Υγεία Δέρματος

Πώς να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή το καλοκαίρι;

Γνωρίζατε ότι το να βγαίνετε έξω με γυμνά πόδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι συχνά καλύτερο για εσάς από το να φοράτε σαγιονάρες ή σανδάλια; Ή ότι τα νύχια είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες και επομένως είναι εξίσου ευάλωτα στη βλάβη από τον ήλιο όπως και το δέρμα σας;

Η αλήθεια είναι ότι, πέρα από το manicure , οι περισσότεροι από εμάς παραμελούμε ντροπιαστικά τα πόδια μας.

Ωστόσο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε βλάβες από τον ήλιο, καθώς και σε επώδυνες καταστάσεις που προκύπτουν από τη γενική φθορά, όπως αντιαισθητικές φουσκάλες και ξηρό, σκασμένο δέρμα.

Πώς να προστατεύετε τα πόδια σας από τον ήλιο;

Τα πόδια μπορούν να πρηστούν στη ζέστη, οπότε τα παπούτσια που σας ταιριάζουν καλά τον χειμώνα μπορεί να νιώσετε ότι σας ενοχλούν στις διακοπές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη φουσκάλων.

Το περπάτημα με σανδάλια ή σαγιονάρες σε πιο ζεστό καιρό μπορεί πραγματικά να στεγνώσει τα πόδια σας, ειδικά στις φτέρνες, κάτι που μπορεί να είναι επώδυνο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί από εμάς ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε τα πόδια μας στο πρόγραμμα προστασίας από τον ήλιο. Αλλά είναι σημαντικό να μην τα παραμελούμε- τα πόδια σας εκτίθενται πολύ αν φοράτε σαγιονάρες ή σανδάλια.

Αν είστε ξαπλωμένοι και κάνετε ηλιοθεραπεία στην παραλία, μην ξεχνάτε να απλώνετε αντηλιακή κρέμα στο πάνω μέρος και στα πέλματα των ποδιών σας. Το να καείτε εδώ μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό!

Οι σαγιονάρες είναι μια δροσερή, άνετη και εξαιρετική επιλογή όταν περπατάτε στην παραλία, στον κήπο ή στο σπίτι. Ωστόσο, δεν είναι ιδανικές για μεγάλους περιπάτους ή για να τις φοράτε καθημερινά, καθώς παρέχουν πολύ λίγη στήριξη.

Το καλύτερο καλοκαιρινό σανδάλι για συχνή χρήση είναι αυτό με τα λουράκια που συγκρατούν το πόδι σας στη θέση του σε όλο το πάνω και στο πίσω μέρος. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε σανδάλια με διαμορφωμένες σόλες που υποστηρίζουν την καμάρα των ποδιών σας. Αυτές προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη και είναι συνήθως πιο άνετες από τις εντελώς επίπεδες σόλες.

Η σωστή επιλογή των καλοκαιρινών παπουτσιών μπορεί επίσης να αποτρέψει τις επώδυνες φουσκάλες. Προκαλούνται από την τριβή -ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, αν φοράτε δίχαλες σαγιονάρες – είναι πιο συχνές σε ζεστό καιρό και μπορεί να διαρκέσουν έως και επτά ημέρες.

Προλάβετε τις φουσκάλες ανοίγοντας τα σανδάλια. Φορέστε τα με κάλτσες και περπατήστε σε εσωτερικούς χώρους για να τα ανοίξετε, ή χρησιμοποιήστε κάποιο λαδάκι για τα πόδια για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την τριβή.

Όταν πρόκειται να αντιμετωπίσετε μια φουσκάλα, θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε το μέγεθός της. Αν η φουσκάλα είναι μικρή και δεν προκαλεί πρόβλημα ενώ φοράτε το παπούτσι σας, μπορείτε να την καλύψετε με ένα επίθεμα για να αποφύγετε τον πόνο από την τριβή. Μην σκάτε τις μικρές φουσκάλες.

Σε περίπτωση που η φουσκάλα είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείτε να φορέσετε παπούτσι, τότε το προσεκτικό σκάσιμο αλλά όχι η αφαίρεση του υπερκείμενου δέρματος θα βοηθήσει. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή καλύπτεται στη συνέχεια με έναν καθαρό και στεγνό επίδεσμο και παρακολουθήστε την πρόοδό της. Εάν είναι ανοιχτή και υπάρχει δέρμα από κάτω, τότε σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιμικροβιακό – ειδικά εάν η φουσκάλα είναι βρώμικη ή φαίνεται μολυσμένη.

Συνιστάται επίσης η χρήση ενός καθαρού, στεγνού επιδέσμου με αντικολλητικό τμήμα. Οι περισσότερες φουσκάλες στα πόδια καθαρίζουν αν αποφευχθεί περαιτέρω υπερβολική τριβή.

Πώς μπορώ να αποφύγω τις φουσκάλες και τα δύσοσμα πόδια;

Οι μυρμηγκιές είναι κονδυλώματα ποδιών, μικρές μάζες που εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα των ποδιών ή γύρω από την περιοχή των δακτύλων και μπορεί να αναπτυχθούν προς τα μέσα κάτω από ένα σκληρό, παχύ στρώμα δέρματος (γνωστό ως κάλος).

Προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω της άμεσης επαφής από άτομο σε άτομο, ένας κίνδυνος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα πόδια είναι περισσότερο εκτεθειμένα.

Αν πάσχετε από μυρμηγκιές, αποφύγετε να τις αγγίζετε και περίπου οι μισές θα εξαφανιστούν από μόνες τους μέσα σε ένα χρόνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια αλοιφή ή ένα τζελ χωρίς συνταγή. Σε επώδυνες περιπτώσεις, αν υπάρχουν για περισσότερο από έξι μήνες ή αν εξαπλώνονται, αξίζει να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας ή έναν ποδίατρο.

Αν και δεν είναι τόσο δυσάρεστα όσο οι μυρμηγκιές, τα ιδρωμένα, δύσοσμα πόδια είναι μια κοινή και ενοχλητική ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Ωστόσο, μην ανησυχείτε. Η πρόληψη της οσμής των ποδιών μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να φοράτε ανοιχτά σανδάλια όταν μπορείτε ή να αλλάζετε κάλτσες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Επιλέξτε κάλτσες που περιέχουν τουλάχιστον 70% βαμβάκι, μαλλί ή μπαμπού, αν και ορισμένες κάλτσες από τεχνητές ίνες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να κρατούν τα πόδια στεγνά. Πλύνετε τα πόδια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, στεγνώστε προσεκτικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και εναλλάσσετε τα παπούτσια που φοράτε καθημερινά για να μπορέσουν να στεγνώσουν. Αν η οσμή επιμένει, δοκιμάστε ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Οι φθαρμένες φτέρνες είναι επώδυνες και αντιαισθητικές όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα όταν ο καιρός ζεσταίνεται.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά δημοφιλή καλοκαιρινά παπούτσια έχουν λεπτές σόλες, πράγμα που σημαίνει ότι το παχύ στρώμα στη φτέρνα δέχεται μεγαλύτερη πίεση καθώς το πόδι χτυπάει στο πάτωμα.

Γι’ αυτό το λόγο να χρησιμοποιείτε μια ελαφρόπετρα ή μια μη μεταλλική λίμα ποδιών ενώ βρίσκεστε στο ντους ή στο μπάνιο για να απολεπίζετε απαλά τη συσσώρευση του δέρματος που μπορεί να εμφανιστεί στις φτέρνες των ποδιών σας. Όταν το δέρμα σας είναι στεγνό, εφαρμόστε μια καλής ποιότητας ενυδατική κρέμα ποδιών – αναζητήστε μια που να περιέχει ουρία κλινικού βαθμού – εκτός από τα δάχτυλα των ποδιών.

Τέλος, ένα άλλο αιώνιο πρόβλημα φροντίδας των ποδιών το καλοκαίρι: τα αντιαισθητικά νύχια των ποδιών.

Όταν κόβετε τα νύχια των ποδιών, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε νυχοκόπτες, επειδή έχουν μικρότερη λεπίδα κοπής και μεγαλύτερη λαβή. Κόψτε τα νύχια σας σε ευθεία γραμμή και μην κόβετε πολύ χαμηλά στην άκρη ή στο πλάι – η γωνία του νυχιού πρέπει να είναι ορατή πάνω από το δέρμα. Επίσης, είναι καλύτερο να κόβετε τα νύχια σας μετά από ένα μπάνιο ή ντους, όταν είναι πολύ πιο μαλακά.