Παιδί, Υγεία του ματιού

Πώς να διατηρήσετε τα μάτια του νεογέννητου υγιή;

Παρόλο που η όραση δεν είναι καθαρή για πολλούς μήνες, ένα νεογέννητο μωρό αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο με τα μάτια του αμέσως μετά τη γέννηση. Τα μάτια του μωρού σας μπορεί να σας φαίνονται τέλεια, αλλά συχνά εμφανίζονται προβλήματα. Τα μικροσκοπικά, ευαίσθητα μάτια ενός νεογέννητου μωρού χρειάζονται σωστή φροντίδα. Φροντίστε να έχετε το νου σας για τυχόν προβλήματα, όπως δακρύρροια στα μάτια, κρούστα στα βλέφαρα ή στραβισμό. Ειδοποιήστε τον παιδίατρο του μωρού σας για οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο. Ακολουθούν τρεις κοινές παθήσεις των ματιών που παρατηρούνται συχνά στα νεογέννητα μωρά:

  1. Βρεφική μόλυνση των ματιών

Η νεογνική επιπεφυκίτιδα είναι ένας τύπος οφθαλμικής λοίμωξης ή επιπεφυκίτιδας που αναπτύσσουν μερικές φορές τα νεογέννητα μωρά. Τη δεκαετία του 1800, ένας γιατρός ονόματι Carl Crede διαπίστωσε ότι τα βρέφη προσβάλλονταν από νεογνική επιπεφυκίτιδα κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού. Ανακάλυψε ότι οι λοιμώξεις προκαλούνταν από τη γονόρροια, έναν τύπο σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας. Οι λοιμώξεις αυτές, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε αμέσως αφότου άρχισε να μπαίνει νιτρικός άργυρος στα μάτια των νεογέννητων αμέσως μετά τον τοκετό. Η ενστάλαξη νιτρικού αργύρου στα μάτια μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για ένα νεογέννητο και να προκαλέσει τοξική επιπεφυκίτιδα. Στο σημερινό ιατρικό περιβάλλον χρησιμοποιείται η οφθαλμική αλοιφή ερυθρομυκίνης. Η ενστάλαξη αλοιφής ερυθρομυκίνης είναι άνετη για το βρέφος και αποτελεσματική στη μείωση των γονοκοκκικών λοιμώξεων καθώς και των λοιμώξεων που προκαλούνται από χλαμύδια. Τα χλαμύδια αποτελούν σήμερα πιο συχνή αιτία νεογνικής επιπεφυκίτιδας. Εάν υπάρχει λοίμωξη στη μητέρα, το μωρό μπορεί επίσης να γεννηθεί με χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής, για να αποφευχθεί η μετάδοση της λοίμωξης στο μωρό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που έχουν χλαμύδια ή γονόρροια δεν έχουν κανένα εξωτερικό σύμπτωμα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί κάποιος να έχει λοίμωξη και να μην το γνωρίζει. Ορισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις δίνουν στον νέο γονέα μια εξήγηση και τη δυνατότητα να του ενσταλάξουν μια αντιβιοτική αλοιφή στα μάτια του μωρού κατά τον τοκετό. Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο, υπάρχουν ορισμένα κινήματα που προσπαθούν να συστήσουν να περάσουν πράγματα όπως αυτό που γίνεται σε ένα νεογέννητο μωρό. Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να σταθμίζονται όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο ιατρικής θεραπείας. Εάν επιλέξετε να μην το κάνετε αυτό, φροντίστε να παρακολουθείτε στενά τα μάτια του μωρού σας αμέσως μετά τη γέννηση για πιθανές οφθαλμικές λοιμώξεις.

  1. Φραγμένος δακρυϊκός πόρος

Τα νεογέννητα αρχίζουν να παράγουν δάκρυα σε ηλικία περίπου τριών εβδομάδων. Περίπου αυτή την περίοδο, παρακολουθήστε για υπερβολική παραγωγή βλέννας ή εκκρίσεων. Ορισμένα μωρά γεννιούνται με μπλοκαρισμένους δακρυϊκούς πόρους. Ένας φραγμένος δακρυϊκός πόρος προκαλεί τη δημιουργία δακρύων στα μάτια και τη ροή τους στα μάγουλα. Μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί βακτηριακή λοίμωξη επειδή τα δάκρυα δεν παροχετεύονται σωστά. Οι φραγμένοι δακρυϊκοί πόροι πρέπει να αξιολογούνται από παιδίατρο, καθώς μπορεί να απαιτούν θεραπεία εάν αναπτυχθεί λοίμωξη. Ωστόσο, οι περισσότεροι φραγμένοι δακρυϊκοί πόροι τείνουν να ανοίγουν μόνοι τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής. Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί ή ένα βαμβάκι και σκέτο νερό, μπορείτε να καθαρίσετε προσεκτικά τα μάτια του μωρού σας. Βρέξτε ένα πανί ή μια μπάλα βαμβάκι με λίγο ζεστό νερό. Με τα μάτια του μωρού κλειστά, σκουπίστε απαλά τα μάτια από τις εσωτερικές προς τις εξωτερικές γωνίες. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό μέρος του πανιού ή ένα νέο βαμβάκι για κάθε μάτι.  Εάν η λοίμωξη φαίνεται πιο σοβαρή ή υπάρχει σημαντικό πρήξιμο των βλεφάρων, ο παιδίατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε παιδοφθαλμίατρο για αξιολόγηση. Εάν η θεραπεία που αναφέρεται παραπάνω δεν αποδώσει, το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση.

  1. Λευκοκορία (λευκή κόρη)

Μια άλλη πάθηση που οι παιδίατροι και οι οφθαλμίατροι αναζητούν σε ένα νεογέννητο είναι μια λευκή κόρη. Μερικές φορές τα μωρά γεννιούνται με συγγενή καταρράκτη. Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Η φυσιολογική ανάπτυξη καταρράκτη συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε και φτάνουμε στην 6η και 7η δεκαετία της ζωής μας. Ωστόσο, περιστασιακά ένα μωρό γεννιέται με αυτή τη θόλωση. Αν και δεν απαιτείται άμεσα, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη εξετάζεται πολύ νωρίς για την αποφυγή μόνιμων προβλημάτων όρασης αργότερα στη ζωή. Μια άλλη αιτία λευκής κόρης είναι ένας σπάνιος καρκίνος του ματιού που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα. Το ρετινοβλάστωμα αναπτύσσεται εντός του αμφιβληστροειδούς, του φωτοευαίσθητου στρώματος στο πίσω μέρος του ματιού. Το ρετινοβλάστωμα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, καθώς μπορεί να καταστρέψει το μάτι και μερικές φορές, ακόμη χειρότερα, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να γίνει απειλητικό για τη ζωή.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Prevention of Ophthalmia Neonatorum Caused by Neisseria gonorrhoeae Using a Fatty Acid-Based Formulation https://journals.asm.org/doi/10.1128/mBio.00534-17

Conjunctivitis (Pink Eye) in Newborns https://www.cdc.gov/conjunctivitis/newborns.html

Nasolacrimal Duct Obstruction in Children https://www.aao.org/disease-review/nasolacrimal-duct-obstruction-4

Congenital cataracts https://www.rnib.org.uk/your-eyes/eye-conditions-az/congenital-cataracts/

Retinoblastoma https://rarediseases.org/rare-diseases/retinoblastoma/

Retinoblastoma: a curable, rare and deadly blinding disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5998401/