Παιδί

Πώς να διαχειριστείτε ένα θυμωμένο παιδί με αυτισμό;

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού χαρακτηρίζεται συχνότερα από προκλήσεις γύρω από την κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς ή ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά επιθετικότητας μπορεί να είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με αυτισμό σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν με άλλες αναπτυξιακές αναπηρίες.

Εάν το παιδί σας με αυτισμό βιώνει επιθετικές, καθοδηγούμενες από θυμό κρίσεις κατάρρευσης, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενημερωθείτε. Στη συνέχεια, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλάνο που θα βοηθήσει το παιδί και την οικογένειά σας να ευημερήσουν.

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με αυτισμό που εκφράζει θυμό;

Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του αυτισμού και του θυμού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Research in Autism Spectrum Disorders ανέφερε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά με αυτισμό εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι οδοί προς την επιθετικότητα συχνά περιλαμβάνουν κοινωνικό άγχος και αναπόληση θυμού. Παρόλο που οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη δεν είχαν αυτισμό, και οι δύο οδοί αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού.

Εάν το παιδί σας είναι συχνά θυμωμένο και ξεσπάει, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε. Μπορεί να φοβάστε ότι το παιδί σας θα κάνει κακό στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλο.

Ποια είναι τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε το αυτιστικό παιδί σας;

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι σημαντική τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Όσο περισσότερα καταλαβαίνετε, τόσο πιο υποστηρικτικοί μπορείτε να είστε.

Ορισμένες κοινές τεχνικές διαχείρισης του θυμού του αυτισμού περιλαμβάνουν:

  1. Να παραμένετε ήρεμοι, ειδικά επειδή τα παιδιά με αυτισμό συχνά έχουν εκρήξεις θυμού όταν αισθάνονται συγκλονισμένα και δεν μπορούν να εκφραστούν. Παραμένοντας ήρεμοι και ελέγχοντας τα συναισθήματά σας, μπορείτε να αποτρέψετε την κλιμάκωση της κατάστασης
  2. Περιορίζοντας αυτά που λέτε, καθώς το παιδί με αυτισμό θα αισθάνεται έντονα αγχωμένο. Δεδομένου ότι τα παιδιά με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη γλώσσα, είναι χρήσιμο να λέτε όσο το δυνατόν λιγότερα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, χρησιμοποιώντας σύντομες φράσεις. Για παράδειγμα, “κάτσε κάτω” αντί για “Γιώργο, έλα στο σαλόνι και κάτσε στην καρέκλα”
  3. Αναγνωρίστε τα εναύσματα, ώστε να μπορείτε να αποτρέψετε τα ξεσπάσματα, ειδικά όταν τα εναύσματα είναι αισθητηριακά. Αναζητήστε εμφανή σημάδια και συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας σφίγγει τις γροθιές του πριν εκνευριστεί, μπορείτε να του προτείνετε οποιαδήποτε ηρεμιστική δραστηριότητα λειτουργεί για εκείνο πριν συμβεί η πλήρης κατάρρευση

Ποιες δραστηριότητες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την διαχείριση του θυμού για τον αυτισμό;

Ο έλεγχος του θυμού στον αυτισμό απαιτεί δομή. Κανείς δεν γνωρίζει το παιδί σας καλύτερα από εσάς, γι’ αυτό και πρέπει να δημιουργήσετε δομή στη ζωή του. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει όσο το δυνατόν πιο άνετα και χαλαρά. Για παράδειγμα, ορισμένοι γονείς διαπιστώνουν ότι το παιδί τους χρειάζεται χρόνο μόνο του για να επαναφορτιστεί, ενώ άλλοι ωφελούνται από οπτικές ή χαλαρωτικές δραστηριότητες.

Η εξάσκηση σε δραστηριότητες διαχείρισης του θυμού είναι ένας σημαντικός μηχανισμός αντιμετώπισης. Γι’ αυτό πρέπει να ασχολείστε με αυτές τις δραστηριότητες όταν το παιδί σας είναι ήρεμο και δεκτικό. Ορισμένα παιδιά λατρεύουν να περπατούν στη φύση. Έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα βοηθά στη βελτίωση της αρνητικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας. Δεδομένου ότι η γιόγκα συχνά εκμεταλλεύεται τα δυνατά σημεία των παιδιών με αυτισμό, ενώ παράλληλα μειώνει το άγχος, ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι ήρεμα, συγκεντρωμένα και πιο πρόθυμα να μάθουν.

Οι τέχνες και οι χειροτεχνίες είναι μια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα που επιτρέπει στα παιδιά να εκφραστούν. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά το πώς αισθάνεται, ζητήστε του να ζωγραφίσει τα συναισθήματά του.

Ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα, το κλειδί είναι να παραμείνετε ενσυναισθητικοί, υπομονετικοί και υποστηρικτικοί.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Aggression in autism spectrum disorder: presentation and treatment options https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4922773/#

Aggressive Behavior Problems in Children with Autism Spectrum Disorders: Prevalence and Correlates in a Large Clinical Sample https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25221619/

The role of anger rumination and autism spectrum disorder-linked perseveration in the experience of aggression in the general population https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25212211/

Classroom Yoga Helps Improve Behavior Of Kids With Autism https://www.npr.org/sections/health-shots/2012/10/12/162782583/classroom-yoga-helps-improve-behavior-of-kids-with-autism