Θεραπεία

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά ένα τετράποδο μπαστούνι;

Τι είναι το τετράποδο μπαστούνι και πώς μπορεί ο φυσικοθεραπευτής σας να σας βοηθήσει να το χρησιμοποιήσετε για περπάτημα;

Το τετράποδο μπαστούνι είναι μια συσκευή κινητικότητας που βοηθάει στο περπάτημα και την κινητικότητα. Είναι παρόμοιο με ένα συνηθισμένο μπαστούνι, αλλά έχει μια μεταλλική βάση στο κάτω μέρος με τέσσερα μικρά πόδια που εκτείνονται από τη βάση. Αυτά τα πόδια έχουν ελαστικά καλύμματα που βοηθούν στη μείωση της ολίσθησης στο δάπεδο. Τα τετράποδα μπαστούνια είναι συνήθως κατασκευασμένα από ελαφρύ αλουμίνιο και ρυθμίζονται με ένα μικρό κουμπί.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί ένα τετράποδο μπαστούνι;

Περιστασιακά, μετά από ασθένεια ή τραυματισμό, το ένα ή και τα δύο πόδια σας μπορεί να είναι αδύναμα. Αυτή η αδυναμία μπορεί να σας εμποδίζει να περπατάτε κανονικά. Μια παρατεταμένη περίοδος ακινητοποίησης ή κατάκλισης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ισορροπία σας.  Ένα τετράποδο μπαστούνι σας βοηθά να παρέχετε πρόσθετη στήριξη για να μπορείτε να περπατάτε ανεξάρτητα και με ασφάλεια. Ένα πλεονέκτημα του τετράποδου μπαστουνιού είναι ότι παρέχει καλή σταθερότητα. Τα τετράποδα μπαστούνια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στις σκάλες, σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο ή τροχήλατο περιπατητή. Ενώ κάθεστε, ένα τετράγωνο μπαστούνι μπορεί να σταθεί δίπλα σας και δεν θα πέσει. Όταν σηκώνεστε από το κάθισμα, βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε το τετράποδο μπαστούνι για να τραβηχτείτε από την καρέκλα, καθώς μπορεί να ανατραπεί. Σηκωθείτε πρώτα και, στη συνέχεια, πιάστε τη λαβή.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του τετράποδου μπαστουνιού;

Ένα μειονέκτημα του τετράποδου μπαστουνιού είναι ότι απαιτεί να περπατάτε λίγο πιο αργά. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αν το βάδισμα και η ισορροπία σας έχουν επηρεαστεί μετά από τραυματισμό ή ασθένεια. Αλλά, αν θέλετε να περπατήσετε κάπου γρήγορα, ένα μπαστούνι τετράποδου μπαστουνιού πιθανότατα θα σας επιβραδύνει. Ένα τετράποδο  μπαστούνι μπορεί επίσης να δημιουργήσει κίνδυνο σκοντάμματος. Με τη μεγάλη του βάση, μπορεί να κλωτσήσετε κατά λάθος το κάτω μέρος του μπαστουνιού σας, οδηγώντας σε απώλεια ισορροπίας και πτώση.

Ποιοι είναι οι τύποι του τετράποδου μπαστουνιού;

Υπάρχουν βασικά δύο τύποι τετράποδων μπαστουνιών: ευρεία και στενή βάση τετράποδων μπαστουνιών. Τα μπαστούνια ευρείας βάσης (WBQC) έχουν μεγαλύτερη βάση όπου συνδέονται τα τέσσερα πόδια. Αυτό συμβάλλει στην παροχή μεγαλύτερης στήριξης και βελτιωμένης σταθερότητας κατά το περπάτημα. Ένα τετράποδο μπαστούνις με ευρεία βάση είναι βαρύτερο και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελιχθεί. Ένα τετράγωνο μπαστούνι στενής βάσης (NBQC) έχει στενότερη βάση όπου συνδέονται τα πόδια. Παρόλο που παρέχει λιγότερη στήριξη από ένα ευρείας βάσης, είναι ευκολότερο να το σηκώσετε και να το χειριστείτε κατά το περπάτημα.

Πώς να περπατάτε με ένα τετράποδο μπαστούνι;

Για να περπατήσετε με ένα τετράποδο μπαστούνι, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

  1. Κρατήστε το μπαστούνι στο ένα χέρι. Εάν το ένα πόδι είναι αδύναμο, κρατήστε το μπαστούνι στο χέρι που βρίσκεται απέναντι από το αδύναμο πόδι.
  2. Προχωρήστε το μπαστούνι προς τα εμπρός κατά μήκος του χεριού σας. Βεβαιωθείτε ότι και τα τέσσερα πόδια του μπαστουνιού έρχονται σε επαφή με το δάπεδο για να αποφύγετε την ανατροπή.
  3. Προχωρήστε μπροστά με το αδύναμο πόδι.
  4. Πιέστε απαλά προς τα κάτω τη λαβή του μπαστουνιού με το χέρι σας για να βοηθήσετε στη σταθερότητα. Προχωρήστε με το άλλο πόδι σας λίγο πιο πέρα από το πρώτο πόδι.
  5. Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο.

Βεβαιωθείτε ότι ο φυσικοθεραπευτής σας σας βοηθάει να στήσετε το τετράποδο μπαστούνι και να αποφύγετε τα συνήθη λάθη που κάνουν μερικοί άνθρωποι όταν περπατούν με μπαστούνι.

Πότε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το τετράποδο μπαστούνι;

Καθώς η δύναμη και η ισορροπία σας βελτιώνονται, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το περπάτημα είναι ευκολότερο. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό μπαστούνι, το οποίο παρέχει λιγότερη υποστήριξη ή να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου τη συσκευή. Φροντίστε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και τον φυσικοθεραπευτή σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το τετράποδο μπαστούνι. Περιστασιακά, οι περιορισμοί στη δύναμη και την ισορροπία είναι μόνιμοι και, επομένως, το περπάτημα με το τετράποδο μπαστούνι μπορεί επίσης να είναι μόνιμο.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The impact of extended bed rest on the musculoskeletal system in the critical care environment https://extremephysiolmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13728-015-0036-7