου και πράγματι μέχρι στιγμής είχαν θετικά αποτέλεσμα. Δείτε το σημερινό αποτέλεσμα των μέτρων αυτών και καθησυχάστε τον εαυτό σας ότι πράγματι όλα θα πάνε καλά εάν συνεχίσετε να προστατεύετε τον εαυτό σας.

2. Περιορίστε τη παρακολούθηση ειδήσεων

Σύμφωνα με την Δρ. Samuels, πολλοί από εμάς ελέγχουμε σχεδόν με μανία κάθε μερικά λεπτά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να μάθουμε νεότερα για τον κορωνοϊό. Αυτό πραγματικά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο άγχος.

Αντί να κάνετε κάτι τέτοιο, ορίστε στον εαυτό σας μια προκαθορισμένη ώρα κατά την οποία θα ελέγχει το οτιδήποτε νεότερο υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για την παρακολούθηση ειδήσεων στην τηλεόραση. Στην πραγματικότητα όμως, θα μπορούσατε να παραβλέψετε εντελώς τα μέσα ενημέρωσης και απλά να ενημερώνεστε από την τοπική κυβέρνηση για τα ισχύοντα μέτρα, τις στρατηγικές πρόληψης και για οτιδήποτε άλλο σημαντικό αφορά την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή σας.

3. Παραμείνετε σε μια υγιή ρουτίνα

Μπορεί η καθημερινή σας ρουτίνα να έχει αλλάξει, αλλά φροντίστε να δημιουργήσετε μια νέα υγιή ρουτίνα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ρουτίνες δίνουν στον άνθρωπο ένα αίσθημα σταθερότητας. Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε την μέρα σας με μια πρωινή βόλτα, να κάνετε γιόγκα μετά τη δουλειά και να μαγειρέψετε το δείπνο μαζί με τα παιδιά σας. Το να μένουμε σπίτι όσο περισσότερο γίνεται και το να κρατάμε κοινωνικές αποστάσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις υγιεινές μας συνήθειες και να απομονωθούμε στο σπίτι, αντιθέτως, τώρα είναι η στιγμή που τις χρειαζόμαστε περισσότερο.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved