Ψυχική υγεία

Πώς να διαχειριστείτε το στρες και τον χρόνιο πόνο με τεχνικές χαλάρωσης

© Bialasiewicz | Dreamstime Stock Photos
© Bialasiewicz | Dreamstime Stock Photos

Τεχνικές χαλάρωσης: Πως να διαχειριστείτε το στρες και τον χρόνιο πόνο με φυσικό τρόπο;

Ο χρόνιος πόνος είναι σύνθετος. Η έρευνα, τα τελευταία 25 χρόνια, έχει δείξει ότι ο πόνος επηρεάζεται από συναισθηματικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί με τις φυσικές αιτίες του πόνου. Το χρόνιο στρες είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στον χρόνιο πόνο. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι με τους οποίους ο χρόνιος πόνος καθίσταται διαχειρίσιμος.

Πως αντιδρά το σώμα στο άγχος;

Για να κατανοήσετε το πώς λειτουργεί η φυσική ανακούφιση του πόνου, είναι σημαντικό να καταλάβετε πρώτα το πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα. Ο πόνος και το άγχος έχουν παρόμοια επίδραση στο σώμα. Όταν κάποιος αγχώνεται ή πονά, τότε ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, η πίεση του αίματος ανεβαίνει, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και ρηχή και οι μυς του σώματος σφίγγονται. Σκεφτείτε απλά πώς θα νιώθατε εάν ένα αυτοκίνητο πεταγόταν ξαφνικά μπροστά σας με το ενδεχόμενο να σας χτυπήσει.

Όταν κάποιος, λοιπόν, βιώνει χρόνιο άγχος, είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους οικονομικών, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, το νευρικό του σύστημα κρατά το σώμα του σε συνεχή εγρήγορση, όπως την περιγράψαμε πιο πάνω. Αυτή η κατάσταση, προσθέτει ένα μεγάλο φορτίο στο σώμα. Τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται και οι μυς παραμένουν σταθερά σε κατάσταση έντασης.

Το χρόνιο στρες προκαλεί πόνο;

Μελέτες οι οποίες μέτρησαν την μυϊκή ένταση των ασθενών με χρόνιο πόνο στην πλάτη, έδειξαν ότι η απλή σκέψη ή η περιγραφή ενός αγχωτικού γεγονότος, μπορεί να αυξήσει δραματικά την ένταση των μυών της πλάτης. Οπότε, ναι! Το χρόνιο στρες προκαλεί πόνο.

Ποιες τεχνικές χαλάρωσης ανακουφίζουν φυσικά από τον πόνο;

Οι ασκήσεις χαλάρωσης, χαλαρώνουν το μυαλό, μειώνουν τις ορμόνες του στρες στο αίμα, χαλαρώνουν τους μυς και αυξάνουν την αίσθηση της ηρεμίας. Όταν κάποιος κάνει σε τακτική βάση ασκήσεις χαλαρώσεις, τότε το σώμα του οδηγείται σε μακροπρόθεσμες αλλαγές, οι οποίες εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες του στρες. Ο κάθε άνθρωπος, μπορεί να χαλαρώσει διαφορετικά, δεν υπάρχει ουσιαστικά σωστός και λανθασμένος τρόπος. Κάποιος μπορεί να επιλέγει την χαλαρωτική μουσική, άλλος την προσευχή και άλλος μια βόλτα. Ωστόσο, πιο κάτω αναφέρονται μερικές επιπλέον τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Τετραγωνική αναπνοή. Αναπνεύστε βαθιά, έτσι ώστε η κοιλιά σας να φουσκώνει σαν μπαλόνι με κάθε αναπνοή. Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το τέσσερα, κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το τέσσερα, εκπνεύστε αργά μετρώντας μέχρι το τέσσερα. Επαναλάβετε την άσκηση δέκα φορές.
  • Κατευθυντήριες εικόνες. Αναπνεύστε αργά και βαθιά. Φανταστείτε μια σκηνή, η οποία σας κάνει να νιώθετε ηρεμία, ασφάλεια και χαλάρωση. Φέρτε στο μυαλό σας χρώματα, ήχους, μυρωδιές και συναισθήματα. Ακολουθείστε αυτή τη μέθοδο μια φορά την ημέρα για 10-15 λεπτά.
  • Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε: Για παράδειγμα, αντί να σκεφτείτε ότι ο πόνος σας εμποδίζει να διαχειριστείτε τις δουλειές του σπιτιού σας, σκεφτείτε απλά ότι  κανένας δεν θα πεθάνει αν το σπίτι σας δεν είναι τέλειο. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος.
  • Ύπνωση. Υπάρχουν υπνοθεραπευτές που μπορούν να σου μάθουν τεχνικές ύπνωσης, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι ο καλός ύπνος απομακρύνει το άγχος.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved