Ορθοπαιδικά

Πώς να φορέσετε έναν νάρθηκα ώμου;

Μετά από έναν τραυματισμό στον ώμο, τον αγκώνα ή τον καρπό σας, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε έναν νάρθηκα στο χέρι σας για να το προστατέψετε κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Ο νάρθηκας ώμου κρατά το χέρι σας πάνω στο σώμα σας και σας εμποδίζει να το μετακινήσετε πολύ καθώς επουλώνεστε. Αν το φορέσετε με λάθος τρόπο, μπορεί να καθυστερήσετε την επούλωση ή να τραυματίσετε περισσότερο το χέρι σας.

Ποιοι είναι οι συνήθεις λόγοι για έναν νάρθηκα ώμου;

Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη για νάριηκα. Κάποιοι απο αυτούς είναι:

  1. Κατάγματα: Είναι σημαντικό να περιορίσετε τις κινήσεις του χεριού σας για να βοηθήσετε τα σπασμένα οστά να επουλωθούν σωστά.
  2. Χειρουργική επέμβαση στον ώμο: Μετά από χειρουργική επέμβαση στο στροφικό πέταλο, η πολύ έντονη χρήση των μυών σας μπορεί να προκαλέσει ρήξη του αποκαταστημένου μυός. Ο νάρθηκας αποτρέπει αυτό το ενδεχόμενο.
  3. Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα σοβαρό ιατρικό συμβάν που μπορεί να προκαλέσει παράλυση στα άκρα σας. Εάν ο ώμος σας δεν κινείται σωστά, μπορεί να γίνει επώδυνος καθώς κρέμεται.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να φοράτε νάρθηκα καθώς το σώμα σας επουλώνεται από άλλους τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις στο άνω μέρος του σώματος.

Πώς να φορέσετε τον νάρθηκα ώμου σας;

Εάν πρέπει να φορέσετε νάρθηκα , είναι σημαντικό να τον φοράτε με τον σωστό τρόπο για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση υγρών και αίματος στο χέρι και τον καρπό σας και να βεβαιωθείτε ότι το χέρι σας επουλώνεται καλά.

Για να φορέσετε σωστά το νάρθηκα ώμου:

  1. Τραβήξτε απαλά τον νάρθηκα πάνω από το χέρι και τον αγκώνα σας. Θα πρέπει να εφαρμόζει άνετα γύρω από τον αγκώνα. Το χέρι σας θα πρέπει να βρίσκεται στο άκρο του νάρθηκα, ο οποίος δεν θα πρέπει να κόβει τον καρπό ή το χέρι σας. Εάν το χέρι σας πέφτει προς τα κάτω, ο νάρθηκάς σας μπορεί να είναι πολύ μικρός.
  2. Τεντώστε το λαιμό σας και πιάστε τον ιμάντα πίσω από τον αγκώνα σας. Τραβήξτε τον ιμάντα γύρω από το πίσω μέρος του λαιμού σας και σπρώξτε τον μέσα από τη θηλιά κοντά στο χέρι σας.
  3. Σφίξτε τους ιμάντες για να κρατήσετε το χέρι και το αντιβράχιο σας υπερυψωμένα πάνω από το επίπεδο του αγκώνα σας. Αυτό εμποδίζει τη συγκέντρωση αίματος και υγρών στο χέρι και τον καρπό σας.
  4. Προσαρμόστε τον ιμάντα με τα συνδετικά Velcro. Μπορεί να θέλετε να βάλετε ένα μικρό κομμάτι μαλακού υφάσματος κάτω από τον ιμάντα για να τον κάνετε πιο άνετο γύρω από το λαιμό σας.
  5. Εάν ο ιμάντας σας έχει έναν ιμάντα που περνάει γύρω από την πλάτη σας για να κρατάει τον αγκώνα κοντά στο σώμα, φτάστε πίσω για να τραβήξετε τον ιμάντα γύρω από την πλάτη σας και να τον στερεώσετε κοντά στο χέρι σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ σφιχτό. Δύο ή τρία δάχτυλα θα πρέπει να χωράνε ανάμεσα στο σώμα σας και τον ιμάντα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη με τους νάρθηκες;

Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν φορούν έναν νάρθηκα ώμου μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και να επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτές τις παγίδες.

  1. Ο ιμάντας είναι πολύ χαλαρός

Εάν ο νάρθηκας δεν στηρίζει τον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό σας, δεν θα κρατήσει το χέρι σας στη θέση του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περιττή πίεση και καταπόνηση στο χέρι σας. Βεβαιωθείτε ότι ο νάρθηκας ώμου στηρίζει τον βραχίονα και το αντιβράχιο σας και κρατήστε τον αγκώνα σας σε γωνία 90 μοιρών. Εάν ο αγκώνας σας είναι πολύ ευθεία, ο νάρθηκας μπορεί να είναι πολύ χαλαρός.

  1. Ο ιμάντας ώμου είναι πολύ σφιχτός

Ο νάρθηκας που είναι πολύ σφιχτός μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος προς και από τον αγκώνα και το χέρι σας. Αυτό εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς σας και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο χέρι ή τα δάχτυλά σας. Ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον φυσικοθεραπευτή σας να προσαρμόσει τον νάρθηκά σας, εάν ο βραχίονας, το χέρι ή τα δάχτυλά σας:

  1. Το χέρι κρέμεται πολύ χαμηλά

Όταν φοράτε το νάρθηκα ώμου, το χέρι σας δεν πρέπει να κρέμεται πολύ χαμηλά. Εάν το κάνει, το βάρος του χεριού σας μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και καταπόνηση στον  βραχίονα και τον ώμο που επουλώνονται. Επιπλέον, το χέρι σας μπορεί ξαφνικά να πέσει από το νάρθηκα αν κρέμεται πολύ χαμηλά. Κρατήστε τον αγκώνα σας λυγισμένο στις 90 μοίρες όσο φοράτε τον νάρθηκά σας. Θα πρέπει να στηρίζει το χέρι σας σταθερά στο σώμα σας χωρίς να σηκώνεται. Ο ώμος σας θα πρέπει να βρίσκεται σε σταθερή και ουδέτερη θέση, όχι ψηλότερα ή χαμηλότερα από το κανονικό. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι ο νάρθηκας είναι σωστά τοποθετημένος, ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον φυσικοθεραπευτή σας να τον προσαρμόσει.

  1. Δεν γυμνάζετε τους γειτονικούς μύες

Ο στόχος του νάρθηκα ώμου είναι να προστατεύει τον ώμο και το χέρι σας καθώς επουλώνεται. Ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε ορισμένους από τους μύες του βραχίονα και του χεριού σας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Ο νάρθηκας έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει την κινητικότητα του ώμου σας. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να μειώσει το εύρος κίνησης (ROM) και τη δύναμη του χεριού σας – εκτός αν λάβετε μέτρα για να το αποφύγετε. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας πει να βγάζετε τον νάρθηκα και να κάνετε εκρεμμοειδείς ασκήσεις δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεών σας. Επίσης, οι ασκήσεις χειρολαβής με πλαστελίνη μπορούν να παρέχουν αντίσταση και να βοηθήσουν τον καρπό και το αντιβράχιο σας να δυναμώσουν.