Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Πώς να διατηρηθείτε σε φυσιολογικό βάρος μακροπρόθεσμα;

Όσοι έχουν προσπαθήσει και έχουν χάσει βάρος, θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο δύσκολο είναι το να χάσει κάποιος κιλά, άλλο τόσο δύσκολο είναι και το να διατηρηθεί στα κιλά που έχασε για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πώς θα μπορέσει ένας άνθρωπος να αποφύγει το ενδεχόμενο να πάρει ξανά τα κιλά που έχασε.

Μια πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, που αφορούσε την παχυσαρκία, διαπίστωσε ότι η αργή και σταθερή απώλεια βάρους είναι πιο αποτελεσματική για τη μετέπειτα διατήρηση του βάρους, συγκριτικά με την απότομη απώλεια βάρους. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η σταθερή απώλεια βάρους, μπορεί να θωρακίσει την ικανότητα του σώματος, να διατηρήσει αυτή την απώλεια για τα επόμενα δυο χρόνια.

Πώς θα διατηρήσετε μακροπρόθεσμα το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα;

Βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν το κατά πόσον η συνέπεια, τόσο στα κιλά που χάνει κάποιος ανά εβδομάδα, όσο και στη διατροφή που ακολουθεί, επηρεάζει την ικανότητα του σώματος του να διατηρήσει την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές, λοιπόν, συνέκριναν άτομα που έχαναν σταθερά κιλά, με άτομα τα οποία το βάρος τους περνούσε από διακυμάνσεις, για 6-12 εβδομάδες. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί το πώς οι διακυμάνσεις αυτές επηρέαζαν τη μακροπρόθεσμη ικανότητα του σώματος να διατηρηθεί στα κιλά που έχανε.

Τα 183 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες οι οποίες ακολουθούσαν διαφορετικές δίαιτες. Τους πρώτους έξι μήνες, πραγματοποιούνταν εβδομαδιαίες συναντήσεις, ενώ για τους επομένους μήνες οι συναντήσεις ήταν λιγότερες. Κατά τις συναντήσεις, παρατηρήθηκε ότι μερικοί έτειναν να χάνουν σταθερό βάρος ανά εβδομάδα, ενώ κάποιοι άλλοι που για παράδειγμα έχαναν 5 κιλά, μετά από μερικές ημέρες έβαζαν 3 κιλά και αργότερα πάλι έχαναν βάρος. Οι ερευνητές λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο λιγότερο ήταν το βάρος που έχανε ένα άτομο, τόσο τις πρώτες 6, όσο και τις υπόλοιπες 12 εβδομάδες της μελέτης, τόσο πιο πιθανόν ήταν να διατηρήσει αυτή την απώλεια για τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στη διαμόρφωση των προγραμμάτων απώλειας βάρους, τα οποία πρέπει να επικεντρώνονται στην συνέπεια που έχουν οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος, τόσο στη διατροφή τους, όσο και στην άσκηση που ακολουθούν, ειδικά τους πρώτους 2-3 μήνες.

Για να επιτευχθεί αυτή η συνέπεια, οι ειδικοί προτείνουν στους αρμόδιους των εν λόγω προγραμμάτων, να πραγματοποιούν εβδομαδιαίες συναντήσεις με τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ώστε να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους, ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους. Παράλληλα, προτείνουν τον καθορισμό συγκεκριμένων αλλά ρεαλιστικών εβδομαδιαίων στόχων διατροφής, όπως είναι η μείωση των τροφών που έχουν υψηλή θερμιδική αξία κ.α, καθώς και την αναπροσαρμογή αυτών των στόχων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες ρεαλιστικές αλλαγές αναπτύσσουν νέες συνήθειες, οι οποίες συμβάλλουν καταλυτικά στην μακροπρόθεσμη επιτυχία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Research news and views on preventing and surviving cancer https://blog.aicr.org/2017/09/05/lose-weight-slow-and-steady-keep-it-off-years-later/

Variability in Weight Change Early in Behavioral Weight Loss Treatment: Theoretical and Clinical Implications https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21925

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι