Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Πώς να φροντίσετε κάποιον με COVID-19 χωρίς να αρρωστήσετε;

Η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται ραγδαία και δυστυχώς πολλές οικογένειες έχουν έστω και ένα μέλος τους που νόσησε. Στην περίπτωση που κάποιος από την οικογένεια σας νοσήσει, μην πανικοβληθείτε, θυμηθείτε απλά πως οι πλείστοι ασθενείς αναρρώνουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Εσείς από την άλλη, μπορείτε να τους φροντίσετε με συγκεκριμένους τρόπους, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την μόλυνση.

Πώς θα φροντίσετε με ασφάλεια κάποιον με COVID-19;

1. Φορέστε μάσκα και γάντια

Τα άτομα που νοσούν με κορωνοϊό επιβάλλεται να απομονώνονται σε ξεχωριστό δωμάτιο και εσείς θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή μαζί τους, όσο γίνεται περισσότερο. Όταν πρέπει να βρεθείτε στο ίδιο δωμάτιο, φροντίστε να φοράτε και οι δύο μάσκα. Εάν πρέπει να τους αγγίξετε ή να ακουμπήσετε τα προσωπικά τους αντικείμενα, χρησιμοποιείστε γάντια. Οι ειδικοί μάλιστα, συνιστούν να πετάτε τα γάντια και τις μάσκες σας αμέσως μετά τη χρήση τους, οπότε αγοράστε γάντια και μάσκες μιας χρήσης.

2. Βοηθήστε τους με τις βασικές τους ανάγκες

Νοουμένου ότι τα άτομα που νοσούν πρεπει να είναι απομονωμένα, ενδεχομένως να χρειαστούν το οτιδήποτε. Φροντίστε να τους εξασφαλίζετε φαγητό, νερό και τα φάρμακα τους. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζονται αρκετά και πίνουν άφθονο νερό. Και οι δυο πρακτικές βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης και στην πρόληψη των επιπλοκών.

3. Βάλτε τα πράγματα που χρειάζονται στην πόρτα τους

Για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης σας στον ιό, τοποθετείστε τα αντικείμενα που χρειάζεται ο ασθενής έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου του ή του σπιτιού του. Σε περίπτωση που δεν μένετε μαζί, να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα που παραδίδουν τα προϊόντα τους κατ ΄οίκον, τα οποία μπορούν να σας διευκολύνουν.

4. Φροντίστε να ελέγχετε τα συμπτώματα τους

Ανά πάσα στιγμή, τα συμπτώματα ενός ατόμου με COVID-19 μπορεί να επιδεινωθούν, οπότε είναι σημαντικό να ρωτάτε για τα συμπτώματα τους. Φροντίστε να ενημερώνετε τον γιατρό τους για ανησυχητικές αλλαγές. Καλό θα είναι να μετρούν με οξύμετρο το οξυγόνο στον οργανισμό τους, καθώς ο συγκεκριμένος κορωνοϊός έχει διαπιστωθεί να προκαλεί «σιωπηλή υποξία». Επίσης, η επιστημονική κοινότητα έχει παρατηρήσει μια επιδείνωση μεταξύ 8ης και 12ης μέρας από την ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων.

Τα προειδοποιητικά σημάδια επιπλοκών της COVID-19 περιλαμβάνουν:

5. Φροντίστε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας

Πριν αρχίσετε να βοηθάτε το αγαπημένο σας πρόσωπο και αφού τελειώσετε ή αφού αγγίξετε κάποιο από τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιον νεροχύτη, χρησιμοποιείστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

6. Φροντίστε να απολυμαίνετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες του σπιτιού σας

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν επιφάνειες που αγγίζονται συνέχεια από όλους μας, όπως τα τραπέζια, τα γραφεία, τα πόμολα, οι λαβές, οι ηλεκτρικοί διακόπτες, οι βρύσες, οι νεροχύτες, τα τηλεχειριστήρια κλπ. Αν λοιπόν αυτές οι επιφάνειες έχουν μικρόβια, όταν τις αγγίξουμε και ακολούθως αγγίξουμε το πρόσωπο μας θα μολυνθούμε. Ως εκ τούτου πρέπει να απολυμαίνονται πολλές φορές την ημέρα.

7. Παρακολουθήστε και τη δική σας υγεία

Τα άτομα που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19 θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου έκθεσης. Όταν φροντίζετε λοιπόν, ένα άτομο που νοσεί, ενδέχεται να μολυνθείτε, παρά τις προφυλάξεις που λαμβάνετε, οπότε φροντίστε να παρατηρείτε μήπως εμφανίσετε συμπτώματα και σε μια τέτοια περίπτωση επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι