Θεραπεία

Πώς να διαχειριστείτε τον πόνο;

Η διαχείριση του πόνου είναι ένας κλάδος της ιατρικής που εφαρμόζει την επιστήμη στη μείωση του πόνου. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του νευροπαθητικού πόνου, της ισχιαλγίας, του μετεγχειρητικού πόνου και άλλων. Η διαχείριση του πόνου είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη ιατρική ειδικότητα που υιοθετεί μια διεπιστημονική προσέγγιση για τη θεραπεία όλων των ειδών πόνου. Αξιολογούνται, αποκαθίστανται και θεραπεύονται οι ανθρώποι που πονάνε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει στη διαχείριση πόνου εάν ο πόνος σας είναι συνεχής.

Ποιοι είναι οι ειδικοί στη διαχείριση του πόνου;

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που ειδικεύονται στη διαχείριση του πόνου αναγνωρίζουν την πολύπλοκη φύση του πόνου και ένας γιατρός πόνου “προσεγγίζει το πρόβλημα από όλες τις κατευθύνσεις”. Ιδανικά, η θεραπεία σε μια κλινική πόνου είναι ασθενοκεντρική, αλλά στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να εξαρτάται από τους διαθέσιμους πόρους του ιδρύματος. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν καθιερωμένα πρότυπα για τους τύπους των κλάδων που πρέπει να περιλαμβάνονται, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι προσφορές θεραπείας θα διαφέρουν από κλινική σε κλινική. Αλλά τουλάχιστον, οι ειδικοί λένε ότι μια εγκατάσταση θα πρέπει να προσφέρει στους ασθενείς τρεις τύπους παρόχων υγειονομικής περίθαλψης:

  • έναν συντονιστή ιατρό που ειδικεύεται στη διαχείριση του πόνου, ο οποίος παρέχει συμβουλές σε ειδικούς για λογαριασμό σας. Ο ιατρός διαχείρισης πόνου θα πρέπει επίσης να περιορίζεται στην ειδικότητα στην οποία κατέχει την πιστοποίηση.
  • έναν ειδικό φυσικής αποκατάστασης
  • έναν ψυχίατρο, για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν συνοδευτική κατάθλιψη ή άγχος, ειδικά αν έχετε χρόνιο πόνο.
  • Άλλες ιατρικές ειδικότητες που εκπροσωπούνται στη διαχείριση του πόνου είναι η αναισθησιολογία και η νευροχειρουργική.
  • Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που σας συντονίζει μπορεί επίσης να σας παραπέμψει για υπηρεσίες από ειδικούς της εργοθεραπείας, κοινωνικούς λειτουργούς ή/και επαγγελματίες εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής.

Ποιοι είναι οι στόχοι της διαχείρισης του πόνου;

Ενώ ορισμένοι τύποι πόνου μπορεί να είναι χρόνιοι, όπως οι πονοκέφαλοι, και άλλοι οξείς, όπως από χειρουργική επέμβαση, ο τομέας της διαχείρισης του πόνου αντιμετωπίζει όλους τους πόνους ως ασθένεια. Αυτό επιτρέπει την εφαρμογή της επιστήμης και των τελευταίων εξελίξεων της ιατρικής για την ανακούφιση του πόνου σας. Διαθέτουμε πλέον πολλές μεθόδους, όπως φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές τεχνικές διαχείρισης του πόνου (αποκλεισμοί νεύρων, διεγέρτες νωτιαίου μυελού και παρόμοιες θεραπείες), μαζί με φυσικοθεραπεία και εναλλακτική ιατρική για να βοηθήσουμε στη μείωση του πόνου. Ο στόχος της διαχείρισης του πόνου είναι η ελαχιστοποίηση του πόνου και όχι η εξάλειψή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά συχνά δεν είναι δυνατόν να τον εξαλείψουμε εντελώς. Δύο άλλοι στόχοι είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτοί οι τρεις στόχοι συμβαδίζουν μεταξύ τους. Ως πρωτοεμφανιζόμενος ασθενής σε μια κλινική αντιμετώπισης του πόνου, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα εξής:

  • Αξιολόγηση
  • Διαγνωστικές εξετάσεις, εάν είναι απαραίτητες, όπως καθορίζεται κατά την αξιολόγηση
  • Παραπομπή σε χειρουργό, εάν ενδείκνυται από τις εξετάσεις και την αξιολόγηση
  • Επεμβατική θεραπεία, όπως ενέσεις ή διέγερση του νωτιαίου μυελού
  • Φυσικοθεραπεία για την αύξηση του εύρους κίνησης και της δύναμης και για την προετοιμασία σας για να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Ψυχιατρική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους ή/και άλλων θεμάτων που μπορεί να συνοδεύουν τον χρόνιο πόνο σας
  • Εναλλακτική ιατρική για να συμπληρώσει τις άλλες θεραπείες σας

Οι πάσχοντες από πόνο στη μέση και τον αυχένα που τα καταφέρνουν καλύτερα με ένα πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου, είναι εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτυχημένων επεμβάσεων, και εξακολουθούν να πονάνε, εκείνοι με νευροπάθεια και εκείνοι για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι η χειρουργική επέμβαση δεν θα ωφελήσει την κατάστασή τους. Οι άνθρωποι που έχουν εθιστεί στα φάρμακα κατά του πόνου χρειάζονται στην πραγματικότητα πιο εξελιγμένη βοήθεια από αυτή που μπορεί να τους προσφέρει ένα πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου. Ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τον χρόνιο πόνο είναι καλύτερη επιλογή για αυτούς τους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών μελετών σχετικά με τη διαχείριση του πόνου δεν είναι πάντα εφαρμόσιμα στα προβλήματα με τα οποία οι ασθενείς προσέρχονται καθημερινά στις κλινικές.  Δυστυχώς, αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφαλιστική αποζημίωση και σε άλλες ρυθμίσεις πληρωμής, καθώς και στην τυποποίηση αυτής της ιατρικής ειδικότητας. Η καλύτερη κατανόηση των συνδρόμων πόνου από τις κοινότητες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και περισσότερες μελέτες για τον πόνο θα συμβάλουν στην αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης για τις θεραπείες διαχείρισης του πόνου. Στο μέλλον, η χρήση της τεχνολογίας θα συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των επεμβατικών τεχνικών διαχείρισης του πόνου.



+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The specialty of chronic pain management. https://www.asra.com/page/44/the-specialty-of-chronic-pain-management

The American Academy of Pain Medicine https://painmed.org/about-the-american-academy-of-pain-medicine/

American Board of Medical Specialties https://www.abms.org/

An overview of pain management: the clinical efficacy and value of treatment https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494608/

Pain Physician https://www.painphysicianjournal.com/index